Glenn Hughes: Μια ήσυχη, μα πολύ ηχηρή rock προσωπικότητα!

Glenn Hughes

Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες, που δε βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της δημοσιότητας. Αλλά αν κανείς εξερευνήσει την πορεία τους, θα εντυπωσιαστεί από τον πλούτο της και την ποιότητά της. Ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες είναι ο Glenn Hughes.

Ο Βρετανός μουσικός αποκτάει φήμη στα πρώτα κιόλας βήματα της καριέρας του.

Οι Trapeze, στους οποίους συμμετείχε, δεν έγιναν ποτέ μεγάλο όνομα. Ωστόσο, οι Deep Purple είναι ήδη μεγαθήρια, όταν τον επιστρατεύουν. Μαζί με τον David Coverdale, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα αχτύπητο φωνητικό δίδυμο, που στιγματίζει την πορεία του αειθαλούς συγκροτήματος. Αποτέλεσμα της παρουσίας του στους Deep Purple είναι τα albumBurn” και Stormbringer, που φέτος κλείνουν μισό αιώνα ζωής. Επίσης συμμετείχε και στο πολυεπίπεδο “Come Taste the Band”, τελευταίο δισκογραφικό βήμα του group, πριν την τότε διάλυση του.

Παρά το γεγονός ότι το πιο φανταχτερό τμήμα της καριέρας του λήγει τότε, ο Glenn δε σταματάει ποτέ να είναι μέρος σπουδαίων μουσικών καταστάσεων.

Ξεκινάει τη solo διαδρομή του στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Μια διαδρομή που δεν έδειχνε να χάνει την επαφή με μεγάλα ονόματα της rock (και όχι μόνο) σκηνής. Η αλήθεια είναι ότι η δεκαετία του ’80 είναι δύσκολη περίοδος για τον αγαπητό frontman και μπασίστα. Οι εθισμοί του, έχουν ζημιώσει την υγεία του. Ένα λαμπρό σημείο των 80s είναι η συνεργασία του με τον Tony Iommi, στη δημιουργία του εκπληκτικού album Seventh Star. Όλοι ξέρουμε πως το εν λόγω album πρακτικά αποτελεί προσωπική δουλειά του Iommi, άλλο αν «χρεώνεται» στους Black Sabbath.

Η αισθητή ανάκαμψη στη ζωή του Hughes συμβαίνει στα 90s, παρά τις αντίθετες προσδοκίες.

Καθαρός και ανανεωμένος, κυκλοφορεί πέντε προσωπικά album κατά τη δεκαετία αυτή. Αρωγοί του σε αυτά στέκονται μεγάλα ονόματα, όπως αυτά του Mick Mars, του Richie Kotzen και του Matt Sorum. Η επόμενη δεκαετία τον βρίσκει ακόμα πιο πληθωρικό. Συνεχίζει να κυκλοφορεί προσωπικά album, συνεργαζόμενος με επίσης μεγάλα ονόματα, όπως οι John Frusciante, Jerry Cantrell, Chad Smith και Lol Tolhurst. Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα ονόματα των supergroup στα οποία συμμετέχει: California Breed, The Dead Daisies, Black Country Communion. Το πόσο σημαντική και αξιόπιστη μορφή είναι ο Glenn Hughes στη rock σκηνή αποδεικνύεται από τους μουσικούς, με τους οποίους συμπορεύεται σε αυτά τα project. Μερικοί από αυτούς είναι οι Jason Bonham, Joe Bonamassa, Tommy Clufetos, Doug Aldrich. Και βεβαίως, η λίστα δεν τελειώνει εδώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το 2018 ο Glenn έπαιξε μπάσο σε ολόκληρο το albumWhat Happens Next” του Joe Satriani. Πολύ παλιότερα, το 1985, συμμετείχε ενεργά στο breakthrough album του Gary Moore, “Run for Cover”. Τέλος, ποτέ δε δίστασε να απλώσει τα πλοκάμια του και σε χώρους της electro, της funk και της country. Η φωνή του ή το μπάσο του ακούγονται σε τραγούδια των The KLF, των Μonkey Business και του Billy Ray Cyrus, αντίστοιχα.

Ο πολυσχιδής Glenn Hughes δε φαίνεται να σταματάει, παρά τα 73 χρόνια του. Ακλόνητα ενεργός και ακμαίος, είναι πάντα έτοιμος να μας εκπλήξει μουσικά. Κάτι που σίγουρα θα κάνει και σε λίγες ημέρες, με τις εμφανίσεις του, στις 24 και 25 Μαΐου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Επιμέλεια: Φαίδωνας Κυτρίδης

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση
X