Girls Names: Revisionism (Tough Love Records 2016)

girls names - revisionismΟι Girls Names είναι μια alternative μπάντα από το Belfast και  σχηματίστηκαν το 2009 πρώτα σαν ένα διμελές project αποτελούμενο από το συνθέτη, τραγουδιστή και κιθαρίστα τους Cathal Cully και το drummer Neil Brogan. Την  επόμενη χρονιά προστέθηκε και ο μπασίστας Claire Miskimmin και το 2012 έγιναν πεντάδα μαζί με τους Charles Hurts και Philip Quinn. Η μουσική τους στο πέρασμα των χρόνων δεν έμεινε ποτέ προσκολλημένη σε ένα μόνο είδος ή γένος αλλά είναι μια αέναη προσπάθεια τους να μπουν σε όλο και πιο άγνωστα μουσικά “χωράφια”  χωρίς να ξεχνούν ποτέ τις psych- pop αλλά και post – punk καταβολές τους κυρίως από μπάντες των 80s όπως οι Joy Division, Bauhaus και The Smiths αλλά και πιο σύγχρονες μπάντες όπως οι The Horrors.

Δισκογραφικά, η αφετηρία τους ήταν το “Dead To Me” του 2011 από την Tough Love Records στην Ευρώπη και τη Slumberland Records στις ΗΠΑ αλλά και πολλά EPs, singles και split singles σε εταιρίες όπως οι Captured Tracks και CF Records μέχρι την κυκλοφορία του πολύ επιτυχημένου δεύτερου τους LP “The New Life” από τη Slumberland Records το 2013. H επιστροφή τους στην Tough Love Records σηματοδότησε την τρίτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, το “Arms Around A Vision” που κυκλοφόρησε πέρσι με πολλές παραπομπές στην avant garde σκηνή της Νέας Υόρκης των τελών των 70s.

Το νέο τους EP “Revisionism” είναι στην ουσία ένα remix EP που περιλαμβάνει επιλεγμένες εκτελέσεις τραγουδιών από το τελευταίο τους “Arms Around a Vision” καθώς και το επερχόμενο single τους “Zero Triptych”. Τα πέντε τραγούδια τους μιξάρουν με πολύ ιδιαίτερο στυλ οι Mikey Young,  Broken English Club, Shift Work, Group Zero και Tom Furse των the Horrors. Αυτό το EP έρχεται μετά από μια 18μηνη περιοδεία των Girls Names ανά την υφήλιο (με τα μουσικά ερεθίσματα που δέχονταν σε κάθε στάση της να τους στιγματίζουν) που τους κατατάσσει πλέον στις πλέον αγαπημένες alternative μπάντες του νησιού.

Ειδικά στο “Zero Triptych”, ο Mikey Young δίνει μια ονειρική και σχεδόν υπνωτική διάσταση σε ένα 11λεπτο επικό remix. Στο “Málaga” η επέμβαση των Group Zero  δεν αφαιρεί καθόλου την dark και new wave pop χροιά του ενώ το αγαπημένο (για τον υπογράφοντα τη συγκεκριμένη κριτική) από το “Arms Around A Vision”, “A Hunger Artist” απέκτησε μια νέα διάσταση εξίσου ενδιαφέρουσα μέσα από το μουσικό πρίσμα των Broken English Club. Ιδιαίτερα χορευτικό και ηλεκτρονικό το remix των Shift Work στο “Reticence” ενώ στο τελευταίο “I Was You” η πινελιά του Tom Furse δίνει ένα ράθυμο και πένθιμο τόνο στηριγμένο σε μια μονότονη μπασογραμμή σε ένα τραγούδι που και στην κανονική του εκτέλεση θυμίζει έντονα The Birthday Party.

Οι Girls Names με το “Arms Around A Vision” σίγουρα πέρασαν μουσικά σε ανώτερο επίπεδο και απέδειξαν ότι δε σταμάτησαν να εξελίσσονται σαν μπάντα. Οδεύοντας σιγά- σιγά στη δεκαετία παρουσίας τους στα μουσικά δρώμενα έχουν καταφέρει να βρουν μια μουσική φόρμουλα χωρίς όμως να έχουν παγιδευτεί σε αυτή υιοθετώντας πλέον ένα πιο ηλεκτρονικό ήχο συνδυασμένο ιδανικά με την post-punk κουλτούρα τους. Δείγμα αυτού του πειραματισμού αποτελεί σίγουρα και το “Revisionism” που μας προδιαθέτει για ανάλογα μουσικά εγχειρήματα τους στο εγγύς μέλλον.

Κείμενο: Θωμάς Παπάς

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X