Gus G (Firewind): «Το νέο άλμπουμ θα αποτελεί μια εξέλιξη της μπάντας»

Firewind 2020

Ο ηγέτης και κιθαρίστας των Firewind, Gus G, λίγες εβδομάδες προτού κυκλοφορήσει το νέο άλμπουμ του συγκροτήματος, μίλησε στο SawBiz.gr. Αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα των Firewind ως προς την ηχητική τους κατεύθυνση. Επίσης πως αντιμετωπίζει την κατάσταση με το lock-down λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού; Πως αποφάσισε να δημιουργήσει τους δικούς του μαγνήτες για τις κιθάρες του; Αυτά και άλλα πολλά από την συζήτηση μας, ακολουθούν παρακάτω.

1. Καταρχήν που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή και πως βιώνεις την όλη κατάσταση που έχει προκύψει με την πανδημία;

Απ: Βρίσκομαι στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη. Για μένα προσωπικά δεν έχει, αλλάξει κάτι, παρά μόνο ότι δεν μπορώ να βγω από το σπίτι για να πάω να δω τους φίλους μου ή την οικογένεια μου. Αλλά ειδικά όταν δεν είμαι σε περιοδεία είμαι πολύ «σπιτόγατος» και κάθομαι μέσα. Η αλήθεια είναι πως έχει περάσει ένας μήνας πλέον και είναι λίγο δύσκολο μερικές φορές. Σίγουρα όμως πρέπει όλοι μας να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία και να μείνουμε σπίτι. Πάντως βρίσκω πράγματα να κάνω, όπως τώρα που δίνω συνεντεύξεις για το νέο άλμπουμ. Επίσης ετοιμάζω και κάποια online event μαζί με άλλους καλλιτέχνες, γράφω μουσική και περνάω δημιουργικά το χρόνο μου.

2. Είχατε προγραμματίσει μια μεγάλη περιοδεία για την προώθηση του νέου άλμπουμ. Δεδομένης της κατάστασης με τις απαγορεύσεις των πτήσεων και τα lockdown πως θα διαμορφώσετε τα πλάνα σας τώρα;

Ναι, η περιοδεία μαζί με τους Symphony X δυστυχώς δεν θα γίνει φέτος. Το όλο πλάνο ήταν να βγει ο δίσκος και την ίδια μέρα να ξεκινήσουμε να περιοδεύουμε. Θα ξεκινούσαμε από την Αμερική. Αλλά έτσι έχουν τα πράγματα τώρα, καθώς δεν πετάνε αεροπλάνα και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε. Τα venues είναι κλειστά και ο κόσμος στα σπίτια του. Δεν κινείται τίποτα αυτή τη στιγμή.

Η μουσική βιομηχανία και ειδικότερα το touring business, καταρρέει αυτή τη στιγμή. Όποιος είναι touring μουσικός, όπως και εγώ, έχει χάσει τη δουλειά του αυτή τη στιγμή. Αλλά εντάξει, προέχει η υγεία και όταν θα επιστρέψει η ασφάλεια στον κόσμο και θα μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας, τότε θα γυρίσουμε και στους ρυθμούς που ξέραμε.

3. Νέο άλμπουμ (δυστυχώς δεν το έχουμε ακούσει ακόμη). Να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από αυτά που οι Firewind μας έχουν συνηθίσει;

Firewind - Firewind album coverΚαι ναι και όχι. Θεωρώ πως αποτελεί μια εξέλιξη της μπάντας. Θα αναγνωρίσετε πολλά από τα στοιχεία από το παρελθόν που έκαναν αυτό που είναι τώρα οι Firewind. Είναι μια συλλογή από στοιχεία όλων των άλμπουμ, από το πρώτο μέχρι και αυτά που κάναμε πρόσφατα. Έχει αρκετή ποικιλία το νέο άλμπουμ. Δεν θα είναι σαν το “Immortals” που αποτελούσε καθαρά ένα concept άλμπουμ, που είχε συγκεκριμένη θεματολογία, με τη μουσική που «τύλιγε» τους στίχους.

Θα έχει από hard rock μέχρι και power metal στιγμές, όπως υπήρχαν στο “ The Premonition” και το “Allegiance”. Βεβαίως η μεγάλη αλλαγή είναι και στη φωνή, καθώς έχουμε νέο τραγουδιστή.

4. Νέος, πραγματικά εξαιρετικός τραγουδιστής για το συγκρότημα. Τι νέο έφερε ο Herbie Langhans στους Firewind και τι νέο έφερε στην καινούρια σας δουλειά;

Καταρχήν είχε το δύσκολο ρόλο, να μπει στη μπάντα που είχε ήδη έναν ήχο και μια γραμμή και ταυτόχρονα να δώσει και αυτός το δικό του στίγμα, κρατώντας την ταυτότητα της μπάντας. Από την άλλη είχε τον δύσκολο ρόλο να με βοηθήσει να τελειώσουμε το δίσκο, καθώς έλειπαν στίχοι και μελωδίες σε επτά τραγούδια. Είχαμε και ένα deadline, καθώς μιλάμε για εποχές προ κορωνοϊού και οι προθεσμίες έπαιζαν έναν ρόλο.

Είχαμε δύο μήνες για να τελειώσουμε όλο το άλμπουμ. Η μουσική είχε ήδη γραφτεί και έπρεπε να γράψει απάνω στο υλικό που υπήρχε ήδη. Πάντως έκανε πολύ καλή δουλειά και έφερε και κάτι φρέσκο στο τραπέζι. Θεωρώ πως η φωνή του έχει μια πολύ ιδιαίτερη χροιά και στυλ. Θυμίζει μεν τον πρώτο μας τραγουδιστή, τον Stephen Fredrick και από την άλλη έχει και άλλα «γυρίσματα» η φωνή του και θεωρώ πως θα είναι ο front man που να πάει την μπάντα στο επόμενο επίπεδο.

5. Οι δρόμοι σας με τον Bob Katsionis χώρισαν σε αυτή τη δουλειά. Θα σας δούμε ξανά να συνεργάζεστε στο μέλλον, ακόμα και σε κάποιο project εκτός Firewind;

Καλά σίγουρα με την Bob είμαστε κολλητοί πολλά χρόνια και τον θεωρώ σαν οικογένεια. Μιλάμε ακόμα και τώρα, είμαι σε επαφή συνέχεια, οπότε εννοείται, γιατί όχι; Αν υπάρξει η ευκαιρία να ξανακάνουμε κάτι μαζί, τότε μέσα. Τώρα βέβαια είμαστε σε διαφορετικές φάσεις στη ζωή μας και ο καθένας μας έχει πάρει το δρόμο του και κάνουμε αυτά που θέλουμε και μας εκφράζουν και βλέπουμε.

6. Με το επερχόμενο άλμπουμ οι Firewind θα μετρούν 9 studio δισκογραφικές δουλειές. Ωστόσο, έχεις επίσης και τρία προσωπικά άλμπουμ. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις και να επιλέξεις ποιες από τις συνθέσεις σου θα συμπεριληφθούν είτε στις δουλειές των Firewind ή στις προσωπικές σου δουλειές;

Το solo project στην ουσία ξεκίνησε σαν μια καθαρτική εμπειρία όταν θέλησα να κάνω αυτό το διάλειμμα από τους Firewind. Απλά ήθελα να πειραματιστώ και να κάνω και άλλα πράγματα σε εκείνη τη φάση της ζωής μου και μετά εξελίχθηκε σε μια ακόμα μπάντα αν θέλεις. Απλά είναι η live μπάντα που έχω. Στο solo project μου μπορώ και πειραματίζομαι και να κάνω συνεργασίες με διάφορους τραγουδιστές. Μπορώ να κάνω από shred instrumentals που έχουν βάση πολύ στα 80’s που γουστάρω πολύ, μέχρι μοντέρνο ραδιοφωνικό rock. Κάπως έτσι το έχω κάνει και αυτή τη στιγμή δεν ξέρω το μέλλον τι επιφυλάσσει για το solo project σε αυτή τη φάση.

Το πως θα διαλέξω τα κομμάτια που θα πάνε, ακόμα και για εμένα κάποιες φορές πιστεύω πως υπάρχουν κάποια που θα μπορούσαν άνετα να χωρέσουν και στα δύο, καθώς εγώ είμαι ο κύριος συνθέτης. Είναι ανάλογα το πως θα νιώσω. Έχω έναν φάκελο στον σκληρό δίσκο που εκεί μαζεύω συνέχεια ιδέες. Συνήθως όταν ξεκινάω να γράφω ένα άλμπουμ, επισκέπτομαι αυτές τις παλιές ιδέες ή και πιο καινούριες και τις διαλέγω ανάλογα με το ποια θα είναι η κατεύθυνση που θα πάμε και ανάλογα με το αν θα δουλέψω για τους Firewind ή το solo project.

Για το καινούριο άλμπουμ πάντως, δεν σου κρύβω πως τελικά μπήκαν και ιδέες που τις σκεφτόμουν και για το solo άλμπουμ μου, αλλά τελικά πήγα με το γνώμονα ότι η καλύτερη ιδέα κερδίζει. Σκέφτηκα ότι δεν με ενδιαφέρει και ας έχει λίγο πιο hard rock κομμάτια και όχι απαραίτητα μόνο power metal κομμάτια και κάπως έτσι αναπτύχθηκε αυτό το άλμπουμ.

7. Από ό,τι διάβασα, η Jackson guitars κυκλοφόρησε δύο νέα signature μοντέλα. Θες να μας πεις μερικές λεπτομέρειες για αυτές;

Βεβαίως, γιατί όχι; Είναι δύο διαφορετικά σχήματα. Το πρώτο είναι οι star κιθάρες που παίζω εδώ και 20 χρόνια πλέον. Είναι μια παραλλαγή σε χρώμα και σε look. H δεύτερη κιθάρα είναι η λεγόμενη San Dimas, που σε κόψιμο μοιάζει σαν την Stratocaster. Είναι σε κόκκινο χρώμα τύπου Candy Apple Red. Και ένα από τα special features που έχουν αυτές οι κιθάρες είναι οι καινούριοι μου μαγνήτες που είναι μια δικιά μου προσπάθεια που ξεκίνησα πρόσφατα. Όλα αυτά τα χρόνια έπαιζα με Seymour Duncan μαγνήτες και είχα και δικό μου μοντέλο, αλλά αποφάσισα να ξεκινήσω μια δικιά μου εταιρεία. Σαν πρώτο μου project με αυτούς τους μαγνήτες, ήταν να δημιουργήσω δύο νέα μοντέλα τα οποία θα μπουν σε αυτές τις κιθάρες αποκλειστικά προς το παρών. Κοιτάμε και το επόμενο βήμα που είναι να κάνουν εκείνους τους μαγνήτες διαθέσιμους και ξεχωριστά για τον κόσμο.

8. Μας απάντησες περίπου και στην επόμενη μας ερώτηση. Ξεκίνησες τη δική σου δουλειά με guitar pickups. Αλήθεια πως αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το κομμάτι;

Καταρχήν ο σπόνσορας μου ήταν οι μαγνήτες της Seymour Duncan. Τους χρησιμοποιούσα και πριν με σπονσοράρουν, καθώς τους χρησιμοποιούσα για πολλά χρόνια και είχαμε δημιουργήσει και ένα signature μοντέλο. Απλά αυτό ήταν και ένα μοντέλο που είχαμε δημιουργήσει πριν 10 χρόνια σχεδόν και ήθελα να εξελίξω τον ήχο μου και ήθελα να ψαχτώ και με άλλα πράγματα. Ένιωσα πως δεν υπήρχε η ανάλογη ανταπόκριση που θα ήθελα από μέσα από την εταιρεία και άρχισαν να μου μπαίνουν ιδέες για το πως θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να δημιουργώ ό,τι θέλω, χωρίς να χρειάζεται να παρακαλάω και να περάσουμε από δέκα διαφορετικά meetings για να ξεκινήσουμε ένα νέο project.

Μου ήρθε αυτή η ιδέα, αλλά παρόλο που το φοβόμουν αρχικά, ένας φίλος μου που είναι και διάσημος Youtuber με προέτρεψε να προχωρήσω, στην ιδέα εκείνη. Ο Rob Chapman. Ο ίδιος είχε δημιουργήσει και τις δικές του κιθάρες πριν δέκα χρόνια, τις Chapman Guitars και είναι πλέον ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο. Μιλήσαμε για την ιδέα μου και μου είπε «φίλε κάν’το, θα έχεις απόλυτη ελευθερία και σίγουρα οι οικονομικές απολαβές θα είναι καλύτερες από το να έχεις ένα μοντέλο και να παίρνεις ένα μικρό royalty». Με βοήθησε και με έφερε σε επαφή και με κάποιον από τους ανθρώπους του για να μπορέσει να με βοηθήσει σε αυτό το ξεκίνημα μου και κάπως έτσι ξεκίνησε όλο αυτό.

9. Άκουσες το καινούριο άλμπουμ του Ozzy. Τι εντυπώσεις σου άφησε;

Μου άρεσε! Θεωρώ ότι έχει καλές στιγμές και έχει πολύ συναίσθημα στους στίχους του και στην ερμηνεία του, γιατί πέρασε και έναν δύσκολο χρόνο με τους τραυματισμούς του. Έχει δύο-τρία κομμάτια που είναι πάρα πολύ ωραία. Σαν κιθαρίστας θα το ήθελα ίσως να είχε λίγο παραπάνω δουλεμένες κιθάρες, αλλά από ό,τι κατάλαβα δεν ήταν αυτό το ζητούμενο σε αυτό άλμπουμ για τον Ozzy.

10. Από τις δισκογραφικές δουλειές που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα, υπάρχει κάτι που να έχεις ξεχωρίσει;

Το καινούριο των Five Finger Death Punch μου φάνηκε καλό. Μερικά τραγούδια που άκουσα τουλάχιστον. Θα ήθελα να ακούσω το καινούριο άλμπουμ του Satriani που βγήκε πριν από λίγες ημέρες. Μου αρέσει γενικά ο Satriani και ένα τραγούδι που άκουσα μου άρεσε πολύ. Αυτά, δεν νομίζω πως έχω ακούσει κάτι άλλο πρόσφατα.

11. Σε ευχαριστούμε πολύ για το πολύτιμο χρόνο σου. Για το τέλος, στείλε ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες.

Παιδιά υπομονή. Μέχρι να τελειώσει όλο αυτό, ας ακολουθήσουμε τους κανόνες. Υπομονή θέλει, δύναμη και κουράγιο. Ελπίζω να είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Παρόλο που βιώνουμε μια πολύ καινούρια πραγματικότητα, το ενθαρρυντικό είναι πως στη χώρα μας έχουμε πολύ χαμηλά νούμερα κρουσμάτων. Ελπίζω να μπορέσουμε να γυρίσουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς το συντομότερο δυνατό. Θέλω να πιστεύω πως η μουσική θα είναι μια καλή συντροφιά αυτές τις ημέρες που είμαστε όλοι στην καραντίνα, ελπίζω να ακούσετε και το άλμπουμ μας. Και όταν με το καλό βγούμε από τα σπίτια μας, να καταφέρουμε να παίξουμε και κανά live!

 

Επιμέλεια: Γιώργος Παρδάλης – Πέτρος Μελίδης

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X