Terry Nikas (Scar of the Sun): «Η φύση του ανθρώπου είναι άπληστη και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοκαταστροφή όσο δεν αλλάζουμε φιλοσοφία».

Scar Of The Sun

Οι Έλληνες modern metallers Scar of the Sun επέστρεψαν δισκογραφικά με την τρίτη τους δουλειά με τίτλο “Inertia”. Μιλήσαμε με τον τραγουδιστή Terry Nikas σχετικά με την μουσική τους κατεύθυνση, πως αντιμετωπίζουν την τωρινή κατάσταση καθώς και για όλα τα επικείμενα σχέδια του συγκροτήματος.

Πώς εμπνεύστηκαν το Inertia; Σε τι διαφέρει από τα προηγούμενα project τους;

Το Inertia ήταν αποτέλεσμα μιας φυσικής εξέλιξης της μπάντας, η οποία προέκυψε μετά από τις περιοδείες που κάναμε, αλλά και την ανάγκη να αλλάξουμε λίγο μετά από τα 2 πρώτα άλμπουμ. Εμείς τη θεωρούμε μια φυσιολογική μετάβαση, έστω και αν οι αλλαγές είναι πιο έντονες. Νιώσαμε την ανάγκη λοιπόν να γράψουμε πιο άμεσα τραγούδια, λιγότερο πολύπλοκα και ταυτόχρονα πιο επιθετικά, τόσο μουσικά, όσο και από φωνητικής άποψης. Επίσης έχουμε φύγει πλέον εντελώς από το ατμοσφαιρικό του Gothic ύφους και όλα τα ατμοσφαιρικά σημεία μας πλέον είναι επηρεασμένα από το Djent ιδίωμα. Αρκετές αλλαγές λοιπόν, αλλά θεωρώ ότι το τελικό αποτέλεσμα έχει πάλι τη σφραγίδα της μπάντας όσον αφορά το χαρακτήρα.

Πώς επηρέασε η τωρινή συγκυρία τη διαδικασία προετοιμασίας του album;

Δεν την επηρέασε καθόλου η αλήθεια είναι, καθώς ο δίσκος ήταν έτοιμος από το 2019 και απλά καθυστερήσαμε λόγο του ότι προσπαθούσαμε να βρούμε ένα καλύτερο συμβόλαιο με εταιρία, καθώς και το γεγονός ότι πλέον όλες οι μπάντες προσπαθούν να κυκλοφορήσουν το δίσκο τους πιο κοντά στο διαφαινόμενο χρονικό ορίζοντα που θα επανεκκινήσουν οι περιοδείες. Το μόνο που έγινε εν μέσω Covid ήταν το ότι ο δίσκος μιξαρίστηκε πάλι, γιατί ήθελα να βελτιώσω κάποια πράγματα που με ενοχλούσαν στο αρχικό mix. Αυτό φυσικά το έκανα μόνος μου στο στούντιο και έστελνα στα παιδιά για να πάρω feedback και έγκριση.

Το Inertia θίγει κοινωνικά ζητήματα και μιλά για δύσκολες στιγμές. Είναι για αυτούς οι δύσκολες συγκυρίες πηγή έμπνευσης;

Στιχουργικά για κάποιο λόγο, οι αρνητικές συγκυρίες αποτελούν πηγή έμπνευσης γιατί δημιουργούν πιο έντονα και επιθετικά συναισθήματα. Δεν είμαστε μίζεροι άνθρωποι σε μόνιμη βάση, ούτε γκρινιάζουμε με τα πάντα, απλά είμαστε πολύ ευαίσθητοι αλλά και ευαισθητοποιημένοι με αυτά που ζούμε. Πως θα μπορούσαμε να μην είμαστε βέβαια, από τη στιγμή που αυτά μας επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα. Εγώ προσωπικά νιώθω πολύ καλά όταν γράφω για τέτοια θέματα, γιατί με βοηθάει να κρατάω μια ισορροπία μέσα μου, καθώς βγάζω έτσι το θυμό μου σε κάτι εποικοδομητικό.

Να υποθέσουμε πως στην επόμενη σας δουλειά θα έχετε θεματικούς στίχους επηρεασμένους από την πανδημία που αντιμετωπίζουμε στον πλανήτη;

Σίγουρα θα υπάρχει κάποια σχετική αναφορά, αλλά από τη πλευρά της άποψης μου ότι ο πραγματικός ιός στο πλανήτη είναι ο άνθρωπος, καθώς έχει καταφέρει σε 100-120 χρόνια θεωρητικής ανάπτυξης, “εξέλιξης” βιομηχανικής, τεχνολογικής, ιατρικής κλπ να καταστρέψει τον πλανήτη. Φοβερό “επίτευγμα” δηλαδή και μεγάλη αντίφαση από όντα που θεωρούνται έξυπνα, αλλά τελικά σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται παντελώς ηλίθια, αφού όλη αυτή την εξέλιξη τελικά τη χρησιμοποιούμε εναντίον μας! Η φύση του ανθρώπου είναι άπληστη και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοκαταστροφή όσο δεν αλλάζουμε φιλοσοφία.

Η ύπαρξη της πανδημίας έχει στερήσει από τα συγκροτήματα τη δυνατότητα να εμφανιστούν ζωντανά στο κοινό. Υπάρχουν κάποια σχέδια για να ξεπεράσουν αυτή τη δυσκολία;

Υπάρχει μια σκέψη να κάνουμε κάποιο on line streaming show, αλλά θα περιμένουμε λίγο καιρό, καθώς ο Αλέξης ο κιθαρίστας μας περιμένει το πρώτο του παιδί αρχές Ιουνίου και όλο το θέμα θα πάει βάση αυτού του πολύ σημαντικού γεγονότος. Όταν θα έχουμε κάτι στάνταρ θα προχωρήσουμε σε σχετικές ανακοινώσεις.

Η αισθητική στο artwork του εξώφυλλου στο Inertia, είναι πανομοιότυπη με τις προηγούμενες σας δουλειές. Ποιος είναι ο λόγος πίσω από αυτή την κατεύθυνση;

Πρώτα απ’όλα ο Αχιλλέας Γκατσόπουλος ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για όλα τα visuals μας, είναι στην ουσία το έκτο μέλος της μπάντας και έχει την απόλυτη ελευθερία να κινηθεί καλλιτεχνικά όπου θέλει. Δεύτερον, από την αρχή καταλήξαμε ότι με τον Αχιλλέα έχουμε μια κοινή αγάπη για το κίνημα Art Nouveau/Jugendstil του 19ου αιώνα και μεγάλη λατρεία για τον Gustav Klimt. Οπότε αποφασίσαμε όλοι οι δίσκοι μας να έχουν την ίδια τεχνοτροπία, έτσι ώστε να καθιερώσουμε τη ταυτότητα μας. Θέλουμε να βλέπει κάποιος το εξώφυλλο μας και να ξέρει ότι είναι Scar Of The Sun χωρίς να βλέπει καν το logo μας.

Scar Of The Sun - Inertia

Πόση σημασία έχει για τους Scar of the Sun το οπτικό κομμάτι και η αισθητική σε ένα μουσικό project;

Για μας τα πάντα κυριολεκτικά μετράνε! Δε θα μπορούσε να μείνει το οπτικό κομμάτι έξω από τη συνολική μας παρουσία. Γενικά κάνουμε τα πάντα στο maximum, οπότε είναι σημαντικό για μας να μπορούμε να συνδυάζουμε το οπτικό με το μουσικό και έχουμε σκοπό, όταν μπορέσουμε βάση του επιπέδου της μπάντας, να κάνουμε κάποια πράγματα και στο live show μας. Υπάρχουν τα σχέδια και ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά και για αυτά.

Η κυκλοφορία του νέου album γίνεται αυτή τη φορά από την Napalm Records. Πόση διαφορά υπάρχει σε οργανωτικό επίπεδο συγκριτικά με τις προηγούμενες τους δουλειές;

Η διαφορά είναι τεράστια, νιώθουμε σαν να έχουμε ανέβει 2 κατηγορίες σε όλα. Καταρχήν έχουμε δίπλα μας μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είναι άριστοι στη δουλειά τους και μας βοηθάνε σε οτιδήποτε προκύψει. Από εκεί και πέρα, το press που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα είναι αδιανόητο. Επίσης είχαμε για πρώτη φορά budget για κάποια πράγματα και αυτό βοήθησε πάρα πολύ. Γενικά έχουμε εξειδικευμένα άτομα για διαφορετικά θέματα, τα οποία μας κατευθύνουν και μας βοηθούν στα πάντα. Συμβαίνει αυτό που πάντα θέλαμε να συμβαίνει και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από αυτό.

Ποιους καλλιτέχνες θα χαρακτηρίζατε ως τις σημαντικότερες μουσικές σας επιρροές; Ποια νέα συγκροτήματα έχετε ξεχωρίσει τον τελευταίο καιρό;

Είμαστε τεράστιοι οπαδοί των Architects σχεδόν όλοι στη μπάντα. Από εκεί και πέρα σίγουρα βασικότατη επιρροή είναι οι Dark Tranquillity και οι Killswitch Engage. Αυτές οι 3 μπάντες, μαζί με τους TesseracT και τους In Flames είναι οι βασικότερες επιρροές μας ξεκάθαρα. Τώρα από νέα συγκροτήματα, εγώ θα έλεγα τους While She Sleeps και τους Monuments, με τους οποίους είχαμε τη χαρά να περιοδεύσουμε το 2019 στη Λατινική Αμερική.

Ποια είναι τα σχέδια τους για το μέλλον; Υπάρχει περίπτωση να προλάβουν να κυκλοφορήσουν και άλλο ένα album πριν από τη συναυλιακή επανέναρξη;

Τα σχέδια μας είναι καταρχήν να προωθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε το Inertia γιατί πιστεύουμε πάρα πολύ σε αυτό. Από εκεί και πέρα, ο σκοπός είναι να ολοκληρώσουμε τη σύνθεση του επόμενου δίσκου μας μέχρι την συναυλιακή επανέναρξη και πιθανόν να κυκλοφορήσει μέσα στο 2022. Πέρα από αυτά, προσπαθούμε να ξεκινήσουμε να βλέπουμε για περιοδείες και πακέτα στα οποία θα μπορούσαμε να μπούμε, όταν αυτό θα είναι πάλι εφικτό.

Terry σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη. Έχεις για το τέλος ένα μήνυμα για τους φίλους των Scar of the Sun και τους αναγνώστες;

Θα ευχηθούμε να είναι όλοι ασφαλείς και να προσέχουν καταρχήν, γιατί η υγεία είναι πάνω από όλα! Από εκεί και πέρα, θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όλους όσους διαβάζουν το κείμενο να τσεκάρουν τα singles μας στο YouTube και αν τους αρέσει αυτό που θα δουν και θα ακούσουν, να τσεκάρουν και το υπόλοιπο άλμπουμ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ και εσάς στο Sawbiz για το ενδιαφέρον και τη στήριξη και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τα πούμε και πάλι από κοντά το συντομότερο σε κάποια συναυλία, όπως κάναμε παλιά!

Επιμέλεια ερωτήσεων: Έμμα Παπαδάκη, Πέτρος Μελίδης

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X