Blackning: Order Of Chaos (Vinganca Music 2015) PDF Εκτύπωση E-mail

Βραζιλιάνικο thrash. Ξέρω ότι σκέφτεστε τους παλιούς Sepultura. Δεν έχετε κι άδικο. Η εποχή των αδερφών Cavalera οριοθέτησε το death thrash, υποείδος της σκληρής μουσικής το οποίο αγαπήθηκε έντονα από τα αλάνια με τα κολλητά τζιν και τις εβδομήντα + κονκάρδες συγκροτημάτων στο επίσης τζιν γιλέκο. Κάπου εκεί είναι που κινούνται τα φυντάνια με το ηθελημένα (;) ανορθόγραφο όνομα Blackning. Καλά κάνουν πάντως, γιατί έχουμε πήξει και κάπως πρέπει να ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Η πρώτη τους δουλειά με τον οξύμωρο τίτλο Order of Chaos αποτελεί μια σαφέστατη έκφραση αγνού και ελαφρώς μοντερνοποιημένου thrash. Όσοι δεν ήσασταν οπαδός του ιδιώματος ή απλώς είχατε εντρυφήσει στα εφηβικά σας χρόνια και από τότε έχετε ξεχάσει την ύπαρξή του, δεν θα δώσετε σημασία ούτε τώρα. Το άλμπουμ δεν είναι το νέο ορόσημο στο thrash, ούτε κάνει το ιδιαίτερο βήμα, μπλέκοντας νεωτερισμούς (βλ. Vector). Ωστόσο θα φανεί όαση στα αυτιά όσων περιμένουν έναν καλό thrash δίσκο για να εξασκήσουν την ευλυγισία του αυχένα τους.

Ίσως να μην είμαι ο πλέον κατάλληλος να πω για την νέα γενιά στο thrash metal, αλλά έχω καταλάβει πως δεν περνά τα καλύτερά του χρόνια. Οι Overkill μπορεί να συνεχίζουν να βγάζουν δισκάρες για το είδος, αλλά κι αυτοί πια παίρνουν από τέσσερα χάπια για την υπέρταση και τον προστάτη. Να εξηγούμαι: όταν κι εγώ φτάσω τα χρόνια τους ελπίζω να παίρνω μόνο τόσα.

Το Order of Chaos λοιπόν μπορεί να προσφέρει κάτι φρέσκο αλλά όχι ρηξικέλευθο στην σκηνή. Η τσιτωμένη διάθεση και οι speed-αριστές μελωδίες αποτελούν τον κορμό της δουλειάς και η εξαγριωμένη φωνή αποσαφηνίζει τις προθέσεις των Βραζιλιάνων. Μουσική για mosh pit, wall of death και λοιπά βάρβαρα έθιμα metal συναυλιών.

Για να πάρετε μια γεύση θα σας περιγράψω μια τυπική εισαγωγή thrash κομματιού των ‘80’s και ‘90’s, που τυχαίνει να χαρακτηρίζει και την έμπνευση των Blackning. Αργό ή mid-tempo riff μαζί με το ρυθμικό μέρος, χωρίς φωνητικά, μπαίνει αργά και σταθερά με κάποια τσαλιμάκια να προετοιμάζουν το έδαφος. Όταν ο ακροατής που περιμένει να χτυπηθεί όπως ο Γκιωνάκης περίμενε το φαγητό στον «Αχόρταγο», έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, τότε σκάει πια το βασικό γρήγορο riff, απογυμνωμένο από τύμπανα, μπάσα κτλ, μόνο του για να γουρλώσει τα μάτια του μαλλιά που περιμένει να ανεμίσει την πλούσια κόμη του. Εκεί αρχίζει το τρέμουλο σε όλο το κορμί και λίγα δευτερόλεπτα μετά μπαίνουν όλα τα όργανα στον χορό και ξεκινά το μακελειό. Μαλλιά από την μια, ιδρωμένα κορμιά από την άλλη, σκόνη στο TerraVibe ή κάπνα στο An, παντού μπορεί να χωρέσει αυτή η εικόνα. Έτσι ξεκινά το Order of Chaos με το “Thy will be done” για το οποίο έχουν πλέον και videoclip, θυμίζοντάς μου παλιές εποχές Sepultura των Beneath The Remains και Arise. Ανελέητο κοπάνημα στα drums, φωνή που φέρνει (ίσως και λόγω προφοράς) σε Max Cavalera και νοοτροπία αρχών ‘90s με παραγωγή του ’15. Θα ακούσετε και τα απαραίτητα σολάκια αρκετής μελωδίας, όπως συνηθιζόταν τότε, οπότε θα ολοκληρωθεί η ρετρολαγνεία πολλών μέσα από τριανταπέντε λεπτά αγνού thrash με πινελιές από death, όπως έκαναν τέλη του ’80 οι Sepultura, ίσως με λίγη παραπάνω ωριμότητα πια.

Καταλαβαίνω πως οι επιρροές τους θα είναι ακόμα περισσότερες και δεν θα αναλώνονται μόνο στους πρωτοπόρους συμπατριώτες τους, αλλά το νόημα είναι πως έχουν πετύχει έναν αξιόμαχο thrash δίσκο, έτοιμο να τα βάλει με όλους τους φετινούς του είδους. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Κείμενο: Βασίλης Μπακογιάννης

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας