Calyces: «Όσο μεγαλώνεις κρατάς τα πιο ουσιώδη πράγματα και αποβάλεις αυτά που θεωρείς περιττά»

Calyces

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που οι Calyces, προκάλεσαν αίσθηση με το ντεμπούτο άλμπουμ τους, “Impulse To Soar”. Μιλήσαμε με τον «ιθύνοντα νου» του συγκροτήματος, Μάνθο Στεργίου και μας απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία τους. Αναλυτικά στη συνέντευξη παρακάτω.

Σε τι διαφέρουν οι Calyces από τα προηγούμενα project;

Οι διαφορές είναι κυρίως μουσικές θα έλεγα, αλλά όχι και τελείως μακριά από αυτά που έχουμε κάνει ο καθένας μας ξεχωριστά, μιας και η ποικιλία του ήχου των Calyces πιάνει ένα ευρύ μουσικό φάσμα του ροκ, του μεταλ και όχι μόνο. Σαφώς όμως μιλάμε για μια καινούρια μπάντα, με «δικό της» ήχο, που μέσα της έχουμε βάλει ότι εμπειρία και γνώση έχουμε αποκτήσει με τα χρόνια και σίγουρα για μένα ένα νέο ξεκίνημα μετά την πορεία μου με τους Tardive Dyskinesia.

Πώς αποφάσισαν να σχηματίσουν το συγκρότημα;

Η ιδέα των Calyces ξεκίνησε προς το τέλος του 2017 λόγω τις ανάγκης που ένιωσα να ξεκινήσω κάτι καινούριο, κάτι που ήθελα να κάνω πολύ τα τελευταία χρόνια. Έβαλα κάτω τις ιδέες μου και άρχισα να συνθέτω riffs και τραγούδια. Επικοινώνησα με τους φίλους και πολύ ταλαντούχους μουσικούς, Αλέξη Σταυρόπουλο, Γιάννη Γκολφη και τον Στέλιο Τράγο, άκουσαν το υλικό και ψήθηκαν αμέσως να κάνουμε αυτό το project μια μπάντα. Αυτή είναι η σύντομη ιστορία.

Ποιες ήταν οι κυριότερες επιρροές σας για το άλμπουμ αυτό και πως πιστεύετε ότι διαφέρει από αυτές;

Ακούμε πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, Death metal, progressive rock , post rock, ηλεκτρονική μουσική, Rap, Jazz κ.α. Θεωρώ ότι έχουμε αρκετά ανοικτά τα αυτιά μας σε οτιδήποτε μας φανεί ενδιαφέρον και ποιοτικό. Φυσικά, η αγάπη μου για τους Mastodon, Gojira, Meshuggah, ΤooL, King Crimson δεν μπορεί κρυφτεί και αυτό μπορεί ίσως να το καταλάβει κάποιος εύκολα ακούγοντάς το “Impulse To Soar”. Όμως δεν πιστεύω στη «παρθενογένεση» της μουσικής. Όπως και οι μπάντες που ανέφερα πιο πάνω έχουν σαφείς αναφορές σε άλλες μπάντες. Η διαφορά είναι ότι ο καθένας τις επιρροές του τις αφομοιώνει και τις αποδίδει διαφορετικά. Κάτι τέτοιο πιστεύω κάνουμε και εμείς.

Calyces - Impulse To SoarΤο artwork του ‘Impulse Τo Soar’ είναι πανέμορφο. Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η οπτική αισθητική ώστε να είναι μια μουσική δουλειά ολοκληρωμένη;

Χαίρομαι που σου άρεσε. Το θεωρώ αρκετά σημαντικό όσο και το περιεχόμενο. Είναι η πρώτη εντύπωση που δίνεις στον άλλον για την δουλειά σου πριν καν την ακούσει και όπως είχε πει και ο Peter Gabriel “What would musicians be without their sleeves? Uncovered and Undiscovered.” και το πιστεύω αυτό.

Οι Calyces κατάφεραν να φτιάξουν ένα δίσκο εύκολο στην ακρόαση και προσγειωμένο, χωρίς όμως να «θυσιάσουν» την περιπλοκότητα και τα prog στοιχεία.

Πόση σημασία δώσατε στο να το επιτύχετε αυτό; Είναι κάτι που είχατε εξαρχής ως στόχο η προέκυψε στην πορεία;

Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι που γίνεται φυσικά με τα χρόνια… Τουλάχιστον σε μένα κάπως έτσι έχει λειτουργήσει.. Θέλω να πω, έχω «καεί» άπειρες ώρες στη ζωή μου στο να κάτσω να γράψω, πολύπλοκη και πολυρυθμική μουσική, αλλά αυτό είναι κάτι που έκανα στο παρελθόν και αν το δεις σαν εξέλιξη, ακόμα και το τελευταίο άλμπουμ των Tardive ήταν το πιο «ευκολοάκουστο» δίνοντας περισσότερο χώρο στη μελωδία και στο απλοϊκό songwriting, θα έλεγα λοιπόν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο ‘Implulse To Soar’, που είναι το απόσταγμα όλου αυτού. Όπως γίνεται και στη ζωή… Όσο μεγαλώνεις κρατάς τα πιο ουσιώδη πράγματα και αποβάλεις αυτά που θεωρείς «περιττά».

Tα Collabs στο “Impulse To Soar” προσθέτουν πραγματική ουσία στα κομμάτια. Αυτό που τράβηξε πιο πολύ την προσοχή ήταν το σόλο σαξοφώνου toy Jørgen Munkeby στο «Unfair Labor».

Πώς σας ήρθε η ιδέα;

Όταν σύνθετα αυτό το κομμάτι είχα κρατήσει για το τέλος αυτό το επαναλαμβανόμενο και μακρόσυρτο riff γιατί είχα στο μυαλό μου ότι θα ήθελα πολύ να βάλω ένα πνευστό σε αυτό το σημείο, να σολάρει μέχρι το τέλος σε King Crimson styl. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να προσεγγίζω έναν αγαπημένο μουσικό και σαξοφωνίστα. Τον Jørgen Munkeby από τους φοβερούς Shining. Του έστειλα ο κομμάτι και μερικές ζημιώσεις για το τι φαντάζομαι και αυτό ήταν,ο τύπος το έσκισε! Και το πιο ενδιαφέρον από όλα ήταν ότι ένα μεγάλο μέρος της ηχογράφησης την έκανε μέσω live streaming από την προσωπική του σελίδα στο facebook. Ίσως ήταν η καλύτερή μέρα καραντίνας ever.

Υπάρχει κάποιο γενικότερο concept ή ιδέα από την οποία επηρεάστηκε το άλμπουμ;

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept που μας επηρέασε στην δημιουργία του ‘Impulse To Soar’, τουλάχιστον πέρα από το μουσικό κομμάτι που όντως υπήρχε μια γενική ιδέα για το που θέλαμε να το πάμε. Όσον αφορά τώρα στιχουργικό κομμάτι , ο άνθρωπος και οι αδυναμίες του είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που μας απασχολούν. Ο τίτλος του album πχ. Είναι μια ερμηνεία του πίνακα που δημιούργησε η Μαρία Στεργίου ειδικά για αυτήν την κυκλοφορία και αντιπροσωπεύει την ποικιλομορφία μέσα από το ένστικτο μιας μητέρας που κρατάει τρυφερά, ένα «άσχημο» για πολλούς, κουκούλι που του προσφέρει την απαραίτητη φροντίδα και την ώθησή για την πιο σημαντική στιγμή της ζωής του, την ώρα που θα βγάλει φτερά και πετάξει μακριά. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι και η μουσική μας έχει αυτή την ποικιλομορφία. Μερικές φορές είναι άγρια και περίπλοκη, μερικές φορές ήρεμη και απλή.

Με τι ασχολείστε, πέρα από τη μουσική;

Έχουμε τις δουλειές που μας συντηρούν οικονομικά, πχ. Ο Γιάννης είναι barman, ο Στέλιος ασχολείται με ξυλουργικές κατασκευές και σετάρισμα μουσικών οργάνων, ο Αλέξης διδάσκει ντραμς και εγώ σχολούμαι με τα γραφιστικά σαν Manster Design.

Ένας μουσικός που θαυμάζετε από άλλο μουσικό είδος;

Είναι αρκετοί θα έλεγα… Θα πω όμως τον Tigran Hamasyan που έβγαλε μια δισκάρα φέτος που έχω ακούσει παραπάνω από αρκετά, το “The Call Within”.

Αν μπορούσατε να βρεθείτε σε οποιοδήποτε live στην ιστορία της μουσικής, ποιο θα ήταν αυτό;

Οποιοδήποτε live των Rush ή των King Crimson που δεν με αξίωσε ποτέ η ζωή να καταφέρω να τους δω.

Calyces 2020 2

Η συγκυρία στην οποία βγήκε το άλμπουμ, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία είναι ατυχής. Πώς έχει επηρεάσει η κατάσταση τα σχέδιά τους;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε νορμάλ συνθήκες θα κάναμε live σε διάφορες σκηνές τις Ελλάδας και μάλλον και στο εξωτερικό, για την προώθηση του album. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορούμε να το κάνουμε ούτε εμείς αλλά ούτε κανένας… Είναι αρκετά δυσάρεστο να έχεις αφιερώσει τόσο χρόνο και χρήμα για κάτι που έχεις μεγάλες φιλοδοξίες και ξαφνικά να κάθεσαι σπίτι σου χωρίς να μπορείς να το χαρείς πραγματικά. Φαντάζομαι στην ίδια μοίρα βρίσκονται πολλές μπάντες, άλλες πιο πολύ άλλες λιγότερο, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τελειώνουμε με αυτό το συντομότερο και να επανέλθουμε στην εποχή που χαιρόμασταν να παίζουμε και να βλέπουμε συναυλίες.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Calyces;

Αυτό τον καιρό γράφω νέα μουσική για Calyces, μιας και είναι το μόνο που μπορώ να κάνω πλέον. Και περιμένουμε όπως όλος ο κόσμος να βγει το εμβόλιο και να καταφέρουμε επιτέλους να παρουσιάσουμε το “Impulse To Soar” ζωντανά. Απλά αυτό είναι κάτι που πολύ φοβάμαι ότι θα αργήσει πολύ.

Μάνθο, σε ευχαριστούμε.

Να’στε καλά και ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη.

 

Επιμέλεια: Έμμα Παπαδάκη

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X