Therapy?, Half Gramme Of Soma @ Gagarin 205, Αθήνα 10/02/2024

Therapy? Αθήνα report 2024

Όταν ένα από τα σημαντικότερα μουσικά ονόματα της ξένης rock συναντιέται με ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της σύγχρονης εγχώριας rock, το αποτέλεσμα μόνο θετικό μπορεί να είναι. Οι Therapy? συναντήθηκαν με τους Half Gramme Of Soma, σε μια βραδιά για την οποία πολλοί ανυπομονούσαν.

Η ελληνική μπάντα εμφανίζεται στη σκηνή λίγο πριν τις 21.30.

Αρχίζει να ξετυλίγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το μίγμα stoner, metal και progressive, που τόσο καλά γνωρίζει. Από το set δε θα μπορούσαν να λείπουν τραγούδια της τελευταίας, ωραιότατης δουλειάς του group, “Slip through the Cracks”, που κυκλοφόρησε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Η μουσική της πενταμελούς παρέας ζεσταίνει το Gagarin, προετοιμάζοντας το έδαφος για τα επόμενα. Εκείνο που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η άνεση και η αρτιότητα, με την οποία οι Half Gramme Of Soma εκτελούν τα τραγούδια τους. Το γεγονός ότι αργότερα οι Therapy? τούς αφιερώνουν τραγούδι δεν είναι απλώς ζήτημα ευγένειας και αλληλεγγύης…

Half Gramme Of Soma setlist:

Wounds
Gloomy Eggplant
High Heels
Voyager
Magnetar
Muck & Cheese
Groove Is Black
Mega Rollo Booster
No Man’s God

Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς ορμούν στη σκηνή γύρω στις 22.30.

Όλοι γνωρίζουμε πως η παρούσα περιοδεία των Therapy? στηρίζει το τελευταίο τους album, “Hard Cold Fire”. Επίσης, όμως, γνωρίζουμε πως το σημαντικότερο και πλέον αγαπητό στον κόσμο album του συγκροτήματος, “Troublegum”, έκλεισε τα τριάντα του χρόνια μόλις τρεις μέρες νωρίτερα. Δεν είναι δυνατόν να αφεθεί στην τύχη της μια τέτοια επέτειος. Αποδεικνύεται σύντομα πως η βραδιά είναι ένα 90s party, που το προχωρημένης (κατά βάση) ηλικίας κοινό απολαμβάνει έντονα. Αλλά και οι ίδιοι οι Therapy? φαίνεται να περνούν καλά. Η Ελλάδα είναι ένα μέρος, στο οποίο πάντα εισπράττουν αγάπη κι αναγνώριση. Συνομιλούν διαρκώς με το κοινό, θίγοντας κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, που απασχολούν όλους. Εξαιρώντας ένα μόνο τραγούδι, το μιαμισάωρο set τους μονοπωλείται από υλικό των albumNurse”, “Troublegum”, “Infernal Love” και “Hard Cold Fire”.

Το ξεκίνημα με το “Nausea” δείχνει πως οι Therapy? είναι αποφασισμένοι να τιμήσουν το παρελθόν.

Οι ρίζες των αρχών της δεκαετίας του ’90 δύσκολα παραβλέπονται, οπότε μέσα στη βραδιά ακούγονται κι άλλα τραγούδια, που υπερβαίνουν τα τριάντα χρόνια ζωής. Οι επιλογές του εφιαλτικού “Neck Freak” και του ασύγκριτου “Disgracelands” αποτελούν μερικά μόνο από τα highlights της συναυλίας. Φυσικά, όλα τα παραπάνω ανακατεύονται με τα αναμενόμενα “Turn”, “Trigger Inside”, “Teethgrinder” και “Isolation”, μα και με το μη αναμενόμενο διαμάντι “Unbeliever”. Προς το τέλος της εμφάνισής τους, οι Therapy? ρίχνουν στο παιχνίδι μια γκαζωμένη εκδοχή του “Diane”, την οποία θα μνημονεύουμε για καιρό. Ναι, το έχουν ξανακάνει, αλλά και τότε τη μνημονεύαμε για καιρό. Από το albumInfernal Love” επιλέγονται και τα τραγούδια “Stories” και “Misery”, που ξεσηκώνουν τον κόσμο.

Ας μη στεκόμαστε μόνο στα παλιά. Οι Βορειοϊρλανδοί κυκλοφόρησαν πέρσι άλλο ένα εξαιρετικό album.

Όχι μόνο δεν το προσπερνούν, αλλά ξεχωρίζουν τέσσερα τραγούδια απ’ αυτό. Νωρίς στο set, το “Joy” γεμίζει την ατμόσφαιρα με τις rocknroll καταβολές του. Αργότερα, ακούγονται το “Woe”, που φτύνει metal ήχους, μπροστά από ένα φόντο alternative σύνθεσης και το “Poundland of Hope and Glory”, που αποτελεί αφορμή για να αποδοκιμάσει ο frontman Andy Cairns τη βρετανική κυβέρνηση και την πολιτική που αυτή και άλλες κυβερνήσεις, επιλέγουν. Σε μια από τις ήρεμες στιγμές της βραδιάς, οι Therapy? εκτελούν και το σκοτεινό “Days Kollaps”, με την όμορφη ενορχήστρωση του και τη σαφή παραπομπή στους τεράστιους Einstürzende Neubauten.

Αλλά ο μεγάλος πανικός συμβαίνει στο encore, όπου ξεκινούν να εναλλάσσονται τα “Opal Mantra”, “Knives”, “Potato Junkie” και “Die Laughing”, με αποσπάσματα των “Iron Man” και “Breaking the Law”! Φαίνεται πως οι Therapy? επιθυμούν να δείξουν με σαφή τρόπο μερικές από τις επιρροές τους, στις οποίες οι θεατές και ακροατές ανταποκρίνονται θερμά. Μέσα σε όλα αυτά, αφήνεται χώρος στον Neil Cooper να πραγματοποιήσει ένα drum solo, πράγμα αρκετά απρόσμενο για live των Therapy?. Το αυτονόητο κλείσιμο με τα “Screamager” και “Nowhere” καταφέρνει να εκτοξεύσει στον αέρα ακόμα περισσότερο ιδρώτα, ακόμα περισσότερη μπύρα και ακόμα περισσότερο ενθουσιασμό.

Το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου του 2014 ήταν κάπως συγκινητικό: η παλιά γενιά, που μεγάλωσε με τους Therapy? και πίνει άφθονο αλκοόλ στο όνομά τους, συναντήθηκε με τη νεότερη γενιά, που σταδιακά τους γνωρίζει και τους βάζει στην καρδιά της.

Therapy? setlist:

Nausea
Isolation(Joy Division cover)
Joy
Unbeliever
Misery
Neck Freak
Woe
Turn
Trigger Inside
Disgracelands
Poundland Of Hope And Glory
Stories
Days Kollaps
Teethgrinder
Diane(Hüsker Dü cover)

Encore:
Opal Mantra
Die Laughing
Potato Junkie(w/ drum solo & Black… more )
Knives
Screamager
Nowhere(with Judas Priest’s “Breaking the Law” intro)

 

Ανταπόκριση: Φαίδωνας Κυτρίδης

Φωτογραφίες: Chris Kissadjekian

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση
X