we.own.the.sky: Η Ελλάδα δεν στερείται «ταλέντου» και «δημιουργικότητας»

promo photo 2 we.own.the.sky

Οι we.own.the.sky κυκλοφόρησαν πρόσφατα το δισκογραφικό τους ντεμπούτο με τίτλο ‘Earths Collide’. Λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση τους στο An Club στην Αθήνα, προκειμένου να το παρουσίασουν ζωντανά, «ανακρίνονται» από το SawBiz.gr και απαντούν για τα άμεσα σχέδια τους

Ξεκινήσατε σαν μπάντα το 2011 αλλά μόλις φέτος κυκλοφορείτε το πρώτο σας LP. Θεωρείτε τη χρονική στιγμή την καλύτερη ή ίσως να καθυστέρησε και λίγο η κυκλοφορία του;

Ουσιαστικά, αυτή δεν είναι η πρώτη μας επίσημη δουλειά. Είχαμε κυκλοφορήσει το 2013 το «Glass/Nails EP» που, αν και το τιτλοφορήσαμε εμείς οι ίδιοι ως ΕΡ, εν ουσία ήταν ένας πλήρης δίσκος από άποψη διάρκειας. Στα ίδια πλαίσια, εμείς «βαφτίσαμε», αν θες, το «Earths Collide» ως «το δισκογραφικό μας ντεμπούτο» λόγω του ότι τώρα νιώθουμε ότι είναι ολοκληρωμένο από όλες τις απόψεις αυτό που έχουμε να μοιραστούμε. Η στιγμή είναι πολύ καλή, αν και θα μπορούσε το όλο εγχείρημα να είχε ολοκληρωθεί και νωρίτερα αν ήταν πιο εύκολο από χρηματικής άποψης το να ηχογραφήσεις έναν δίσκο στην Ελλάδα σήμερα. Η ουσία πάντως είναι ότι νιώθουμε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και με αυτό που βγάλαμε στο δίσκο αυτό (περισσότερο ικανοποιημένοι από ότι περιμέναμε προτού ηχογραφήσουμε, για να είμαι ειλικρινής).

Το όνομα της μπάντας από που το έχετε εμπνευστεί;

Δυστυχώς, η απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν είναι τόσο romantic ή imaginative, όσο ίσως θα περίμενε κάποιος. Όταν πρωτοξεκινήσαμε να παίζουμε το μακρινό 2010, περπατάγαμε στο κέντρο της Αθήνας ένα βράδυ, μετά από βροχή κιόλας θυμάμαι. Ψάχναμε να βρούμε ένα όνομα για τη «μπάντα» (που δεν ήταν ακόμα 100% μπάντα τότε), είχαμε δοκιμάσει διάφορα τα οποία μας άρεσαν για περίπου 1-2 μέρες το καθένα. Και μια στιγμή, ο Άλεξ ο κιθαρίστας μας βλέπει σε έναν πυροσβεστικό κρουνό ένα αυτοκόλλητο που έγραφε «We Own the Sky». Ούτε καν που θυμάμαι προσωπικά τί αυτοκόλλητο ακριβώς ήταν. Το όνομα όμως μας αρέσει και, αν και δεν αντιπροσωπεύει 100% κάτι το ίδιο σαν νόημα, η στιγμή που το βρήκαμε έξω στο δρόμο και το επιλέξαμε ως όνομα μας έχει μείνει στη μνήμη σαν μια ιδιαίτερη στιγμή.

Ποιες θα ονομάζατε σαν τις κύριες επιρροές σας κυρίως από μπάντες του εξωτερικού;

Η απάντηση αυτή είναι αρκετά περίπλοκο να απαντηθεί. Σαν σύνολο μας αρέσει ο μοντέρνος ήχος, κυρίως Αμερικάνικης σχολής και τεχνοτροπίας. Αυτό μπορεί να επαφίεται σε post rock/metal, σε math metal, σε new wave rock, σε new grunge. Μας έχουν επηρεάσει όλα αυτά τα ρεύματα.

wots_cover_final_high_resH post- rock σκηνή της χώρας αν και δείχνει εντός των τειχών κάπως «βαλτωμένη» εντούτοις πολλές εγχώριες μπάντες έχουν καταφέρει να υπογράψουν με αξιόλογα labels του εξωτερικού. Κατά τη γνώμη σας που οφείλεται αυτό;

Οφείλεται στο ότι οι εν λόγω μπάντες όντως δουλεύουν πολύ και σοβαρά και επιπρόσθετα είναι αρκετά αξιόλογες. Η Ελλάδα δεν στερείται «ταλέντου» και «δημιουργικότητας» (επίτηδες τα εισαγωγικά) σε καμία περίπτωση. Αυτό που χρειάζεται είναι dedication και perseverance που λόγω των καταστάσεων, δυστυχώς, πολλοί δεν έχουν την πολυτέλεια/άντοχη να επιδείξουν για να συντηρήσουν μια μπάντα σε υλικό και ψυχολογικό επίπεδο. Όσοι το καταφέρνουν αυτό, μια χαρά μπορούν να συγκριθούν με μπάντες οποιουδήποτε «εξωτερικού».

Υπάρχει κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σας να βάλετε φωνητικά σε κάποια τραγούδια;

Δεν είναι κάτι που έχουμε σκεφτεί, μιας και κανείς μας δεν ασχολείται με το άθλημα. Αν παρ’ όλα αυτά βρεθεί κάποιος εκτός μπάντας στο μέλλον που έχει κάποια ιδέα που θα μπορούσαμε να δουλέψουμε, τότε πιστεύω ότι θα το θέταμε επί τάπητος.

Έχετε στα σκαριά κάποια περιοδεία και εκτός της χώρας για την προώθηση του LP;

Σκοπεύουμε να κάνουμε μια περιοδεία κεντρική Ευρώπη/Βαλκάνια προς το φθινόπωρο, αλλά τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα.

Σαν μπάντα θεωρείτε ότι λειτουργείτε καλύτερα στο στούντιο ή πάνω στη σκηνή;

Προσωπικά, πιστεύω ότι λειτουργούμε το ίδιο καλά και στα δύο.

Επειδή η μπάντα έχει αυτή την μοντέρνα αισθητική και ήχο, ενώ έχει και πολύ δομημένη υφή στα κομμάτια που παίζει (τόσο από άποψη σύνθεσης, όσο και από άποψη ρυθμικής αγωγής), λειτουργεί καλά στο στούντιο. Ποτέ δεν είχαμε προβληματισμούς τύπου «αυτό μας βγαίνει μόνο live, δεν θα καταφέρουμε να το αποτυπώσουμε σε μια ηχογράφηση». Στις ηχογραφήσεις, όλα ρέουν πολύ καλά.

Αντίστοιχα, πάνω στην σκηνή έχουμε το vibe και τη δόνηση του live, τα οποία δεν θα παίρνεις από αλλού. Και εκεί λειτουργούμε πολύ καλά, δεδομένου ότι είμαστε και μπάντα με πολλά όργανα στη σκηνή και αυτό καθιστά τα πράγματα κάπως δύσκολα αρκετές φορές.

Να περιμένουμε κάτι νέο από άποψη υλικού σύντομα ή τώρα έχετε απορροφηθεί με την προώθηση του νέου LP;

 

Σκοπεύουμε να ασχοληθούμε με την προώθηση του LP εντός και εκτός συνόρων. Με νέο υλικό θα ασχοληθούμε όταν επιστρέψουμε στη βάση μας και ξεκινήσουμε την ανασύνταξη σαν μπάντα.

01_we.own.the.sky

Ποια είναι η άποψη σας γενικά για το free downloading της μουσικής στο διαδίκτυο; 

Εφ’ όσον ο εκάστοτε ακροατής ακούει έναν δίσκο από free download και μετά στηρίζει τη μπάντα με οποιοδήποτε τρόπο, τότε δεν είναι κανείς μας αντίθετος.

Υπάρχει κάποιο άλμπουμ που ακούσατε και ξεχωρίσατε αυτή την χρονικά περίοδο;

Σε αυτό μπορώ να απαντήσω μόνο προσωπικά. Τελευταία μου άρεσε πολύ ο δίσκος «Sun» του συνθέτη Thomas Bergersen.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον σας σαν μπάντα;

Να συνεχίσουμε να κυνηγάμε τους στόχους μας και να μπορέσουμε να μοιραστούμε την μουσική μας με περισσότερο κόσμο, εντός και εκτός συνόρων.

Για να μην αφήσουμε έξω από αυτή την ωραία κουβέντα την κατάσταση που βιώνουμε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θεωρείτε ότι η άνθηση της εγχώριας εναλλακτικής μουσικής σκηνής συνδέεται με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε παρόμοιες συγκυρίες;

Η εναλλακτική μουσική σκηνή ανθίζει εν Ελλάδι για δύο πολύ διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ο χρηματικός. Όσοι ασχολούνται με την εναλλακτική μουσική (και με την εναλλακτική τέχνη γενικότερα) δεν κυνηγάνε το κέρδος, δεν περιμένουν (τουλάχιστον στην αρχή) να βγάλουν κάτι με το να μοιραστούν την τέχνη τους. Το αποτέλεσμα αυτού: πολλά δωρεάν live, δωρεάν εκθέσεις, δωρεάν παραστάσεις. Έτσι, οι νέοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με πολλά διαφορετικά ρεύματα, πολλές διαφορετικές καλλιτεχνικές απόψεις. Αυτό δεν γινόταν παλιότερα σε καμία περίπτωση. Ο δεύτερος λόγος πιστεύω είναι η πληροφόρηση ελέω Internet κυρίως. Υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές. Παλιά δεν άκουγες μουσική από πουθενά όσο μεγάλωνες, ό,τι σέρβιρε η TV και ο τόπος που έμενες. Σήμερα έρχεσαι σε επαφή με πολλά. Μπορεί να μένεις σε απομακρυσμένη μικρή πόλη και online να ακούς τα πάντα. Παλιά δεν θα άκουγες τίποτα. Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πώς είναι οι νέοι σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων απαρτίζει την εγχώρια εναλλακτική μουσική σκηνή.

Σας ευχαριστούμε για την κουβέντα και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και επιτυχία σε ό,τι σχεδιάζετε μουσικά στο μέλλον.

Επιμέλεια: Θωμάς Παπάς

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X