Tricky @ Fuzz Live Music Club, Αθήνα 20/01/2018

Tricky_Fuzz_200118_SawBiz.gr

Όσοι παρακολουθούν την πορεία του Tricky τα τελευταία 25 χρόνια, μάλλον συμφωνούν ότι οι δύο συναυλίες στο Ρόδον, στα τέλη του 1996, ήταν αξεπέραστες. Οι κατοπινές εμφανίσεις του καλλιτέχνη στην Αθήνα δίχασαν. Κατά τη δική μου γνώμη, η συναυλία στο Gagarin, στις αρχές του 2011, ήταν μια χαρά, αλλά η συναυλία στο Fuzz, πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ήταν (στην καλύτερη περίπτωση) μέτρια. Έτσι, υπήρχε μια διστακτικότητα σχετικά με τις προσδοκίες από τη χθεσινή συναυλία. Ευτυχώς, ο Tricky την κατέστρεψε, με την καλή έννοια, λίγη ώρα μετά την έξοδό του στη σκηνή.

Tricky_Fuzz_Athens_200118_SawBiz.gr

Είναι 10:15 και ξεκινάει το sound-check. Δε χρειάζονται πολλές δοκιμές, αφού το σκηνικό μπροστά μας είναι μινιμαλιστικό. Drums, μικρόφωνα, λίγοι ενισχυτές κιθάρας και ένα computer για τα απαραίτητα samples, συνθέτουν αυτό που αντικρίζει ο θεατής που μπαίνει στο Fuzz, το βράδυ του αποψινού Σαββάτου.

Tricky_Fuzz_Athens_200118_SawBiz.gr_vertΣτις 10:30, ο Tricky εμφανίζεται μπροστά μας και ο ενθουσιασμός είναι έκδηλος. Το trip-hop ταξίδι ξεκινάει με μια αλλόκοτη και ψυχεδελική εισαγωγή, η οποία, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, περιλαμβάνει το theme του τραγουδιού ‘Sweet Dreams’. Μόλις αυτή τελειώνει, ακούγονται οι πρώτες γνώριμες νότες του ‘You Don’t Wanna’. Σύντομα, όμως, ο καθένας είναι σε θέση να καταλάβει πως ο Tricky δεν έχει τη διάθεση να περιοριστεί μονάχα σε trip-hop μονοπάτια. Η κιθάρα του νεαρού κιθαρίστα δείχνει από νωρίς τις προθέσεις της, τονίζοντας τα τραγούδια του Tricky με rock αποχρώσεις. Και δε μιλάμε για απλές γρατζουνιές, διότι η βυσσινί Gibson είναι άγρια παραμορφωμένη. Για τα επόμενα τρία τέταρτα της ώρας, γινόμαστε μάρτυρες μιας εναλλαγής ήρεμων και άγριων τραγουδιών. Στα ήρεμα πρωτοστατεί η frontwoman Marta Ζłakowska και στα άγρια ο Tricky. Σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας, η Marta είναι σχετικά «μαγκωμένη», σε αντίθεση με τον Tricky, που είναι αεικίνητος. Το ξεχειλωμένο λευκό μπλουζάκι που φοράει βιώνει τα πάθη του λιναριού στα χέρια του, αλλά τελικά δε σκίζεται, ούτε βγαίνει ποτέ από πάνω του. Ο Tricky χορεύει με τα δύο μικρόφωνα στα χέρια, ρίχνει γροθιές στον αέρα, ανταλλάσει βλέμματα με το κοινό, περιφέρεται σε όλο το μήκος και το πλάτος της σκηνής και φαίνεται να αισθάνεται κάθε νότα τραγουδιού που εκτελεί. Η ήδη σκοτεινή του φιγούρα γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή από τα μπλε φώτα που κυριαρχούν στη σκηνή.

Όλα τα τραγούδια που επιλέγει να τραγουδήσει ο Βρετανός καλλιτέχνης πηγάζουν από τις πρόσφατες δουλειές του. Αφήνει για το encore τα παλιά και αγαπημένα ‘Overcome’ και ‘Vent’, με τα οποία ολοκληρώνει το live.

Για μια ακόμα φορά, το κλίμα εντός του Fuzz είναι καθαρό, σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα. Ο ήχος είναι άρτιος, αν εξαιρέσει κανείς τις “κλασικές” αδυναμίες των πλάγιων χώρων.

Συνολικά, απολαύσαμε τον Tricky για ογδόντα λεπτά. Θεωρώ ότι η μεγάλη αυτή προσωπικότητα της trip-hop σκηνής δεν άφησε περιθώρια γκρίνιας σε αυτούς που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη συναυλία. Μακάρι, όμως, να διαρκούσε λίγο περισσότερο…

setlist:

1. intro

2. You Don’t Wanna

3. I’m Not Going

4. New Stole

5. Armor

6. Parenthesis

7. When We Die

8. Nothing’s Changed

9. Here My Dear

10. Running Wild

11. My Palestine Girl

12. Dark Days

13. Daughter

14. Sun Down

15. Doll

16. Overcome

17. Vent

Ανταπόκριση: Φαίδων Κυτρίδης

Φωτογραφίες: Ελευθερία Σιδερέα

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X