Godflesh: Ζοφεροί Προφήτες – 10+2 τραγούδια

Godflesh

Είναι σχετικά απίθανο, να ασχοληθεί κάποιος με τον σκληρό ήχο και να μην πετύχει κάπου το όνομα Godflesh. Το συγκρότημα από το Birmingham αποτελεί βασικότατη επιρροή για ένα σωρό συγκροτήματα (από Fear Factory και Korn μέχρι Isis και Strapping Young Lad), ενώ λογίζεται και συγκρότημα αναφοράς τόσο για το industrial metal όσο και για το post-metal. Με αφορμή την εμφάνιση τους στη δεύτερη μέρα του Fraternity Of Sound Festival θυμόμαστε κάποια από τα σημαντικότερα τους κομμάτια.

Weak Flesh [Godflesh e.p., 1988]

Έχοντας προλάβει να πάρει μέρος στις ηχογραφήσεις του “Scum” των Napalm Death, βουτηγμένος στην ακρότητα του πρώιμου βρετανικού grindcore αλλά και να βρεθεί σε John Peel Session με τους  Head Of David (Industrial metal, noise rock σχήμα), o Justin Broadrick σε ηλικία 18 χρόνων μαζί με τον G.C. Green σχηματίζει τους Godflesh. Το “Godflesh e.p.” είναι το πρώτο τους βήμα που καταφέρνει να συνδυάσει το απάνθρωπο κοπάνημα και την αρνητικότητα των πρώιμων Swans με το extreme metal και τον μηχανικό ήχο του drum machine. Το Weak Flesh είναι ένας οδοστρωτήρας που νιώθεις πως θέλει πραγματικά να πονέσεις.

Mighty Trust Krusher [Streetcleaner, 1989]

Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτό το album. Το ντεμπούτο των Godflesh ανήκει στα πιο οδυνηρά και επίπονα ηχητικά δημιουργήματα του ανθρώπου. Αδυσώπητο και αποκρουστικό στιγματίζει μια για πάντα τον industrial metal ήχο. Προφανώς από ένα τέτοιο album ο καθένας έχει το αγαπημένο (ναι, εντάξει η λέξη αγαπημένο δεν είναι και η πιο κατάλληλη) του κομμάτι. Εδώ το δικό μου είναι τούτο εδώ το σφαγείο…Από την εισαγωγή με την δυσοίωνη κιθάρα μέχρι το harsh noise στο τέλος του είναι ένα έπος! “I need this, I need you / On your knees / And we’ll pray / Together now / Effortless / Mighty Trust Krusher / I need this, it’s in my heart / I love you, my trust is evermore / Hate me, tread on me / And you taught me, I finally slay you / Now”. Τι να λέμε τώρα..;

Like Rats [Streetcleaner, 1989]

Ναι, προφανώς. Δεν τελειώνεις εύκολα με ένα τέτοιο album. Για αρκετούς Godflesh fans το Like Rats είναι η απάντηση στην ερώτηση «ποιό είναι το αγαπημένο σου Godflesh κομμάτι;»,  οπότε δεν θα μπορούσε να λείπει από εδώ. Αυτό το παράξενο τέρας ανοίγει το “Streetcleaner” και αναλαμβάνει να υποδεχτεί τον ακροατή στην πύρινη κόλαση του.

I Wasn’t Born to Follow [Pure, 1992]

Μετά το “Streetcleaner” θα ακολουθήσουν 2 E.P. στα οποία οι Godflesh εξερευνούν τον ήχο τους. Το ατμοσφαιρικό “Cold World και το πιο μηχανικό “Slavestate” θα κυκλοφορήσουν αμφότερα το 1991, ωστόσο δεν καταφέρνουν να προϊδεάσουν τον ακροατή για το “Pure” που θα αποτελέσει το δεύτερο full length album των Godflesh. Οι μισάνθρωπες διδαχές του Michael Gira συνεχίζουν να εμπνέουν τους Godflesh όπως φαίνεται από κομμάτια όπως το Spite, αλλά ο ήχος είναι σαφέστατα διαφορετικός. Αρκετά πιο ηλεκτρονικός, «βιομηχανικός», ακούγεται σαν να ηχογραφήθηκε μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί. Το 20λεπτό industrial/ ambient κλείσιμο με το Pure II είναι μάλλον ενδεικτικό της πειραματικής διάθεσης τους. Το I Wasn’ t Born to Follow θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο σε αυτή τη λίστα αλλά η προσπάθεια να ακουστούν τα φωνητικά με ένα διαφορετικό τρόπο και οι μελωδικές κιθάρες του, το κάνουν να ξεχωρίζει.

Xnoybis [Selfless, 1994]

Στο “Selfless” του ’94  η αλλαγή στον ήχο που διαφαίνονταν με το “Pure” είναι ξεκάθαρη. Οι Godflesh προσθέτουν μπόλικη μελωδία στα riff τους και οι προθέσεις τους απέχουν από το να θέλουν να  «κάνουν κακό στον ακροατή». Παρόλα αυτά δεν χάνουν την φούρια τους και κυκλοφορούν άλλο ένα πολύ καλό album. Με εξαίρεση το ασήκωτο, βλοσυρό 24 λεπτό ambient κλείσιμο με το Go Spread Your Wings, το album θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέχρι και «φιλικό» στον ακροατή και ίσως για αυτό να έκανε τον Broadrick να χαρακτηρίσει το “Selfless” το Rock n Roll album του…

Sterile Prophet [Songs Of Love and Hate, 1996]

Με το “Songs Of Love and Hate” οι Godflesh κάνουν και πάλι στροφή στον ήχο τους, επιλέγοντας αυτή τη φορά μια πιο metal προσέγγιση σαφώς επηρεασμένοι από τον alternative rock και nu metal ήχο που μεσουρανούσε στα μέσα των 90s. Για να εξυπηρετηθεί καλύτερα μάλιστα ο νέος ήχος θα προτιμήσουν να έχουν φυσικά τύμπανα με τον Bryan Mantia να καλύπτει αυτή τη θέση.  Το αποτέλεσμα είναι ένα ακόμα πολύ καλό album με αρκετά highlights όπως το Steril Prophet ή το Frail στημένο σε πιο παραδοσιακές φόρμες αλλά και με τον πειραματισμό των προηγούμενων κυκλοφοριών άφαντο.

Messiah [Messiah, 2000]

To “Love and Hate in Dub” του ’97 αλλά και το 5ο full length των Godflesh, “Us and Them” του ’99 είναι μάλλον το αποτέλεσμα μιας «κρίσης ταυτότητας» της μπάντας όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο Broadrick, καθώς είναι εντελώς επηρεασμένα από τον ηλεκτρονικό ήχο της εποχής. Drum ‘n’ bass, jungle, dub, breakbeats και trip hop «αλώνουν» τον ήχο των Godflesh και διχάζουν τους οπαδούς. Το “Messiah” E.P. από την άλλη, είχε ηχογραφηθεί αποκλειστικά για τους fans της μπάντας το 1994, αρκετά πριν δηλαδή οι Godflesh αρχίσουν να πειραματίζονται με τις νέες τάσεις. Κυκλοφόρησε κανονικά το 2000 και επανακυκλοφόρησε το 2003. Περιέχει 4 κομμάτια σε κανονικές και dub εκδοχές τα οποία ωστόσο είναι όλα τους εξαιρετικά με τα Sungod και το ομώνυμο να ξεχωρίζουν.

White Flag [Hymns, 2001]

Η κρίση ταυτότητας που αντιμετώπισαν οι Godflesh από τα μέσα των 90s και μετά φαίνεται να ξεπερνιέται με το την έναρξη της νέας χιλιετίας. Το νέο ξεκίνημα, ο νέος ήχος της μπάντας έρχεται μάλλον σαν αντίδραση στην προηγούμενη φάση και παρόλο που θα αφήσει μονάχα ένα album για τους Godflesh (οι οποίοι θα κάνουν 13 χρόνια μέχρι να ξανακυκλοφορήσουν κάτι) θα αποτελέσει τον ήχο που θα ακολουθήσει ο Broadrick στη συνέχεια. Ατμοσφαιρικός και τεράστιος θα θέσει τις βάσεις για τον post-metal ήχο που με σχήματα σαν τους Isis και τους Pelican θα κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού μετά τα μέσα των 00s. Στο “Hymns” επιστρέφει το   κακόκεφο(sic)  επαναληπτικό, αργόσυρτο και minimal ρυθμικό των πρώτων album (παρ’ όλη την χρήση κανονικών τυμπάνων) αλλά με προτεραιότητα στο μελωδικό riffing και τη δημιουργία μιας  shoegaze μουντάδας, χαρακτηριστική σε κομμάτια όπως στο White Flag ή στο Anthem.

Jesu [Hymns, 2001]

Το “Hymns”  είναι ένας ήρεμος γίγαντας. Οι προτεραιότητες του Broadrick είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές των extreme νιάτων του. Μπορεί το album να βάζει την μπάντα σε μια τεράστια παύση (τελικά 13 χρόνια κράτησε) αλλά δίνει στον Broadrick την διέξοδο και το επόμενο  σχήμα που καθόλου τυχαία θα πάρει το όνομα του από το κομμάτι που κλείνει το album. Jesu.

New Dark Ages [A World Lit Only By Fire, 2014]

Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, μουσικής περιπλάνησης με τους Jesu, τους Greymachine, τους Final (που ανέσυρε από το πρώιμο παρελθόν του) και ένα σωρό άλλα project, συνεργασίες, remix κτλ, o Broadrick θα επαναφέρει τους Godflesh. Θα επαναφέρει ακόμα και την ίδια σύνθεση των πρώτων album με τον G.C. Green και το drum machine αλλά και δηλώσεις της μπάντας πως τα νέα τραγούδια θα είναι κοντά στον ήχο του “Streetcleaner”. Ωστόσο στην πραγματικότητα και το E.P. “Decline and Fall” που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2014 όσο και το “A World Lit Only By Fire” που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς θα έλεγα ότι έχουν κάτι από τον straight forward metal ήχο του “Songs Of Love and Hate” και σίγουρα μπόλικη επιρροή από τον post-metal ήχο του σήμερα. Χρήση 8χορδης κιθάρας, κρουστό παραμορφωμένο μπάσο και μια μάλλον πιο βίαια εκδοχή του ήχου τους πολύ μακριά από το “Hymns”. Άλλωστε οι Godflesh ανέκαθεν είχαν τα αυτιά τους ανοιχτά στον ήχο κάθε εποχής και σίγουρα δεν γουστάρουν να μένουν στάσιμοι.

Στα μέσα Νοεμβρίου της φετινής χρονιάς αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο δισκογραφικό τους βήμα, με τίτλο “Post Self”  και μένει να δούμε ποια θα είναι η νέα ηχητική κατεύθυνση τους.

Bonus:

40 Versions [Whore: Various Artists Plays Wire, 1996]

Διασκευή των Godflesh στο 40 Versions των Wire για την συλλογή tribute στους post-punk ήρωες, Wire, “Whore” μαζί με σχήματα όπως οι My Bloody Valentine, Main, Bark Psychosis, Polar Bear, Lush, Lee Ranaldo κ.α.

και ακόμα…

Straight To Your Heart [Loopflesh / Fleshloop – Like Rats / Straight To Your Heart , 1991]

Διασκευή των Godflesh στους Loop (space rock/noise rock θεϊκή μπάντα) στο κοινό τους split όπου οι δεύτεροι με τη σειρά τους διασκευάζουν το Like Rats.

Επιμέλεια: Βασίλης Μπέκας

 

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X