Συνέντευξη: Rob van der Loo (Epica)

Λίγες εβδομάδες πριν από την επίσκεψη των Epica στην Eλλάδα, στα πλαίσια της περιοδείας τους για το ‘Requiem For The Indifferent’, μιλήσαμε με το νέο τους μπασίστα, Rob van der Loo, για τα νέα του συγκροτήματος, για την ένταξη του σε αυτό, αλλά και για το project των Mayan

Ερ: Καλησπέρα Rob, πως είσαι;

Aπ:  Γεια χαρά! Είμαι καλά. Μόλις γύρισα σπίτι από το πρώτο σκέλος της Ευρωπαϊκής περιοδείας των Epica και περιμένω να συνεχίσουμε την περιοδεία μας από την επόμενη εβδομάδα ξανά. (σ.σ. Η συνέντευξη έγινε στις αρχές του Μαΐου).

Ερ: Ξεκινώντας να αναφέρουμε πως είσαι ο νέος μπασίστας για τους Epica. Πως αισθάνεσαι για αυτό και πως πάει μέχρι στιγμής η πορεία σου μαζί τους;

Aπ: Μέχρι στιγμής πάει πολύ καλά. Πέρασε αρκετά γρήγορα αυτής η περίοδος από την στιγμή που με κάλεσαν να έρθω στην μπάντα, μια εβδομάδα πριν από την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ. Έκτοτε ήμουν πολύ απασχολημένος, καθώς έπρεπε να μελετήσω όλα τα τραγούδια τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά ξεκίνησε για τα καλά η ευρωπαϊκή περιοδεία.

Eρ: Ας μιλήσουμε λίγο για το νέο σας δίσκο, το ‘Requiem For The Indifferent’, το οποίο μέχρι στιγμής έχει λάβει πολύ καλές κριτικές. Θα μπορούσες να μας πεις, σε τι πιστεύεις πως αυτός διαφέρει από τις προηγούμενες δουλειές των Epica;

 Απ: Καθώς είμαι το νεότερο μέλος της μπάντας, πιθανώς να είμαι και λίγο πιο αντικειμενικότερος από τους υπόλοιπους σε αυτό το ζήτημα. Πρώτα από όλα πιστεύω πως έχει και απαλά, αλλά και heavy κομμάτια μέσα σε αυτό. Μπορώ να διακρίνω αρκετές επιρροές από progressive metal. Επίσης μπορώ να διακρίνω και τις επιρροές που έφεραν στην μπάντα, πρόσφατα μέλη, όπως ο Isaac για παράδειγμα. Κατά τη γνώμη μου, πιστεύω πως τα ‘Design The Universe’ και ‘Requiem For The Indifferent’, είναι δύο διαφορετικοί Epica δίσκοι.

Ερ: Γνωρίζεις μήπως ποιο είναι το νόημα, που εκφράζεται πίσω από αυτό το άλμπουμ;

Απ: Βεβαίως, δεν συμμετείχα σε αυτό το δίσκο όσον αφορά την ηχογράφηση του και την σύνθεση των κομματιών, αλλά από όσα γνωρίζω, αυτό ηχογραφήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και κυρίως σε μια εποχή όπου γινόντουσαν όλα αυτά τα γνωστά επεισόδια στην Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, με τον Καντάφι κλπ. Πιστεύω πως αναμιγνύεται αρκετά με θέματα θρησκευτικά και πολιτικά που συμβαίνουν στον κόσμο τελευταία και αυτά αποτέλεσαν την έμπνευση για την σύνθεση του νέου αυτού δίσκου.

Eρ: Ανέκαθεν ως συγκρότημα οι Epica, κάνουν το καλύτερο που μπορούν και οι φίλοι της μπάντας το γνωρίζουν αυτό. Ποιο πιστεύεις πως είναι το ο κύριος σκοπός που προσπαθείτε να επιτύχετε με κάθε δίσκο;

Απ: Πιστεύω πως το πιο βασικό είναι να εξελισσόμαστε μουσικά. Πάντα θέλουμε να υπάρχει χώρος για πειραματισμούς, αλλά με ένα τρόπο που να κρατήσουμε τους fans και εμάς, ικανοποιημένους.  Επιδιώκουμε να ωριμάζουμε μουσικά σε κάθε δίσκο και νομίζω πως οι επιρροές που έρχονται και από τα νέα μέλη, συμβάλουν σε αυτό. Στο θέμα των συνθέσεων προσπαθούμε να προοδεύουμε σε κάθε δίσκο και να εμμένουμε στις βασικές μας αρχές.

Ερ:  Έχεις κάποιο αγαπημένο τραγούδι, μέσα από το ‘Requiem For The Indifferent’;

Aπ: Προσωπικά, μου αρέσουν πολύ τραγούδια όπως το ‘Internal Warfare’ και ‘Deter The Tyrant’ καθώς είναι λίγο πιο up-tempo και έχουν λίγο περισσότερα progressive στοιχεία μέσα τους.

Ερ: Μιας και μιλάμε για τραγούδια, θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις ορισμένα στοιχεία, ως προς τι θα περιλαμβάνεται στο set list των συναυλιών σας στην Ελλάδα;

Απ: Πιστεύω πως το set list θα ταυτίζεται με εκείνο που παίζαμε μέχρι πρόσφατα. Αυτό είναι ένα αρκετά ισορροπημένο set list, αποτελούμενο με τα κλασσικά τραγούδια της μπάντας από κάθε δίσκο. Νομίζω πως είναι ένας συνδυασμός, από 2 με 3 τραγούδια από κάθε δίσκο μαζί με 6 ή 7 από τον καινούριο δίσκο. Πιστεύω  πως το νέο set list είναι ένα  μακρύ set list, το οποίο ωστόσο κυλάει αρκετά γρήγορα και αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Έχουμε λάβει μια καλή ανταπόκριση από το κοινό, μέχρι στιγμής.

Ερ: Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο κατά την διαδικασία των ηχογραφήσεων;

Aπ: Μου αρέσει η πολύ η διαδικασία της εξέλιξης μιας μικρής μουσικής ιδέας σε ένα τελικό και ολοκληρωμένο τραγούδι. Εξετάζεις όλες τις πιθανότητες και στο τέλος καταλήγεις με το καλύτερο ενδεχόμενο. Μπορεί να ξεκινήσει από κάτι πολύ απλό και μετά με την συμβολή και των υπόλοιπων και των δικών τους ιδεών, αυτό να μεταμορφωθεί σε κάτι πολύ μεγάλο. Και στο τέλος είναι πολύ ωραία η αίσθηση, όταν έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε εκείνο το τελικό αποτέλεσμα και ζωντανά.

Eρ: Τυχαίνει να γνωρίζεις, κάποια από τα συγκροτήματα που πρόκειται να ανοίξουν τις συναυλίες σας στην Ελλάδα; 

Απ:  Δεν γνωρίζω τις περισσότερες μπάντες, αλλά ξέρω σίγουρα τους Skeptical Minds. Μαζί τους είχαμε παίξει και σε μια συναυλία κατά το παρελθόν με το άλλο μου project, τους Mayan, στο οποίο συμμετέχουν και οι Mark Jansen και Ariën van Weesenbeek των Epica.

Ερ: Όσον αφορά τους Mayan, υπάρχει κάποιο νέο σχετικά με αυτό το project; Θα συνεχίζει να υφίσταται;

Aπ:  Ναι, βεβαίως και θα συνεχίσουμε. Σίγουρα όμως αυτή η περίοδος, θα είναι αφοσιωμένη στις υποχρεώσεις που έχουμε με τους Epica και δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε στους Mayan, αλλά ήδη υπάρχουν κάποια προγραμματισμένα σόου, όπως αυτό που θα γίνει για το Graspop Festival στο Βέλγιο, τον ερχόμενο Ιούνιο. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να γράφουμε και ορισμένες συνθέσεις για το νέο μας άλμπουμ. Ειδικότερα ο Frank (Schiphorst) και ο Jack (Driessen), γράφουνε καινούρια πράγματα αυτό τον καιρό. Είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα προκύψει το νέο μας δεύτερο άλμπουμ και ελπίζω πως θα αφοσιωθούμε σε αυτό, μάλλον μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ερ: Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα προς τους έλληνες οπαδούς της μπάντας;

Απ:  Για εμένα προσωπικά θα είναι μια ειδική στιγμή, καθώς θα είναι η πρώτη μου φορά που θα έρθω να παίξω στην Ελλάδα και θα συμβεί μαζί με τους Epica, οπότε μπορώ να σας εγγυηθώ πως θα κάνουμε δύο πολύ δυνατά σόου.  

Επιμέλεια: Άννα-Μαρία Κέκια, Πέτρος Μελίδης

Κατηγορία
Κοινοποίηση

COMMENTS

X