Τελευταίο τραγούδι… (7o μέρος)

last_song

Fu Manchu – King Of The Road [2000]

fu-manchu-king-of-the-road‘Freedom Of Choice’

Αν ο ηχητικός όγκος βραβευόταν, τότε οι Fu Manchu θα διεκδικούσαν το πρώτο βραβείο. Κι αν ένα τραγούδι τους ξεχώριζε ως υπόδειγμα ηχητικού όγκου, αυτό θα μπορούσε να είναι το ‘Freedom Of Choice’. Είναι το ανηλεές riff που κάνει τη δουλειά. Οι Fu Manchu πήραν το τραγούδι των Devo και το μετέτρεψαν σε έναν stoner ύμνο, που κλείνει ιδανικά το πρώτο άλμπουμ του group στην τρέχουσα χιλιετία.

Rory Gallagher – Deuce [1971]

rory_deuce‘Crest Of A Wave’

Η βασική έκδοση του δεύτερου άλμπουμ του Rory Gallagher τελειώνει με το τραγούδι ‘Crest Of A Wave’. Στα έξι λεπτά του, ο θρύλος της κιθάρας τα δίνει όλα. Σε συνεργασία με τον επίσης θρυλικό μπασίστα Gerry McAvoy, χτίζει ένα μουσικό οικοδόμημα, το οποίο, σε μεγάλη έκταση της διάρκειάς του, χαρακτηρίζεται από το ασταμάτητο σόλο του πρώτου και την ακλόνητη γραμμή του δεύτερου. Η ενέργεια του συγκεκριμένου τραγουδιού αποτελεί επιτομή «παντρέματος» της rock, του blues και της ψυχεδέλειας.

Ramones [1976]

ramones-self_titled‘Today Your Love, Tomorrow The World’

Αυτό που πολλοί θεωρούν ως το πρώτο και καλύτερο άλμπουμ της punk μουσικής κλείνει με ένα μανιασμένο τραγούδι, στο οποίο φαίνεται η αστείρευτη ενέργεια του group. Drums, μπάσο, κιθάρα και φωνή βρίσκονται σε μια συνεχή ισορροπία, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που δύσκολα αφήνει ασυγκίνητο έναν ακροατή. Το ‘Today Your Love, Tomorrow The World’, με τις αντιπολεμικές του προεκτάσεις, δεν αποτελεί μονάχα ένα εξαιρετικό τέλος του πρώτου άλμπουμ των Ramones, αλλά και ένα από τα καλύτερα τραγούδια του συγκροτήματος, γενικά.

Guns N’ Roses – Use Your Illusion I [1991]

gnr_illusion_1‘Coma’

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η διασημότητα των GN’R εκτοξεύτηκε. Το πρώτο από τα δύο μέρη του άλμπουμ που τότε κυκλοφόρησε το συγκρότημα, τελειώνει με δέκα υπέροχα λεπτά. Το ‘Coma’ τα έχει όλα. Άγριες στιγμές, ήρεμες στιγμές, κιθαριστικά σόλο, ηχητικά εφέ, αλλά και υπέροχους στίχους. Μπορεί η διάρκεια του τραγουδιού να φαίνεται μεγάλη και κουραστική, το ‘Coma’ όμως, κυλάει τελείως ακούραστα. Είναι μια από τις σθεναρότερες αποδείξεις σχετικά με τις μουσικές αρετές αυτού του τεράστιου group.

Joy Division – Closer [1980]

joy_division__closer_‘Decades’

Το δεύτερο από τα δύο αριστουργηματικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Joy Division ολοκληρώνεται με ένα τραγούδι έξι λεπτών, που αποτελεί μια από τις πιο μελαγχολικές συνθέσεις του group. Τα ατμοσφαιρικά keyboards, σε συνδυασμό με την αμίμητη φωνή του αυτόχειρα Ian Curtis, δημιουργούν ένα μουσικό τοπίο που αργοσβήνει, αφήνοντάς μας να απορούμε σχετικά με το μεγαλείο των Joy Division.

Naked Raygun – Throb Throb [1985]

naked_raygun_throb‘Managua’

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 έδρασε ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά μη αναγνωρισμένα, punk συγκροτήματα. Οι Naked Raygun έδωσαν σημαντική ώθηση στην punk και hardcore σκηνή, ενώ και η grunge έχει να θυμάται πολλά απ’ αυτούς. Το πρώτο full-length άλμπουμ του group περιέχει 13 τραγούδια. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια απ’ αυτά βρίσκεται στο τέλος, κλείνοντας το άλμπουμ ιδανικά. Η μουσική του σπάει κόκαλα, ενώ οι ελάχιστοι, αλλά πολιτικά ευαισθητοποιημένοι στίχοι του στέκονται ως ειρωνία και αντίθεση στην επεμβατική δραστηριότητα των ΗΠΑ στη Νικαράγουα, εκείνη την αιματοβαμμένη εποχή.

Unkle – War Stories [2007]

unkle_war_stories‘When Things Explode’

Η βασική έκδοση του τρίτου άλμπουμ των Unkle έχει ως τελευταίο τραγούδι το μαγευτικό ‘When Things Explode’. Ο Ian Astbury ξετυλίγει όλο του το ταλέντο στα φωνητικά, μετατρέποντας το τραγούδι σε ένα μελαγχολικό ύμνο, που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο.

Black Sabbath – Heaven And Hell [1980]

sabbath_heaven_hell‘Lonely Is The Word’

Η αρχή της δεκαετίας του ’80 βρήκε τους Black Sabbath με νέο τραγουδιστή. O ερχομός του Ronnie Dio έδωσε νέο ύφος στο αγγλικό συγκρότημα, πολύ πιο ενταγμένο στις metal νόρμες της εποχής. Το πρώτο άλμπουμ που οι Black Sabbath κυκλοφόρησαν με τον συγκεκριμένο frontman ολοκληρώνεται με ένα αργό και εμμονικό τραγούδι, του οποίου η διάρκεια πλησιάζει τα έξι λεπτά. Ο ρυθμός που κρατάει το μπάσο είναι ο κύριος σκελετός πάνω στον οποίο τοποθετούνται όλα τα υπόλοιπα. Όσο για το μακρόσυρτο κιθαριστικό σόλο του Tony Iommi, αυτό αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές του άλμπουμ, αλλά και το μέσο με το οποίο αυτό «σβήνει».

David Coverdale & Whitesnake – Restless Heart [1997]

whitesnake_restless_heart‘Woman Trouble Blues’

Το άλμπουμ που κανονικά θα έπρεπε να εντάσσεται στην προσωπική δισκογραφία του David Coverdale, αλλά φέρει και το όνομα των Whitesnake (εξαιτίας παρέμβασης της δισκογραφικής εταιρίας), έχει ως τελικό τραγούδι ένα blues rock αριστούργημα, απ’ αυτά που μόνο ο Coverdale μπορεί να συνθέσει. Φανερά επηρεασμένος από τη συνεργασία του με τον Jimmy Page λίγα χρόνια νωρίτερα, ο αγαπημένος hard rock τραγουδιστής δίνει τα ρέστα του στο ‘Woman Trouble Blues’. Όχι μόνο αποτελεί το καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ, αλλά και ένα από τα πιο αξιόλογα τραγούδια που έχει συνθέσει ο David Coverdale μαζί με τον Adrian Vandenberg.

Bjork – Debut [1993]

Bjork-Debut-1993‘Play Dead’

Μια από τις εκδόσεις του άλμπουμ που έκανε διάσημη τη Bjork κλείνει με ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια της καριέρας της. To ‘Play Dead’, που η ισλανδή τραγουδοποιός συνέθεσε μαζί με τον David Arnold, στοιχειώνει με το συναισθηματισμό του, με τις αστείρευτες φωνητικές ικανότητες της Bjork και με την ατμόσφαιρά του.

Κατηγορία
Κοινοποίηση

COMMENTS

X