Code Orange: Underneath (Roadrunner Records 2020)

Code Orange - Underneath

Οι Code Orange δεν είναι ένα τυχαίο συγκρότημα. Λίγοι μπορούν να πουν ότι έχουν υπογράψει με την δισκογραφική εταιρία Roadrunner και έχουν συνεργαστεί με τον Corey Taylor.

Από το πρώτο μόλις δίσκο τους, ήταν φανερό πως οι Code Orange είναι ένα “once in a lifetime” συγκρότημα που θα αντέξει το την δοκιμασία του χρόνου.

Το “Love is Love // Return To Dust”,”, το πρώτο album των Code Orange (Kids) κυκλοφόρησε το 2012. Στον πυρήνα του, είναι ένα Hardcore Punk album αλλά ταυτόχρονα κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι ένας πειραματικός Hardcore δίσκος, γεμάτο με επιρροές από Sludge Metal, Metalcore αλλά ακόμα και Shoegaze και Post-rock. Μέχρι και σήμερα, το “Love is Love // Return To Dust”, είναι κατά την γνώμη μου ο πιο όμως και “angsty” δίσκος τους.

Στο δεύτερο τους album “I Am King” (2014), τώρα πια αποκαλούμενοι απλά Code Orange, αλλάξαν την μουσική παλέτα τους, σπρώχνοντας τον ήχος τους πιο κοντά προς το metal από πριν και ταυτόχρονα προσθέτοντας μια μεγάλη δόση από Beatdown Hardcore (ένας είδος μουσικής που απεχθάνομαι), βάζοντας όμως την δικιά τους δημιουργική πινελιά πάνω σε αυτήν και έτσι αποφεύγοντας τα cliché που καθιστούν το Beatdown Hardcore generic.

Το τρίτο τους album “Forever” κυκλοφόρησε μέσω της Roadrunner, δίνοντας στους Code Orange μια τεράστια ευκαιρία να ακουστούν από ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό και ενώ πολλά συγκροτήματα θα κατέβαζαν την ακραιότητα και αποκρουστικότητα της μουσικής τους για να πουλήσουν, οι Code Orange αντιθέτως ηχογράφησαν τον πιο βαρύ και γεμάτο οργή δίσκο τους με την διάρθρωση των κομματιών να συνεχίζουν να είναι όσο ασυνήθιστα όσο ποτέ και προσθέτοντας επιρροές από Industrial Metal που αν και δεν τις είχαν τελειοποιήσει ακόμα, σίγουρα ήταν μια ενδιαφέρον προσθήκη στο ηχόχρωμα τους.

Επιστρέφοντας στο παρόν…

Tο τέταρτο album “Underneath”, κυκλοφόρησε φέτος στις 13 Μαρτίου. Για άλλη μια φορά οι Code Orange έχουν εξελίξει τον ήχο τους, αναστρέφοντας τον προς την nu metal και πολλαπλασιάζοντας τις Industrial Metal επιρροές τους, στο σημείο που πια θα ήταν πιο σωστό να τους αποκαλούμε ένα Industrial Metal συγκρότημα, παρά Metalcore. Το “Underneath” είναι το πιο ποικίλο album τους μέχρι τώρα, με τα κλασικά δυσαρμονικά κομμάτια που τους χαρακτηρίζουν, κομμάτια με μελωδικά ρεφρέν όπου η Reba Meyers τραγουδάει και πολλά Glitch ηλεκτρονικά στοιχεία.

To album αρχίζει με ένα Dark Ambient/Noise κομμάτι, το “(deeperthanbefore)”, το οποίο σου δίνει μία αίσθηση για το τι θα ακολουθήσει, δημιουργώντας μια παρανοϊκή και μυστηριώδης ατμόσφαιρα. Το δεύτερο κομμάτι “Swallowing the Rabbit Whole”είναι ένα από αυτά που ξεχωρίζουν, ξεκινώντας με άψογα ατμοσφαιρικά και σκοτεινά synth chords προτού μπει ένα εξίσου άψογο hardcore riff γεμάτο με αριστοτεχνικά χρησιμοποιημένα pinch harmonics, τα synth chords επιστρέφουν για λίγο και το κομμάτι τελειώνει με ένα από τα πιο brutal brutale breakdowns. Μετά το “Swallowing the Rabbit Whole”, ακολουθούν άλλα δύο επίσης σκληρά κομμάτια “In Fear”και “You And You Alone”, αυτήν την φορά με περισσότερο Industriall experimentation από πριν και με την Reba Meyers να αντιπαραθέτει τα επιθετικά vocals του Jami Morgan, με μελωδικό singing.

Το πέμπτο κομμάτι “Who I Am”, είναι ένα Grungy Alternative Metal κομμάτι, όπου η Reba Meyers παίρνει τον κύριο ρόλο τον φωνητικών. Το έκτο κομμάτι “Cold.Metal.Place” είναι άλλο ένα σκληρό Industrial Metalcore, παρόμοιο με αυτά που έχουμε ήδη ακούσει και το έβδομο είναι ένα που ξεχωρίζει μέσα σε όλη την δισκογραφία των Code Orange, μια mid tempo μπαλάντα (φυσικά με τις δικές τους Code Orange πινελιές) που δείχνει την πιο συναισθηματική πλευρά των Code Orange.

Το δεύτερο μισό του album είναι πιο αδύναμο από το πρώτο μισό αλλά συνεχίζει τους ενδιαφέρον πειραματισμούς.

Αποτελείται από άλλα τρία κομμάτια που θυμίζουν το album “Forever” (Erasure Scan, Last Ones Left, Back Inside The Glass), τρία πιο μελωδικά Alternative Metal κομμάτια (The Easy Way, Autumn and Carbine, A Silver) και τελειώνει με το ομώνυμο “Underneath”, δίνοντας μας ακόμα ένα catchy ρεφρέν και ένα crushing breakdown.

Eίτε είσαι fan του Industrial Metal είτε του Metalcore ή ακόμα απλά κάποιος που του αρέσει η ασυνήθιστη και πειραματική μουσική, η μεγάλη αμέλεια των Code Orange για τις συνηθισμένες μουσικές διαρθρώσεις και η τολμηρή τους προσέγγιση στο songwriting, κάνουν σίγουρα το “Underneath” ένα από τα “must listen” του 2020.

Κείμενο: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X