Skeptical Minds: «Η συναυλία μας στην Ελλάδα ήταν η καλύτερη μας εμπειρία επί σκηνής»!

Skeptical Minds 2023

Το Δεκέμβριο του 2023 οι modern metallers Skeptical Minds κυκλοφόρησαν το δεύτερο μέρος της comic-book τριλογίας τους με τίτλο “Kharon”. Με αφορμή τη δουλειά εκείνη το SawBiz.gr μίλησε με τον κρητικής καταγωγής Μιχάλη (Michel) Στειακάκη. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια των Skeptical Minds και τι θυμούνται από την βραδιά που έπαιξαν στο Gagarin μαζί με τους Epica; Οι απαντήσεις του, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες…

1) Πείτε μας δύο λόγια για το πότε και πώς δημιουργήθηκε το συγκρότημα, την παρούσα φάση και τη δουλειά σας.

Πρώτα απ ‘όλα, γειά σας και σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη και για το ενδιαφέρον σας για το συγκρότημα.

Η μπάντα σχηματίστηκε το 2002 και όπου ήμασταν μόλις τρία μέλη. Η μουσική μας περιστρέφεται γύρω από 3 συστατικά που χρησιμοποιούμε πάντοτε. Μελωδικά γυναικεία φωνητικά, ηλεκτρικές κιθάρες και ηλεκτρονικά στοιχεία. Στα 22 χρόνια της υπάρξης μας έχουμε πάνω από 300 συναυλίες στο ενεργητικό μας και το διασκεδάζουμε το να παίζουμε στη σκηνή.

Μόλις κυκλοφορήσαμε ένα νέο άλμπουμ, το δεύτερο μέρος της τριλογίας “OMEGA THANATOS”. Το άλμπουμ έχει καλή υποδοχή μέχρι στιγμής και ανυπομονούμε να το παρουσιάσουμε ζωντανά στη σκηνή από τον Μάιο.

Ο λόγος που το “Kharon” άργησε να κυκλοφορήσει

2) Υπήρχε συγκεκριμένος λόγος που απείχατε από τη δισκογραφία για τόσα χρόνια; Θα θέλατε να τον μοιραστείτε;

Το προηγούμενο μας άλμπουμ, κυκλοφόρησε το 2015. Η νέα μας δουλειά “KHARON” ηχογραφήθηκε το 2019 και επρόκειτο να κυκλοφορήσει το 2020. Αλλά με τα γεγονότα του COVID-19 και την κατάσταση που βιώσαμε, ήμασταν και εμείς αποκλεισμένοι για 3 χρόνια.

Καθώς τα έξοδα τα πληρώνουμε από την τσέπη μας, η κυκλοφορία ενός άλμπουμ χωρίς να το παρουσιάσουμε στη σκηνή δύσκολα δημιουργεί πωλήσεις πια. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν παίξουμε, δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα μας.

Οπότε περιμέναμε να επανέλθει η κατάσταση στο φυσιολογικό για να κυκλοφορήσουμε το άλμπουμ. Βασικά, έχουμε χάσει 3 χρόνια, αλλά είμαστε έτοιμοι να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο!

3) Πιστεύετε πως η περίοδος που απείχατε από τη δισκογραφία, συνέβαλε στην τελείως ανανεωμένη εικόνα που παρουσιάζει ο ήχος του νέου σας άλμπουμ;

Εν μέρει, ναι. Καθώς είχαμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, τον αφιερώσαμε για να φροντίσουμε την παραγωγή και τον συνολικό ήχο μας. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε προσδοκίες μας και είναι μακράν η καλύτερη παραγωγή που είχαμε μέχρι σήμερα.

Η ηχογράφηση έγινε στην Αθήνα στα Devasoundz Studios. Την ηχογράφηση και τη μίξη ανέλαβε ο Φώτης Μπενάρδος (ο οποίος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, πόσο μάλλον στους Έλληνες). Το mastering ανατέθηκε στον Γιώργο Νεράντζη, έναν εξπέρ στο πεδίο. Μια τέλεια ομάδα με την οποία όλα πήγαν καλά και το αποτέλεσμα ήταν σαν να δουλεύαμε μαζί για πολλά χρόνια.

Η ιστορία πίσω από το “Kharon”

4) Πώς αποφασίσατε να ονομάσετε “Kharon” το album σας; Υπάρχει κάποιο κρυμμένο νόημα πίσω από την επιλογή σας;

Το πρώτο επεισόδιο της τριλογίας διαδραματίστηκε στη Γη. Στο τέλος του επεισοδίου, η πρωταγωνίστρια πεθαίνει. Αυτό το επεισόδιο τη βρίσκει να ξυπνά σε έναν άλλο κόσμο. Είναι το πέρασμα μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και του βασιλείου των νεκρών.

O “KHARON” (ο Χάρος) είναι το όνομα του γνωστού βαρκάρη από την ελληνική μυθολογία, ο οποίος μεταφέρει τις ψυχές στο βασίλειο των νεκρών κάνοντάς τις να περάσουν από τους δύο ποταμούς που είναι η Στύγα και ο Αχέροντας.

Αυτός ο χαρακτήρας έχει βασικό ρόλο σε αυτό το επεισόδιο και είναι επίσης αυτός που είχε σχεδιάσει τα πάντα από το πρώτο επεισόδιο (“Omega Thanatos”). Ωστόσο, πλέον μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς στο “Kharon” η ιστορία συνεχίζεται.

5) Ακούγοντας τα κομμάτια του “Kharon”, ποια συναισθήματα ελπίζετε να προκληθούν στους ακροατές;

Το album εξυπηρετεί περισσότερο ως soundtrack για την πλοκή της ιστορίας του comic-book που το συνοδεύει. Αν ο ακροατής νιώσει δυνατά συναισθήματα και στο τέλος της ακρόασης του δίσκου και νιώσει ότι έχει ακούσει κάτι καλό, τότε σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε το στόχο μας.

Η συνεργασία με τον Fotis Benardo ήταν εξαιρετική!

6) Για τη δημιουργία του “Kharon” αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τον Fotis Benardo (Nightfall, Sixfornine). Πως πιστεύετε πως σας βοήθησε ως προς τη βελτίωση του ήχου ή ακόμα και του ύφους των Skeptical Minds;

Απλά μπορείτε να ακούστε όλες τις δουλειές που είχαμε κάνει προηγουμένως και τι έχουμε κάνει στο “Kharon”. Πιστεύω πως το τελικό αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Ο Φώτης έκανε mastering στο προηγούμενο άλμπουμ, το οποίο ωστόσο είχε ηχογραφηθεί στο Βέλγιο. Επέμενε να ηχογραφήσουμε τo “Kharon” στο στούντιο του γιατί ήξερε το επίπεδο που θα μπορούσε να φτάσει με τον δικό του εξοπλισμό. Τον εμπιστευτήκαμε και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.

Ο Φώτης συμμετείχε επίσης πολύ στις ενορχηστρώσεις και τις αρμονίες. Ανέβασε το επίπεδο κάθε τραγουδιού. Αν θα χρειαζόταν να το ξανακάνουμε, δε θα αλλάζαμε τίποτα! Επίσης, δεν επιχείρησε να αλλάξει καθόλου το μουσικό μας στυλ. Μας βοήθησε κυρίως να ανέβουμε επίπεδο και το αποτέλεσμα αποδείχθηκε εξαιρετικά επαγγελματικό.

7) Επομένως να υποθέσουμε πως η συνεργασία σας με τον Φώτη θα συνεχιστεί και στις επόμενες δουλειές σας;

Νομίζω πως ναι. Σίγουρα θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το Φώτη, γιατί με τον τρόπο που δουλέψαμε τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ καλά και όλοι μας ήμασταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος από εμάς στο συγκρότημα, που θα ήθελε να γράψουμε το επόμενο album κάπου αλλού.

Για το τελευταίο επεισόδιο της τριλογίας, νομίζω πως κάλο θα ήταν να διατηρήσουμε τον ίδιο ήχο και τον ίδιο τρόπο συνεργασίας, επειδή το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε πάρα πολύ.

Skeptical Minds live

Λίγα λόγια για το τελευταίο μέρος της τριλογίας…

8) Μας ανέφερες πως στην επόμενη σας δισκογραφική δουλειά, θα υπάρξει η συνέχεια της ιστορίας που ξεκίνησε από το “Omega Thanatos” και συνεχίστηκε με το “Kharon”. Μπορείς να μας πεις περισσότερα για την πλοκή της ιστορίας;

Ναι, το τρίτο επεισόδιο θα είναι η συνέχεια και το τέλος της ιστορίας αυτής. Θα λάβει χώρα στο βασίλειο του Άδη όπου κρύβεται ο «THANATOS». Όταν έρθει η ώρα του album αυτού, να περιμένετε πως θα είναι σίγουρα θα είναι πιο επιθετικό και πιο σκοτεινό όπως θα αρμόζει δηλαδή για το Βασίλειο των Νεκρών!

9) Πως θα μπορούσε κάποιος να ακούσει ή να αγοράσει τα άλμπουμ σας;

Τα άλμπουμ μας είναι προς το παρόν διαθέσιμα σε όλες τις πλατφόρμες streaming και μπορείτε επίσης να τα αγοράσετε μέσω ιστότοπων όπως το Bandcamp. To website μας θα είναι σύντομα πίσω στο διαδίκτυο και θα μπορείτε να βρείτε τις φυσικές εκδόσεις εκεί. Στις συναυλίες μας, μπορείτε επίσης να βρείτε όλα τα προϊόντα που θέλετε (καλά, σχεδόν).

Μας αρέσει πολύ η επικοινωνία με το κοινό

10) Τι μπορεί να περιμένει επί σκηνής από εσάς το κοινό σε μία συναυλία;

Σίγουρα όταν βρισκόμαστε στη σκηνή, μας αρέσει πολύ να μεταδίδουμε την ενέργεια μας στο κοινό και αυτό με τη σειρά του να μας την επιστρέφει. Και όταν αυτή η ενέργεια ενισχύεται, το απολαμβάνουμε περισσότερο τόσο εμείς, όσο και το κοινό. Περνάμε πολύ χρόνο μαζί του, τόσο εκτός σκηνής, όσο και κατά τη διάρκεια της συναυλίας, όπου είμαστε επίσης πολύ διαδραστικοί. Μας αρέσει να έχουμε άμεση επαφή με τον κόσμο. Οπότε πιστεύω πως στο τέλος όλοι είναι πολύ ευχαριστημένοι, απολαμβάνοντας την επαφή που είχαμε μαζί τους, τόσο κατά τη διάρκεια της συναυλίας, όσο και μετά το πέρας της.

Η συναυλία μας στην Ελλάδα είναι από τις καλύτερες μας εμπειρίες στη σκηνή!

11) Την τελευταία φορά που ήρθατε για συναυλία στην Ελλάδα, ήταν το 2012 μαζί με τους Epica. Υπάρχει κάποια προοπτική για συναυλία στην χώρα μας, καθώς έχουμε να σας απολαύσουμε live αρκετό καιρό;

Για να είμαι ειλικρινής, ήταν η καλύτερη μας εμπειρία μας επί σκηνής. Το κοινό ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικό και μετά από εκείνη την εμφάνιση, αποκτήσαμε πολλούς οπαδούς. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουμε ξανά στην Ελλάδα για συναυλίες! Μας έχετε λείψει τρομερά και θα θέλαμε να το ξαναζήσουμε και να τα ξαναπούμε από κοντά με όσους μας είχαν ανακαλύψει τότε.

12) Τέλος, έχετε κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες και τους φίλους των Skeptical Minds;

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για όλη την υποστήριξη σας. Έχουμε πολύ τακτικές επαφές με πολλούς Έλληνες φίλους της μπάντας (ξέρουν ποιοι είναι) και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε και να παίξουμε στην Ελλάδα. Η χώρα είναι υπέροχη και το ελληνικό metal κοινό είναι ένα από τα πιο ενθουσιώδη στον κόσμο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μπάντα που έρχεται να παίξει στην Ελλάδα και στο τέλος να φεύγει αδιάφορη!

Watch your back ! We’ll be back !

 

Επιμέλεια Ερωτήσεων: Ματιλένα Μαντζιώρου – Πέτρος Μελίδης

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση
X