Paradise Lost: Θεσσαλονίκη – Αθήνα 21-22/11/2015

paradise lost fuzz nov 2015

Paradise Lost, Vain Velocity @ Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη 21/11/2015

Οι Paradise Lost είναι μια από τις μπάντες που δεν έχει αφήσει ποτέ παραπονούμενο το φανατικό της κοινό στη χώρα μας και κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει και στην περιοδεία τους στα πλαίσια της προώθησης του τελευταίου τους άλμπουμ “The Plague Within”. Η προσέλευση του κόσμου στο Principal ήταν ικανοποιητική δεδομένου του ότι πολύς κόσμος τους έχει δει ήδη αρκετές φορές στο παρελθόν αλλά και του ακριβού του εισιτηρίου σε εποχές οικονομικής ασφυξίας στη χώρα μας – αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν το κοινό να είναι αρκετά νεανικό και σίγουρα μεταξύ αυτού πολλοί έπαιρναν το “βάπτισμα του πυρός” σε συναυλία της πενταμελούς death doom metal μπάντας από τη Μεγάλη Βρετανία.

Με το Principal μισογεμάτο και την ώρα να έχει πάει 9 και 10, οι  Vain Velocity από τη Θεσσαλονίκη ήταν ήδη πάνω στο stage όπου και παρέμειναν για κάτι παραπάνω από μισή ώρα παρουσιάζοντας ένα setlist αποτελούμενο από 7 τραγούδια. Αν και έχουν ένα ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό από άποψης κυκλοφοριών με 3 LPs και ένα EP σε αυτή την επτάχρονη πορεία τους, επέλεξαν να μας παρουσιάσουν ένα δείγμα από όλες τις δουλειές τους ενθουσιάζοντας το νεανικό κοινό που έδειχνε να τους γνωρίζει αρκετά καλά – εν αντιθέσει με τον υπογράφοντα την κριτική που τους έβλεπε για πρώτη φορά. Πολύ μεστοί στην εκτέλεση των τραγουδιών τους με τον frontman τους να επικοινωνεί απόλυτα με το κοινό κατάφεραν το στόχο κάθε support μπάντας που προηγείται ενός μεγάλου ονόματος- να ζεστάνουν το κοινό χωρίς να κουράσουν και εν τέλει να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ακολουθεί η setlist όπως μας την παραχώρησε ευγενικά και άμεσα η μπάντα:

1.                  Bloodlines

2.                  Mannequin

3.                  You’re safe now

4.                  Lanthanum

5.                  Vice samples

6.                  Whoremoans

7.                  Vinegar

Με βρετανική συνέπεια και μόλις 10 λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξή τους στο πρόγραμμα, οι Paradise Lost ντυμένοι όπως πάντα στα μαύρα παρουσιάστηκαν επί σκηνής έχοντας το εξώφυλλο από το τελευταίο τους άλμπουμ “The Plague Within” στο φόντο. Με πλήρες line-up, την εμβληματική φιγούρα του Greg Mackintosh να ξεχωρίζει στην πρώτη κιθάρα αλλά και το Nick Holmes σε εξαιρετική κατάσταση, μας παρουσίασαν ένα 90λεπτο σετ (μαζί με τα 2 encores!) με τραγούδια από όλη τη 27χρονη πορεία τους αν και όπως ήταν αναμενόμενο τη μερίδα του λέοντος κατείχε το “The Plague Within” μιας και στα πλαίσια της προώθησής του είναι και η περιοδεία της μπάντας.

Έτσι ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα “No Hope in Sight”, “Terminal”, “Victim of the Past”, “Flesh from Bone”, “Beneath Broken Earth” μαζί με τα “Return to the Sun” και “An Eternity of Lies” στα 2 encores από το τελευταίο “σκοτεινό” τους άλμπουμ με το υπόλοιπο setlist να το μοιράζουν (όσο μπορεί να γίνει αυτό…) και στην υπόλοιπη δισκογραφία τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ικανοποιήσουν και το παλιότερο κοινό τους.

Ο περισσότερος κόσμος φάνηκε να γνωρίζει τα καινούργια τους αλλά αναμφίβολα η έκρηξη ήρθε με τα κλασσικά τους “Erased”, “Requiem”, “Say Just Words” και “As I Die” με το κοινό να παραληρεί – ειδικότερα οι κάπως μεγαλύτεροι από τους παρευρισκόμενους- και να αποδεικνύει πόσο πιστό παραμένει καθ’ όλη την πορεία τους. Τελικά και για μια ακόμη φορά, οι Paradise Lost απέδειξαν ότι είναι μια καθαρά “live” μπάντα καταφέρνοντας να αποδίδουν στις ζωντανές τους εμφανίσεις με φρεσκάδα και μεταδοτικότητα όλες τις “αποχρώσεις” του ήχου τους έτσι όπως τις έχουν εκφράσει με τους συνεχείς μουσικούς πειραματισμούς τους στο πέρασμα των χρόνων.

Τα encore ήταν τελικά δύο – το πρώτο αποτελούμενο από 4 τραγούδια και το δεύτερο μόνο με το “The Last Time” που σε καμία περίπτωση δεν προμήνυε και την τελευταία φορά που θα τους δούμε ζωντανά στη χώρα μας κλείνοντας με εμφατικό τρόπο ένα  δυνατό live με το κοινό να τους αποθεώνει φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα τους στο τέλος μιας μουντής και ομιχλώδους ημέρας που ταίριαζε “γάντι” με τη μουσική τους.

Στα παραλειπόμενα της συναυλίας, οι επαναλαμβανόμενες συστάσεις του Nick Holmes στο κοινό να σταματήσει να καπνίζει (χωρίς και καμιά ιδιαίτερη ανταπόκριση…) μιας και μάλλον είναι συνηθισμένος από άλλες χώρες να μη συναντά ένα σύννεφο καπνού μπροστά του κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας. Η setlist μαζί με τα 2 encores παρατίθεται στη συνέχεια:

1.                  No Hope in Sight

2.                  Widow

3.                  The Painless

4.                  Terminal

5.                  Erased

6.                  Praise Lamented Shade

7.                  Victim of the Past

8.                  Enchantment

9.                  Flesh from Bone

10.              Beneath Broken Earth

11.              As I Die

12.              Requiem

Encore#1:

13.              Return to the Sun

14.              Faith Divides Us – Death Unites Us

15.              An Eternity of Lies

16.              Say Just Words

Encore#2:

17.              The Last Time

Paradise Lost, Shattered Hope @ Fuzz Club, Aθήνα 22/11/2015

Την προηγούμενη φορά που είχαν παίξει στο Fuzz οι Paradise Lost, ο κόσμος ήταν σαφώς περισσότερος. Βέβαια, τότε, κίνητρο ήταν σε μεγάλο βαθμό το γνωστό setlist, διότι το συγκρότημα αναβίωνε ζωντανά ολόκληρο το αγαπημένο άλμπουμ ‘Draconian Times’. Τώρα, στα πλαίσια της περιοδείας για την προώθηση του τελευταίου άλμπουμ, ‘The Plague Within’, δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι τα πράγματα θα κινούνταν σε πιο ζόρικα death metal μονοπάτια. Αυτό, σε συνδυασμό με το βράδυ Κυριακής («αύριο δουλεύω, άσε που ξεπαραδιάστηκα στο χθεσινό μεθύσι»), είχε σαν αποτέλεσμα την περιορισμένη, συγκριτικά, προσέλευση του κόσμου.

Το εν λόγω πρόσφατο άλμπουμ απέχει πολύ από αυτά που εδώ και 20 περίπου χρόνια κυκλοφορούν οι Paradise Lost. Φέρνει περισσότερο στο νου τις δισκογραφικές δουλειές που χαρακτήρισαν το ξεκίνημα του group, κάπου στις αρχές των 90s. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την επιλογή του support group, δηλαδή τους Shattered Hope, αντιλαμβάνεται κανείς τι ήχοι επικράτησαν στη συγκεκριμένη συναυλία.

Οι Shattered Hope είναι ένα πενταμελές ελληνικό σχήμα που παίζει doom/death metal, με όλη την έννοια της λέξης. Βρίσκονται επί σκηνής από τις 20:30 και εκτυλίσσουν τη μουσική τους άποψη για τρία τέταρτα της ώρας, περίπου. Μακρόσυρτα τραγούδια με αργούς ρυθμούς, χωρίς να λείπουν και ορισμένα πιο γκαζωμένα σημεία. Ο frontman γρατζουνάει τις φωνητικές του χορδές ασταμάτητα, χωρίς να υστερεί ή να φαίνεται πως κουράζεται σε κανένα τραγούδι. Η αρτιότητα των υπόλοιπων είναι αξιοθαύμαστη και γεννάει την πεποίθηση ότι άνετα αυτό το συγκρότημα θα μπορούσε να σταθεί στο εξωτερικό. Εξάλλου, η άνω της δεκαετίας εμπειρία τους θα μπορούσε εύκολα να στηρίξει κάτι τέτοιο. Η εμφάνισή τους αυτή αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία υποστήριξης του τελευταίου άλμπουμ τους, ‘Waters Of Lethe’. Συγκινητική είναι η στιγμή ακριβώς πριν την έναρξη του αποχαιρετιστήριου τραγουδιού τους, όταν ευχαριστούν τον έως πρόσφατα drummer τους, Γιώργο, για τα δέκα χρόνια με τη μπάντα. Ευχαριστούν, όμως και το Γιάννη Φιλιππαίο, που δέχτηκε να τον αντικαταστήσει για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συναυλίας.

Και ενώ το πρόγραμμα αναφέρει πως οι Paradise Lost βγαίνουν στη σκηνή στις 21:30, οι Άγγλοι φίλοι μας δεν είναι τόσο Άγγλοι όσο θα περιμέναμε. Αργούν 15 περίπου λεπτά, χρονικό διάστημα ευτυχώς όχι αρκετό για να δημιουργήσει ανησυχία ή δυσαρέσκεια. Πρώτος εμφανίζεται ο drummer και εντός δευτερολέπτων όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται μπροστά μας. Στο βάθος, κρεμασμένη μια τεράστια εικόνα μιας παραλλαγής του εξώφυλλου από το τελευταίο άλμπουμ του group. Γνώμη μου είναι πως πρόκειται για το καλύτερο εξώφυλλο που έχουν ποτέ εκδώσει οι Paradise Lost και η συγκεκριμένη παραλλαγή το κάνει ακόμα καλύτερο. Το live ξεκινάει με το ‘No Hope In Sight’, από το προαναφερθέν άλμπουμ. Αφού ολοκληρώνονται τα δύο πρώτα τραγούδια, ο τραγουδιστής Nick Holmes, ο οποίος είναι ιδιαίτερα κεφάτος και επικοινωνιακός με τον κόσμο απόψε, χαιρετάει και μας πιάνει κουβέντα, προειδοποιώντας μας ότι το set θα αποτελείται περισσότερο από τραγούδια  του ‘The Plague Within’. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι ο περισσότερος κόσμος δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο, αλλά, τι να κάνουμε, προώθηση είναι αυτή… Πράγματι, οι Paradise Lost παίζουν πάνω από το μισό άλμπουμ, γεγονός που δημιουργεί μια επικρατούσα death/doom ατμόσφαιρα. Η ατμόσφαιρα αυτή σηκώνει και περισσότερα παλιά τραγούδια, όπως το ‘The Painless’ από το δεύτερο άλμπουμ τους, το πολυαγαπημένο ‘As I Die’ από το τρίτο και το ‘Widow’ από το τέταρτο. Η αλήθεια είναι πως το κοινό υποδέχεται με έκδηλο ενθουσιασμό το ‘As I Die’. Ας μην ξεχνάμε ότι στην προηγούμενη συναυλία στην Αθήνα δεν το είχαν συμπεριλάβει στη λίστα τους, πράγμα που δημιούργησε απορία, αν όχι γκρίνια… Ο χρόνος κυλάει και φτάνουμε στο πρώτο encore, που περισσότερο μοιάζει με δεύτερο μέρος της συναυλίας, αφού το μοτίβο δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Μετά από τέσσερα τραγούδια, τα μέλη του συγκροτήματος αποχωρούν, αλλά όλα δείχνουν πως θα επιστρέψουν. Πραγματικά, επιστρέφουν μετά από λίγο, για να απογειώσουν τον κόσμο με το ‘The Last Time’. Κάπου εδώ, άλλη μια συναυλία των Paradise Lost φτάνει στο τέλος της. Μια συναυλία που στοιχηματίζω πως σε πολλούς δεν άφησε και τις καλύτερες των εντυπώσεων, εξαιτίας των τραγουδιών που το group επέλεξε να εκτελέσει.

setlist

No Hope In Sight

Widow

The Painless

Terminal

Erased

Praise Lamented Shade

Victim Of The Past

Enchantment

Flesh From Bone

Beneath Broken Earth

As I Die

Requiem

Return To The Sun

Faith Divides Us – Death Unites Us

An Eternity Of Lies

Say Just Words

The Last Time

Ανταποκρίσεις:

Θεσσαλονίκη: Θωμάς Παπάς

Αθήνα: Φαίδων Κυτρίδης

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X