Sodom, Bio-Cancer, Rapture, Amken @ An Club, Αθήνα 04/02/2017

Sodom-10H

Amken_4-2-17Ήμουν μάλλον άτυχος που δεν κατάφερα να βρεθώ στο An Club στην ώρα μου, αλλά οι υποχρεώσεις του βιοπορισμού είναι πιεστικές… Ελπίζω να μπορέσω στο μέλλον να παρακολουθήσω ζωντανή εμφάνιση των Amken. Είχα, όμως, την τύχη να δω τα υπόλοιπα συγκροτήματα.

Κατεβαίνω στο υπόγειο και βλέπω τους Rapture επί σκηνής. Το τετραμελές συγκρότημα από την Αθήνα μετράει πέντε χρόνια παρουσίας στο χώρο του metal. Παίζουν δυνατά. Πολύ δυνατά. Τα ψεγάδια στις εκτελέσεις τους δε λείπουν, αλλά ο δυναμισμός που εμπνέουν τα τραγούδια τους είναι τόσο εμφανής, που τα λάθη συγχωρούνται. Το κοινό ανταποκρίνεται πρόθυμα και δε χρειάζεται ιδιαίτερα κοφτερό μάτι για να καταλάβει κανείς ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να ζεσταίνεται αισθητά, εξαιτίας της εμφάνισης των Rapture. H επιλογή του συγκροτήματος να τελειώσει το set με το τραγούδι ‘Sex And Violence’ των πάλαι ποτέ Carnivore, μόνο αναμνήσεις από το βαθύ παρελθόν φέρνει στο νου.

Rapture_4-2-17

Bio-Cancer_4-2-17Μετά τους Rapture, σειρά έχουν οι Bio-Cancer. Ποιος να ‘ξερε τι μας περιμένει; Τα παιδιά είναι δαιμονισμένα! Ανέβηκαν στη σκηνή για να επαναπροσδιορίσουν τι σημαίνει thrash metal. O frontman δε σταμάτησε να κοπανιέται, λουσμένος στον ιδρώτα. Δε σταμάτησε να γδέρνει τις φωνητικές του χορδές, συνοδεύοντας τη μανιασμένη μουσική που έπαιζαν σε τρελές ταχύτητες τα υπόλοιπα μέλη του group. Δε σταμάτησε να παροτρύνει τον κόσμο να τα διαλύσει όλα. Σε αυτή τη φάση της συναυλίας, ο χαμός στο κοινό έχει ανάψει για τα καλά. Mosh pit και stage diving δίνουν και παίρνουν και αναρωτιόμαστε τι πρόκειται να συμβεί στους Sodom, αν συμβαίνει τέτοιος πανικός με τους Bio-Cancer. Αξίζουν συγχαρητήρια.

Λίγο μετά τις 23:00, οι Sodom εμφανίζονται. Το An Club έχει πλέον γεμίσει ασφυκτικά. Το κοινό φωνάζει ρυθμικά το όνομά τους και οι γερμανοί μεταλλάδες χαιρετούν θερμά και ξεκινούν με το πρώτο τραγούδι του τελευταίου άλμπουμ τους. Πράγματι, το ‘In Retribution’ είναι μια πολύ καλή επιλογή για την έναρξη μιας εμφάνισης. Ένα από τα θετικά που διαθέτουν οι Sodom είναι η πληθώρα των εξαιρετικών τραγουδιών για live που έχουν στη μουσική τους πορεία. Πηγαίνει κανείς σε συναυλία των Sodom και ξέρει από πριν ότι θα ακούσει ένα μάτσο δολοφονικά τραγούδια, το ένα καλύτερο από το άλλο. Έτσι γίνεται και το συγκεκριμένο Sodom_v_4-2-17βράδυ του Φλεβάρη. Αξίζει να αναφερθεί πως το δεύτερο τραγούδι που επιλέγουν να εκτελέσουν οι γερομεταλλάδες από το βορρά είναι το ‘In War And Pieces’, με το γνωστό αμείλικτο riff. Πώς, λοιπόν, να μη γίνει πόλεμος μπροστά από τη σκηνή; Το set συνεχίζεται με τραγούδια όπως τα “Sodomy And Lust’, ‘Surfin’ Bird’, ‘The Saw Is The Law’, ‘Agent Orange’, ‘Outbreak Of Evil’, ‘Tired And Red’, ‘Fuck The Police’, ‘Napalm In The Morning’, ‘Blasphemer’, ενώ δε λείπουν και στιγμές από το νέο τους άλμπουμ, όπως τα τραγούδια ‘Rolling Thunder’, ‘Sacred Warpath’, ‘Blood Lions’ και ‘Caligula’. Προς το τέλος της εμφάνισής τους, το κέφι κορυφώνεται με την αφιέρωση του ‘Iron Fist’ στον αξέχαστο Lemmy, τον οποίο ο frontman Tom αποκαλεί νονό του rock ‘n’ roll. Ακολουθούν τα κλασικά ‘Remember The Fallen’, ‘Nuclear Winter’ και ‘Ausgebombt’ και η συναυλία κλείνει με το, τριαντάχρονο πια, ‘Bombenhagel’. Σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισής τους, οι Sodom είναι κάτι παραπάνω από φιλικοί προς το κοινό. Συνομιλούν, μοιράζονται μπύρα, δίνουν τα χέρια και ανταλλάσουν φιλοφρονήσεις. Πιστεύω πως ο Tom δε λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται πως η επιστροφή του στην Ελλάδα είναι σαν την επιστροφή στο σπίτι του.

Sodom_h_4-2-17

Έχω υπάρξει μάρτυρας τεσσάρων συναυλιών των Sodom. Αυτή ήταν η πιο άγρια, ως προς την κινητικότητα του κόσμου μπροστά από τη σκηνή. Σπρωξίματα, τραβήγματα και crowd surfing είχαν το πρώτο λόγο. Στην αντοχή του κόσμου συνέβαλε και η καθαρή ατμόσφαιρα του An, το οποίο έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο ζήτημα του εξαερισμού. Συνολικά, δε νομίζω να υπάρχει κάποιος μεταλλάς που να μην έμεινε ικανοποιημένος από το συγκεκριμένο χειμωνιάτικο βράδυ. Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος μεταλλάς που να μην έχει χαραγμένο ένα πλατύ χαμόγελο, σκεπτόμενος τη φετινή συναυλία των Sodom στην Αθήνα.

Ανταπόκριση: Φαίδων Κυτρίδης

Φωτογραφίες: Μαίρη Παπαδοπούλου

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X