Seduce The Heaven: «Ο δίσκος κυκλοφόρησε αφού πρώτα νιώσαμε πως μας καλύπτει πλήρως σε όλους τους τομείς» PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Φεβρουάριος 2013 09:42

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε ένα νέο συγκρότημα, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του. Ο λόγος για τους Έλληνες metallers, Seduce The Heaven και το 'Field Of Dreams'. Το SawBiz.gr μίλησε με τον Alex και την Elina, σχετικά με το παρόν και το μέλλον του συγκροτήματος...

Καλησπέρα! Σχεδόν ένας μήνας μετά από την κυκλοφορία του  “Field of Dreams” και οι πρώτες αντιδράσεις που έχετε αποκομίσει από τύπο και κόσμο ποιες είναι;

Alex: Καλησπέρα σας. Οι αντιδράσεις είναι παραπάνω από ενθαρρυντικές και μπορούμε να πούμε πως ξεπερνάνε τις προσδοκίες μας.  Έχει ήδη δημιουργηθεί μια πολύ καλή μερίδα οπαδών που μας υποστηρίζει συνεχώς και παρακολουθεί την εξέλιξη μας ως σχήμα καθώς  και όλη μας την δραστηριότητα. Επίσης όλες οι κριτικές που έχουμε λάβει ως τώρα από τον τύπο είναι  τουλάχιστον ικανοποιητικές για εμάς και μας παροτρύνουν να συνεχίσουμε.

Elina: Οι αντιδράσεις του κόσμου πάνω στη δουλειά μας ήταν ιδιαίτερα θετικές ήδη από τα πολύ πρώτα δείγματα. Όμως είναι πολύ ενθαρρυντικό τώρα που κυκλοφόρησε και επίσημα ο δίσκος, κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στη διαδικασία π.χ. να σου γράψει, να σου πει πόσο του άρεσε η δουλειά σου. Αποδεικνύει πως η στήριξη του κόσμου είναι σταθερή και όχι μεταβατική και φυσικά πως και από πλευράς μας εμείς σαν μουσικοί κάναμε μία δουλειά η οποία είναι ικανή να τραβήξει το ενδιαφέρον τόσο του κοινού όσο και του τύπου, ο οποίος τελευταίος επίσης αγκάλιασε το “Field Of Dreams” με ιδιαίτερη αγάπη.

Αν μπορούσατε να αλλάζατε κάτι στον δίσκο αυτή τη στιγμή τι θα ήταν;

Alex: Δεν νιώθω καθόλου την ανάγκη να κάνω κάποια αλλαγή στον δίσκο μας. Το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι δουλειά 3 ετών και ποτέ ως τώρα δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποια βιαστική κίνηση. Ο δίσκος πλέον κυκλοφόρησε αφού πρώτα νιώσαμε πως μας καλύπτει πλήρως σε όλους τους τομείς. 

Elina: Προσωπικά πιστεύω πως μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων δουλεύαμε το δίσκο, ωρίμασε και το υλικό μας αλλά και εμείς οι ίδιοι μαζί του. Αλλιώς ξεκινήσαμε, με ίσως λίγο διαφορετικό σκεπτικό πάνω σε κάποια πράγματα, μετά όμως ωριμάζοντας με τον καιρό βλέπαμε όλο και κάτι που πιστεύαμε πως θα ταίριαζε καλύτερα αν το φτιάχναμε κάπως αλλιώς. Επομένως, ο δίσκος είναι πλέον άκρως αντιπροσωπευτικός. 

Πρόσφατα υπογράψατε συμβόλαιο με την Ιαπωνική Spinning Records. Μιλήστε λίγο για την συνεργασία και για τα οφέλη που μπορεί να αντλήσει η μπάντα από αυτήν.

Alex: Σίγουρα υπάρχουν πολλά θετικά που μπορεί να προκύψουν από την συγκεκριμένη συνεργασία. Η Ιαπωνία είναι μια τεράστια χώρα πληθυσμιακά, με διαφορετική γλώσσα καθώς και κουλτούρα και δεν είναι εύκολο για ένα σχήμα από μόνο του να προωθήσει το υλικό της σε μια τέτοια αγορά. Το ανάλογο promotion λοιπόν από μια εταιρία που βρίσκεται στο χώρο, μπορεί να κάνει γνωστό το υλικό μας σε μια πολύ μεγαλύτερη μερίδα οπαδών και αυτό να μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε ως σχήμα σε μεγάλο βαθμό.

Παρατηρούμε στον δίσκο να αναμιγνύονται διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά είδη. Αυτό δηλώνει τις ετερόκλητες επιρροές των μελών σας ή θέλατε περισσότερο να δημιουργήσετε ένα στυλ που δύσκολα θα σας παρομοιάζουν με άλλα συγκροτήματα του χώρου;

Alex: Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι προϊόν των δικών μου κυρίως επιρροών αφού είμαι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μουσικό κομμάτι του δίσκου. Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζουν στον τελικό μας ήχο και οι επιρροές της Elina που είναι υπεύθυνη για τις μελωδικές γραμμές όλων των τραγουδιών. Η μίξη των ακουσμάτων μας λοιπόν καθορίζει και το τελικό μας ηχόχρωμα. Σίγουρα ξεκινώντας την σύνθεση ενός δίσκου η κατεύθυνση είναι απαραίτητη. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει σκόπιμα μια τέτοια μίξη όλων αυτών των στοιχείων. Απλά είναι κάτι που πηγάζει ελεύθερα από εμάς λόγο της ποικιλίας που έχουμε και οι δύο στα ακούσματα μας.

Elina: Γενικά τυγχάνει να έχουμε κάποια συγκεκριμένα ακούσματα τόσο εγώ όσο και ο Alex τα οποία εξωτερικεύτηκαν με τον συγκεκριμένο τρόπο, στο δίσκο. Θα έλεγα επομένως πως η μουσική δημιουργία στηρίχτηκε στο  πηγαίο και το αυθόρμητο και όχι στο επιτηδευμένο. Πραγματικά είναι δύσκολο να μας παρομοιάσεις με κάτι άλλο αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες κριτικές τις οποίες έχει λάβει ο δίσκος, πέραν από εγκωμιαστικές είναι και συγκλίνουσες σε μια κοινή άποψη, στο ότι δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιήσεις αυτό το οποίο κάνουμε, να πεις «αυτό είναι οι Seduce The Heaven». Προσωπικά το βρίσκω ιδιαίτερα θετικό αυτό το γεγονός, κυρίως επειδή αυτό το τελικό αμάλγαμα ήχων προέκυψε αυθόρμητα.

Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει 2 video για την προώθηση του άλμπουμ....

Alex: Ναι, το πρώτο single που κυκλοφορήσαμε με τον τίτλο “Illusive Light” ήταν στα πλαίσια του promo pack που δημιουργήσαμε πριν από ένα χρόνο περίπου για την μελλοντική προώθηση του ολοκληρωμένου δίσκου. Το δεύτερο single με τίτλο “Reflection” βγήκε δημόσια την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του άλμπουμ μας στις 15/01/2013. ‘Eχουμε ήδη κάνει τα γυρίσματα για δύο ακόμα video clips με τα οποία θα ολοκληρωθεί και η προώθηση του “Field Of Dreams” στο κοντινό μέλλον. ‘Όλα τα video clips είναι γυρισμένα από την LensOrama, μια καταπληκτική νέα εταιρία παραγωγής video με την οποία είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε.

Απ' όσο ξέρω, τους στίχους έχει επωμιστεί η Ελίνα. Πως προέκυψαν τόσο σκοτεινοί; Είναι μέρος προσωπικών βιωμάτων ή απλά αφουγκράστηκες τα όσα διαδραματίζονται στην ελληνική κοινωνία;

Elina: Και τα δύο, εφόσον και εγώ η ίδια είμαι μέρος της ελληνικής κοινωνίας και βιώνω σε προσωπικό επίπεδο τα όσα διαδραματίζονται. Σε άλλα κομμάτια οι στίχοι είναι ιδιαίτερα βιωματικοί, όπως στο «Leave Me Alone», το οποίο μιλάει για καταπίεση. Τότε έκανα μια δουλειά την οποία απεχθανόμουν και ένιωθα φοβερή καταπίεση. Επίσης τα τελευταία σχολικά χρόνια ήταν γεμάτα καταπίεση, μάλλον παρα-ένιωθα ανήσυχο πνεύμα για να αντέξω το ανιαρό «μπούκωμα» στείρας γνώσης που δεχόμαστε από τα σχολεία μας. Και γενικότερα, από ολόκληρη την κοινωνία μας, έτσι όπως είναι δομημένη και (υπό)λειτουργεί και μας μαθαίνει και εμάς να υπολειτουργούμε, να συμβιβαζόμαστε με την ατέλεια γιατί δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Έτσι τουλάχιστον μας κάνουν να νιώθουμε. Από ανάλογες εμπειρίες λοιπόν προέκυψε το ‘’Baseless Addiction” για παράδειγμα. Φυσικά τυχαίνει να γράφω και για πράγματα τα οποία μπορεί να μην έχω βιώσει εγώ η ίδια αλλά να τα βιώνει κάποιο κοντινό πρόσωπο ή να ακούσω μια ιστορία για κάποιον και απλά να με εμπνεύσει η όλη κατάσταση, να θέλω να τη σχολιάσω κλπ. Αυτό κιόλας θεωρώ πως είναι τέχνη, πολιτισμός. Όπως ο ζωγράφος ή ο συγγραφέας στηλιτεύουν, καυτηριάζουν, ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο διάφορα σημεία των καιρών μας, έτσι και εμείς οι μουσικοί μιλάμε μέσα από τις δημιουργίες μας. Νομίζω πως γενικά οι καιροί μας είναι σκοτεινοί, επομένως δεν θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο με στίχους οι οποίοι είναι εμπνευσμένοι από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Συνεχίζοντας σε αυτό το μοτίβο, παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια της κρίσης στην χώρα μας, μία άνοδο στην ποιότητα της εγχώριας metal σκηνής. Πως εξηγείτε  αυτή την άνοδο σε αντιδιαστολή με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και τι αντίκτυπο βλέπετε να έχει στο εξωτερικό;

Elina: Θεωρώ πως πολύ απλά κάποιοι έχουν αρχίσει να ξυπνάνε. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αν και η αρχή πιστεύω έγινε πιο πίσω, με μπάντες που άνοιξαν το δρόμο και έκαναν κι άλλους Έλληνες μουσικούς να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι άπιαστο όνειρο η επιτυχία. Αρκεί να ξέρεις να κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Σε αυτό, ευτυχώς βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια πρόθεση για μάθηση, ώστε να μάθει να κάνει τελικά κάποιος καλά τη δουλειά του, βλέπεις λιγότερα πράγματα αφημένα στην τύχη και περισσότερη οργάνωση, περισσότερο προγραμματισμό και ενημέρωση.  Φυσικά σε αυτό συνέβαλε και το διαδίκτυο. Φοβερή πηγή ενημέρωσης και έμπνευσης. Στην Αναγέννηση το πνεύμα αφύπνισης και ανόδου διαδόθηκε με τα βιβλία. Σήμερα έχουμε το internet. Επίσης η ομαδικότητα και η σύμπνοια έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να επιτευχθούν πράγματα. Τον Οκτώβριο ήμασταν 3 ελληνικές μπάντες στο MFVF στο Βέλγιο, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ευρώπη. Και ήμασταν όλοι μια παρέα. Δεν έχουμε και τίποτα να χωρίσουμε τέλος πάντων. Αλλά αυτό δεν το έβλεπες συχνά παλιότερα. Ίσως τώρα που «έσφιξαν» τα πράγματα να κατάλαβε πολύς κόσμος ότι «ισχύς εν τη ενώσει». Στο εξωτερικό όταν βγαίνουν καλές δουλειές έχει θετικό αντίκτυπο φυσικά και αναδεικνύονται αυτοί που εργάζονται σκληρά. Φυσικά πολλά πράγματα είναι και θέμα τύχης αλλά γενικά έξω δείχνουν να τιμούν το καλό πράγμα.

Επόμενη ερώτηση για τον Αλέξη: Χτυπάει το τηλέφωνό σου και στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο Τuomas Holopainen ο οποίος ζητάει την Eλίνα για να γίνει η ερχόμενη τραγουδίστρια των Nightwish! Ποια θα ήταν η επόμενη μέρα των Seduce the Heaven;

Alex: Θα χαιρόμουν πολύ για την Elina και σε καμία περίπτωση δεν θα στεκόμουν εμπόδιο στην απόφαση της για το αν θα ακολουθούσε τους Nightwish ή τους Seduce The Heaven. Μία μπάντα σαν τους Nightwish έχει καθιερωθεί πλέον στον συγκεκριμένο χώρο και έχει αυτό που ονομάζουμε σίγουρη επιτυχία. Θα την παρότρυνα λοιπόν να ακολουθήσει μια πορεία που θα την καθιέρωνε και αυτήν σαν μονάδα στην ίδιο χώρο όπως θα έκανα φυσικά και με κάθε έναν από τους συνεργάτες μου στην μπάντα. Γενικά είμαι της άποψης πως κάποια στιγμή στη ζωή όλα έρχονται με έναν τέτοιο τρόπο για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Είναι χαρά μου να βλέπω ανθρώπους που το αξίζουν στον μουσικό χώρο να τα καταφέρνουν τελικά όπως και να έρθουν τα πράγματα. Ο εγωισμός είναι κακό πράγμα και δεν νιώθω ιδιαίτερα να διακατέχομαι από αυτόν.

Επειδή ξέρω ότι ενδιαφέρεται πολύς κόσμος. Αλέξη θα ήθελες να μας πεις κάτι σχετικά για το κεφάλαιο Fragile Vastness;

Alex: Η θητεία μου με τους F.V. σίγουρα μου πρόσφερε πολλά. Εμπειρία στο μουσικό κόσμο, πολλές όμορφες εμπειρίες από live με γνωστά ονόματα της παγκόσμιας σκηνής και  γνώση γενικότερα, θα έλεγα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα αντίληψης και μουσικών προτεραιοτήτων  και μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής δραστηριοτήτων με τους F.V. καθώς και αρκετής σκέψης, αποφάσισα πως ήθελα να κινηθώ με διαφορετικό τρόπο στα μουσικά δρώμενα και να δημιουργήσω ένα νέο σχήμα με διαφορετική κατεύθυνση. Τα παιδιά από τους F.V. παραμένουν πολύ καλοί μου φίλοι και τους εύχομαι πάντα ότι καλύτερο, αλλά από μεριάς μου δεν υπάρχει ενδεχόμενο κάποιας συνεργασίας μας ξανά στο μέλλον. Επειδή όμως στη ζωή καλό είναι να μην λέμε «ποτέ», το μέλλον θα δείξει.

Τελικά ο όρος “female fronted metal” τιμάει ή αδικεί την προσπάθεια μιας μπάντας που καπελώνεται κάτω από αυτόν;  

Elina: Δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Εμάς τέλος πάντων δεν μας στέρησε ποτέ τίποτα αυτός ο όρος, ίσα ίσα, μας έδωσε τη δυνατότητα να παίξουμε στο Metal Female Voices Festival με τεράστια ονόματα. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κιόλας ότι τον ασπαζόμαστε σαν αντιπροσωπευτικό όρο της δουλειάς μας, καθώς έχουμε και έναν frontman στη μπάντα, τον Mario Mizo. Εάν το σκεφτεί κανείς σε μια γενικότερη θεώρηση, δηλαδή πολύ γενικά «μπάντες που έχουν γυναίκα τραγουδίστρια», το σέβομαι σαν όρο. Αλλά δεν θεωρώ πως έχει κάποια υπόσταση σαν μουσικό ιδίωμα. Υπάρχουν female fronted μπάντες που παίζουν gothic metal, death metal, prog metal, power metal, symphonic metal, metalcore και ένας Θεός ξέρει πόσα άλλα ιδιώματα. Θα ήταν άτοπο να τις βάλουμε όλες αυτές τις δουλειές σε ένα τσουβάλι.

Για ποιους θα χαρίζατε κάποιο νεφρό σας έτσι ώστε να σας δινόταν η ευκαιρία να περιοδεύσετε μαζί τους;

Αlex: Θα προτιμούσα να κρατήσω και τα δύο μου νεφρά, αλλά αν πρέπει να επιλέξω ένα σχήμα τότε αυτό θα ήταν οι Dream Theater.

Ακόλουθα σχέδια για τους Seduce the Heaven;

Alex:  Πολλά και διάφορα. Οι συναυλίες προφανώς είναι η μεγαλύτερη μας προτεραιότητα. Είμαστε live μπάντα και θέλουμε να έχουμε επικοινωνία με το κοινό στη σκηνή! Διάφορα live λοιπόν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για τα υπόλοιπα θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο ακόμα γιατί θεωρούμε πως είναι καλό να ανακοινώνουμε κάτι όταν έχει πλέον τεκμηριωθεί. 

Elina: Κάτι πολύ σημαντικό για τους Seduce The Heaven και την μέχρι τώρα πορεία μας σαν μπάντα, είναι η κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου “Field Of Dreams” και στην Ιαπωνία, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου από την SPINNING RECORDS.

Ο επίλογος δικός σας...

Elina: Ευχαριστούμε πολύ εσάς και τους αναγνώστες σας καθώς και τους fans μας για τη στήριξη και για την ευκαιρία να μοιραζόμαστε το πάθος μας για μουσική και να μιλάμε για αυτό. Ευχόμαστε καλή συνέχεια και πολλές επιτυχίες!

Επιμέλεια: Κώστας Λύρος

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας