Fragment Soul: Axiom of Choice (Sleaszy Rider SRL 2021)

Fragment Soul - Axiom of Choice

Ομολογώντας ανοιχτά την αμαρτία μου θα πω πως πριν κάτσω να γράψω για τη συγκεκριμένη δουλειά δεν είχα ιδέα για τους Fragment Soul και τη μουσική τους. Αφού πέρασα αρκετό χρόνο ακούγοντας το Axiom of Choice ξανά και ξανά κατάλαβα πως ίσως θα έπρεπε να τους πάρω χαμπάρι νωρίτερα. Ειδικότερα δε, αν αναλογιστεί κανείς πως πίσω από τη μίξη και την παραγωγή αυτής της δουλειάς βρίσκονται δύο άνθρωποι που χαίρουν ιδιαίτερου σεβασμού στη Σουηδική μουσική σκηνή, οι Linus Corneliusson και Tony Lindgren των πολύ γνωστών Fascination Street studios. Aν σε αυτό προσθέσουμε και την παρουσία της Heike Langhans των Draconian, τότε η παράλειψη μου αυτή μάλλον γίνεται εγκληματική. Στην ουσία του Axiom of Choice όμως…

Οι Fragment Soul βάζουν τον εαυτό τους στην κατηγορία του Progessive Metal και δεν έχουν άδικο.

Eίναι μελωδικοί και συνθέσεις τους έχουν κλασσικές φόρμες. Βάση ήχου όμως Metal δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω. Έχουν επίσης την τύχη να αποτελούνται από μια ομάδα πολύ ταλαντούχων ανθρώπων. Aποτελούνται από τον «πληκτρά» Βαγγέλη Κακαρούγκα (πρώτος επειδή λάτρεψα τα πλήκτρα) και τους Δημήτρη Λουόβρο (κιθάρα), Σπύρο Γεωργίου (μπάσο), Κώστα Μυλωνά (ντραμς) και φυσικά τον Νίκο Αργυρίου (φωνητικά). Ο δε τελευταίος με εντυπωσίασε ιδιαίτερα με την ηρεμία που μου έβγαζαν οι ερμηνείες του, γεγονός που βοηθούσε στο να απολαύσω το όλο εγχείρημα.

Το Axiom of Choice είναι ένα concept-album που σκοπό έχει να σε ταξιδέψει σε ένα κόσμο ρομαντισμού, φόβου και εσωτερικού πόνου, που σαν σκοπό έχουν να οδηγήσουν τους ήρωες (και τον ακροατή τελικά) στην τελική γαλήνη. Το πετυχαίνει; Σε πολύ μεγάλο βαθμό ναι και αυτό είναι το κέρδος. Οι συνθέσεις μακρόσυρτες και μοιάζουν να σε ταξιδεύουν βήμα βήμα στο μονοπάτι που η μπάντα χτίζει για τους ακροατές της. Eίναι επίσης πολύ προσεγμένες στη δομή τους και η παραγωγή βοηθά απίστευτα στο να υπάρχει ένα κρυστάλλινο ηχητικό αποτέλεσμα για τον ακροατή.

Το εναρκτήριο A Soul Inhabiting Two Bodies αν μη τι άλλο σε βάζει απευθείας στο κλίμα.

Χωρίς ξεσπάσματα (αν εξαιρέσεις λίγο το φινάλε) αφήνει το ταλέντο της μπάντας να ξεδιπλωθεί και σου δίνει την αίσθηση ότι πρέπει κι εσύ να μπεις και να γίνεις μέρος αυτού του εσωτερικού ταξιδιού των ηρώων. Συνέχεια με το A Choice Between Two Evils, που καθώς φαίνεται ήταν και το τραγούδι που δημιούργησε αυτό το ενδιαφέρον γύρω από τους Fragment Soul. Δίχως αντίρρηση μιλάμε για ένα καταπληκτικό και άκρως μελαγχολικό κομμάτι. Μου έφερε στο μυαλό πολλές διαφορετικές μουσικές επιρροές, που καμία όμως δεν ήταν metal, αν κι υπήρχαν διάσπαρτα στοιχεία που δήλωσαν μια κάποια αμυδρή παρουσία αυτού του ήχου.

Εξίσου μελαγχολικό και το Every Heart Sings a Song που ακολούθησε. Όσο περνούσε ο χρόνος και το τραγούδι εξελισσόταν το ένιωθες σα να “μεγαλώνει” μέσα σου και πλησιάζοντας στο φινάλε του ένιωθες να σε κατακλύζουν τα συναισθήματα του. Κλασικό, και κάπως αναγγενησιακό, το Oedipus Complex που κλείνει το άλμπουμ. Όχι τόσο καθαρτικό όσο θα ήθελα (πάντα με βάση τα συναισθήματα που μου προκάλεσαν τα προηγούμενα τραγούδια), σε αφήνει με μια αίσθηση προσμονής, και με ένα μικρό κενό (που ελπίζω να γεμίσουν οι μελλοντικές δουλειές των Fragment Soul).

Τελικό συμπέρασμα. Αναμφίβολα το Axiom of Choice είναι μια καταπληκτική δουλειά.

Θα σε παρασύρει, θα σε βάλει στο κλίμα του και θα σε γοητεύσει. Είναι επίσης μια δουλειά που απαιτεί μια εντελώς ιδιωτική ακρόαση, ούτως ώστε να μπορείς να μείνεις προσηλωμένος σε κάθε νότα. Μπορώ να πω με πάσα βεβαιότητα ότι είναι μια δουλειά που θα συναρπάσει τον κάθε ακροατή. Είναι σίγουρα μια δουλειά που δημιουργεί τεράστια προσμονή για το τι έχουν να μας προσφέρουν ακόμα οι Fragment Soul.

 

Κείμενο: Γιώργος Παρδάλης

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X