Πέθανε ο Αndy Gill

Andy Gill

Δε μπήκε καλά ο Φλεβάρης… Την πρώτη κιόλας μέρα του, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της post-punk σκηνής έφυγε από κοντά μας. Ο Andy Gill, κιθαρίστας των Gang Of Four πέθανε στα 64 του χρόνια.

Ο Andy Gill ήταν ένας από τους ιδρυτές των Gang Of Four. Στιγμάτισε μια ολόκληρη εποχή με το χαρακτηριστικό κοφτό και ξερό ήχο της κιθάρας του. Αποτέλεσε το μοναδικό μέλος των Gang Of Four που ποτέ δε σταμάτησε να είναι παρόν στα line-up του συγκροτήματος. Αυτό δείχνει και τη μέγιστη σπουδαιότητά του στο group. Είναι υπεύθυνος για πολλά μνημειώδη τραγούδια, όπως τα ‘Damaged Goods‘ και ‘Paralysed‘. Με έναν τέτοιο μουσικό στο οπλοστάσιό τους, δεν είναι παράξενο που οι Gang Of Four αποτελούν ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα που ξεκίνησαν στα τέλη των 70s. Μαζί με μερικούς άλλους αλήτες της Βρετανίας, όπως οι Wire, οι The Clash, οι Sex Pistols, οι The Fall, έριξαν την οριστική ταφόπλακα στην κλασική rock, την οποία η εποχή δεν άντεχε άλλο…

Τον τελευταίο καιρό, ο Gill έπασχε από ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος. Λίγοι ξέρουν περαιτέρω λεπτομέρειες. Το θέμα είναι πως ο Andy δεν άντεξε, παρά τη στενή του παρακολούθηση σε νοσοκομείο. Η απώλεια της υγείας του ήρθε ξαφνικά, αφού μέχρι πριν λίγο καιρό βρισκόταν επί σκηνής.

Παράλληλα με την πορεία του ως κιθαρίστας των Gang Of Four, o Gill υπήρξε και παραγωγός σε αρκετά άλμπουμ αρκετών συγκροτημάτων. Αυτός κρύβεται πίσω από τα ντεμπούτα των The Futureheads και των Red Hot Chili Peppers, αλλά και πίσω από το τελευταίο άλμπουμ των μεγάλων The Jesus Lizard, ‘Blue‘. Πρόσφερε, επίσης, τις υπηρεσίες του στα άλμπουμ ‘The Body of Christ and the Legs of Tina Turner‘ των Fight Like Apes, καθώς και στο απίστευτο ‘Crooked Timber‘ των Therapy?. Η επίδρασή του είναι φανερή σε πολλούς καλλιτέχνες και σε πολλά συγκροτήματα, ακόμα και στις δικές μας Τρύπες.

Το τελευταίο άλμπουμ, στο οποίο πρόλαβε να συμμετάσχει, ήταν το περσινό ‘Happy Now‘ των ίδιων των Gang Of Four. Έκλεισε, έτσι, σαράντα χρόνια παρουσίας στη δισκογραφία. Ο πρόωρος χαμός του θα αποτελεί πάντα πηγή στεναχώριας.

R.I.P., Andy

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X