Xandria: The Wonders Still Awaiting (Napalm Records 2023)

Xandria - The Wonders Still Awaiting

Οι Xandria επέστρεψαν ανανεωμένοι με το album “The Wonders Still Awaiting”. Αυτή η δουλειά, κυκλοφόρησε στις 3 Φεβρουαρίου 2023, από την Napalm Records.

Περιέχει δεκατρία κομμάτια – εκ των οποίων το πιο σύντομο είναι το “Scars” με διάρκεια λίγο μεγαλύτερη των 4 λεπτών – και συνολικό χρόνο αναπαραγωγής περίπου 75 λεπτά. Το “The Wonders Still Awaiting” είναι ένα μεγάλο και παράλληλα γεμάτο album. Με αυτή τη δουλειά, οι Xandria προσπαθούν να αποδείξουν ότι μπορούν να παράγουν κορυφαίο συμφωνικό metal. Τα τραγούδια είναι πραγματικά καλά και ποικίλα, οπότε το να τα ακούς είναι απόλαυση. Τα κομμάτια περιέχουν ορχηστρικές ενορχηστρώσεις (από τον Lukas Knöbl), κλασικές χορωδίες, πλούσια πλήκτρα και οπερετικά φωνητικά. Όλα μαζί  συμπληρώνονται από εκρηκτικό ήχο και κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Είναι γεγονός ότι “The Wonders Still Awaiting”, προσφέρει μια πολύ πλούσια ηχητική εμπειρία σε σκοτεινούς τόνους.

Η τραγουδίστρια Ambre Vourvahis είναι μια εξαιρετική επιλογή για το συγκρότημα, καθώς τα φωνητικά της παραπέμπουν στο πρώιμο υλικό των Xandria.

H μουσική δεν είναι τόσο δραματική όσο, για παράδειγμα, στο “Sacrificium” (2014), ούτε είναι τόσο απλή όσο στο “Ravenheart” (2004). Η σποραδική χρήση του κλασικού τραγουδιού κάνει τα τραγούδια να φαίνονται πιο προσιτά και προσωπικά. Συγχρόνως είναι βαριά και περίτεχνα με μελωδικές και ορχηστρικές ενορχηστρώσεις. Είναι πραγματικά μια κατάσταση τύπου best-of-both-worlds. Το ομώνυμο κομμάτι είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της κατάστασης, συνδυάζοντας συμφωνικά στοιχεία με παραδοσιακά φωνητικά δίνοντάς μας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Ωστόσο, είναι τα σκληρά φωνητικά που κάνουν όλη τη διαφορά. Κομμάτια όπως το γρήγορο “Illusion is Their Name”, το βαρύ “Mirror of Time”, μαζί με το single “You Will Never Be Our God” τα αξιοποιούν στο έπακρο.

Η Ambre Vourvahis δεν χρησιμοποιεί ποτέ υπερβολικά τα σκληρά φωνητικά της, αλλά εμπλουτίζει τα τραγούδια με αυτά ώστε να δίνουν την αίσθηση πως είναι πιο δυσοίωνα και σκοτεινά.

Το γεγονός ότι το “Paradise”, με τα pop στοιχεία του, βρίσκεται ανάμεσα στα δύο πιο διαφημισμένα κομμάτια του album δηλώνει την προδιάθεση των Xandria για μουσική ποικιλία.

Η στοχαστική μπαλάντα “Your Stories I’ll Remember” μας ταξιδεύει με τις κέλτικες ενορχηστρώσεις, τα δραματικά έγχορδα και τον ήχο από βιολοντσέλο. Όλα μαζί προσθέτουν στην ένταση των στίχων, πλαισιώνοντας όμορφα τα απαλά φωνητικά. Το “My Curse is My Redemption” είναι ένα απλό αλλά αποδοτικό κομμάτι. Με μοντέρνα metal vibes και ένα πιασάρικο ρεφρέν, θα κάνει τα πλήθη να ουρλιάζουν, αν φυσικά η μπάντα αποφασίσει να το παίξει ζωντανά. Το “Scars” είναι πολύ βαρύ από άποψη μουσικών οργάνων για να είναι μια απλή μπαλάντα. Ωστόσο διαθέτει τόσο συναισθηματικά φωνητικά, όμορφα πλήκτρα και στίχους που αγγίζουν τις χορδές της καρδιάς. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα τέλειο συνδυασμό διαθέσεων και ήχων.

Μιλώντας για αντίθεση, το “The Maiden and the Child” συνδυάζει γρυλίσματα, οπερετικά φωνητικά και χορωδίες. Επίσης διακρίνουμε και έντονα τύμπανα με απρόσκοπτο τρόπο, ευγενική προσφορά του Dimitrios Gatsios. Το κομμάτι αυτό αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του δίσκου.

Τόσο το πρώτο κομμάτι, “Two Worlds”, όσο και το , “Astèria”, είναι μακροσκελή τραγούδια. Διαρκούν 7 και 9 λεπτά αντίστοιχα και ενώ το να έχεις ένα μεγαλύτερο τραγούδι ως τελευταίο σε ένα album δεν είναι τόσο ασυνήθιστο, οι Xandria πήραν ένα μεγάλο ρίσκο ανοίγοντας με ένα τόσο μεγάλο σε διάρκεια κομμάτι. Ωστόσο, το στοίχημα απέδωσε καθώς το “Two Worlds” έχει μια υπέροχη εξέλιξη. Μεταβαίνει όμορφα από γαλήνιες νότες πιάνου και φωνητικά σε μια έκρηξη οργάνων, ενορχηστρώσεων και απίστευτης κιθαριστικής μελωδίας γύρω στα 4 λεπτά του κομματιού.

Η αλλαγή στη διάθεση είναι επίσης αισθητή, με αυτή να γίνεται από ελαφριά και δροσερή ,σκοτεινή και δυσοίωνη.

Το εξίσου μεγαλοπρεπές “Astèria” συνδυάζει το oriental/folk metal με γρυλίσματα, διογκωμένες ενορχηστρώσεις, δυνατές κιθαριστικές μελωδίες, ακόμα και μερικούς ελληνικούς στίχους, κλείνοντας το album σε ένα εντυπωσιακό κρεσέντο.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι Xandria επέστρεψαν και ακούγονται καλύτεροι από ποτέ. Το “The Wonders Still Awaiting” ξεχειλίζει από μελωδίες, κινηματογραφικά ηχοτοπία, ποικιλία και εξαιρετική μουσικότητα. Η πολύπλευρη φωνή της Ambre Vourvahis επιτρέπει σε μια πλούσια ηχητική παλέτα να ξεδιπλωθεί στα αυτιά των ακροατών. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το album είναι μεγάλο σε διάρκεια, αλλά κάθε λεπτό που δαπανάται για την ακρόασή του, αξίζει. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πολλές λεπτές αποχρώσεις που μπορεί να χαθούν σε μια πρώτη και ίσως επιφανειακή ακρόαση. Έτσι, όσο περισσότερο ακούει κανείς σε αυτό το album, τόσο πιο ικανοποιητική είναι η εμπειρία του. Τα τραγούδια ανθίζουν σαν τα λουλούδια την άνοιξη.

 

8.5/10

 

Κείμενο: Ματιλένα Μαντζιώρου

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση
X