Kim Gordon @ Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 04/07/2023

Kim Gordon Athens 2023

Θα ξεκινήσω ψύχραιμα, ωστόσο δεν εγγυώμαι πως στη συνέχεια θα καταφέρω να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου.

Αν και το βιογραφικό της είναι ευρύ, η Kim Gordon έγινε γνωστή, στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, μέσω των Sonic Youth. Το ανυπέρβλητο αυτό συγκρότημα, του οποίου η επίδραση θα μείνει ανεξίτηλη στον πλανήτη, ανέδειξε προσωπικότητες που δεν περνούν απαρατήρητες. Μετά το 2011, δηλαδή αφού το group διαλύθηκε, τα φώτα της δημοσιότητας έπαψαν να είναι στραμμένα σε αυτό. Προέκυψε, λοιπόν, η ευκαιρία να στραφούμε πιο προσεκτικά στο προσωπικό έργο των παραπάνω προσωπικοτήτων. Τόσο ο Steve Shelley, όσο και ο Lee Ranaldo, όσο και ο Thurston Moore, όσο και η Kim Gordon είχαν ακόμα πολλά να πουν. Εδώ και μια ντουζίνα χρόνια, η τετράδα μάς έχει προσφέρει απίστευτη μουσική. Το έχουμε διαπιστώσει και ζωντανά.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη συναυλία του Thurston Moore το 2015 στο Fuzz, με τη συνδρομή του Steve Shelley στα drums; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη συνεργασία του δεύτερου με τον Mick Harvey και το J.P. Shilo, που είχαμε την τύχη να απολαύσουμε το 2019, στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου; Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εμφάνιση του Lee Ranaldo στο ΙΣΝ, ένα χρόνο νωρίτερα; Επομένως, τι έλειπε; Η Kim Gordon! Το καρέ ολοκληρώθηκε στην Τεχνόπολη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ώρα Τεχνόπολης, περίπου 21.30. Ο χώρος μπροστά από την εξέδρα είναι μισογεμάτος.

Μόλις τα χρωματιστά φώτα της σκηνής ανάβουν, ο κόσμος προωθείται προς τα μπρος, δημιουργώντας αίσθημα ανυπομονησίας στην ατμόσφαιρα. Ελάχιστα λεπτά αργότερα, η Kim εμφανίζεται, παρέα με τα υπόλοιπα τρία μέλη του σχήματος. Ακούγονται οι απαραίτητες επευφημίες και η απορία γεννιέται: Είναι αυτή η γυναίκα πράγματι εβδομήντα ετών;;; Άκρως εντυπωσιακή, με ενδυμασία που φανερώνει την ενασχόλησή της με το χώρο του ρουχισμού, η Kim Gordon αφήνει το κοινό με το στόμα ανοιχτό, πριν καν ακουστεί η πρώτη νότα. Καλά ξεκινάμε.

Φυσικά, η πρώτη νότα ακούγεται σύντομα. Κι ενώ υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως το live θα είναι κυρίως ένας παρατεταμμένος αυτοσχεδιασμός, η Gordon διαψεύδει την καλή/κακή προσδοκία και εκτελεί πλήθος από τις πρόσφατες συνθέσεις της. Πανέξυπνοι ρυθμοί, από μια άκρως δεμένη και ενεργητική μπάντα. Το μπάσσο, με την πλέον κατάλληλη παραμόρφωση, γεμίζει εμφατικά το μουσικό φόντο. Τα drums, αλάνθαστα, δίνουν τον τόνο. Η κιθάρα, έχοντας το ελεύθερο να εξαπολύει οποιοδήποτε (ορθόδοξο ή ανορθόδοξο) ήχο, δίνει ηχηρό παρόν. Δημιουργεί ένα noise κλίμα χωρίς περιττές υπερβολές, δίνοντας στίγμα για τις μουσικές καταβολές της τετραμελούς παρέας.

Η φωνή της Kim, άλλοτε πιο αισθησιακή και άλλοτε πιο επιθετική, ερμηνεύει το ένα μετά το άλλο τα τραγούδια.

Φυσικά, μόλις η ηγετική αυτή περσόνα αποφασίζει να πιάσει τη δική της κιθάρα στα χέρια, ο ενθουσιασμός του κόσμου γίνεται ακόμα πιο έκδηλος. Από ‘δω και στο εξής, η βραδιά φέρνει στο νου τους Sonic Youth ακόμα περισσότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Kim Gordon έχει την ανάγκη να καλυφθεί πίσω απ’ αυτό. Έχει αποδείξει με δεκάδες τρόπους πως είναι αυτόφωτη, δίχως την ανάγκη στηριγμάτων του παρελθόντος. Αλλά, σαράντα χρόνια ειν’ αυτά, οπότε κάποια πράγματα βγαίνουν αυτόματα…

Ολόκληρη η βραδιά είναι μια επιτομή στην alternative rock μουσική. Η ψυχεδέλεια, η punk και η avant garde εναλλάσονται διαρκώς. Ακόμα και η κινητικότητα της Gordon επί σκηνής προξενεί ποτάμια θαυμασμού. Γνωρίζει πολύ καλά πώς να μαγέψει τα βλέμματα που είναι ήδη στραμμένα πάνω της. Ειδικά όταν πλησιάζει “επικίνδυνα” το κοινό, περνώντας μπροστά από τα monitor…

Η βραδιά κυλάει υπέροχα και το συγκρότημα, μετά από μια περίπου ώρα χαιρετάει.

Αλλά είναι σίγουρο πως θα εμφανιστεί ξανά. Στο εξαιρετικό και διόλου μικρό encore, που δεν αργεί ν’ αρχίσει, η Kim επιλέγει να τιμήσει τους DNA. Το θρυλικό νεοϋορκέζικο συγκρότημα ξέρουμε πολύ καλά πως αποτελεί σπουδαίο έρωτα της γήινης αυτής θεάς. Λίγη ώρα αργότερα, η συναυλία οδεύει προς το οριστικό τέλος της, με τον μακροσκελή θορυβώδη τρόπο που αρμόζει στο καλλιτεχνικό παρελθόν και παρόν της Kim Gordon. Τι ωραία! Ούτε η ίδια δε μπορεί να αποφυλακιστεί από τη γλυκιά εμμονή της με τον rock σαματά, στον οποίο τόσες δεκαετίες είναι ταγμένη.

Δεν θα ξαφνιαστώ καθόλου αν τελικά η συγκεκριμένη συναυλία κριθεί ως μια από τις σημαντικότερες μουσικές στιγμές του φετινού χρόνου. Είδαμε το μεγαλείο αυτής της γυναίκας να λάμπει μόλις λίγα μέτρα μπροστά από τα μάτια μας και είμαστε τυχεροί γι’ αυτό!

Setlist:
Sketch Artist
Air BnB
Paprika Pony
Murdered Out
Don’t Play It
Improv Song
Cookie Butter
Get Yr Life Back
Earthquake

Encore:

Hungry Baby
Blonde Red Head (DNA διασκευή)
Grass Jeans

Ανταπόκριση: Φαίδωνας Κυτρίδης

Φωτογραφίες: Cristina Alossi

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση
X