Rammstein @ Ο.Α.Κ.Α., Αθήνα 30/05/2024

Rammstein Αθήνα 2024

Πραγματικά, ό,τι και να αναφερθεί για εκείνο το επικό βράδυ της Πέμπτης στο Ολυμπιακό Στάδιο με τους Rammstein, θα είναι πολύ λίγο. Πιστεύω πως αυτό, ήδη το διαπιστώσατε από τα άπειρα βίντεο που έχουν καταβάλει τα social media, με αποσπάσματα της συναυλίας. Για τους Rammstein το βλέπαμε και προηγουμένως, μέσω των video όσων τυχερών ταξίδευαν στο εξωτερικό για να τους δουν. Στην Αθήνα το επιβεβαιώσαμε και οι υπόλοιποι με τον πιο επιβλητικό τρόπο. Ας προσπαθήσουμε ωστόσο να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Κατά τις 19.30, έκανε την εμφάνιση τους το πιανιστικό ντουέτο από τη Γαλλία, οι Abélard.

Οι δύο ερμηνεύτριες ανέβηκαν στη μικρή εξέδρα ανάμεσα σε feurezone και standing, στο κέντρο της αρένας. Εκεί για σαράντα πέντε περίπου λεπτά ερμήνευσαν αποκλειστικά τραγούδια των Rammstein, προκειμένου να ζεστάνουν το κοινό. Η μόνη «αδικία», ήταν πως ακουγόντουσαν αρκετά χαμηλά σε ένταση. Τόσο, που ίσα-ίσα φαινόταν πως θα μπορούσαν να στρέψουν την προσοχή του κοινού προς τη μεριά τους. Ωστόσο, θα έλεγα πως οι ερμηνείες τους ήταν εξαιρετικές.

Abélard setlist:

Mutter

Klavier

Mein Herz Brennt

Wo Bist Du

Zeit

Ohne Dich

Frühling in Paris

Engel

Deutschland

Du Hast

Δε χρειαστήκαμε να περιμένουμε πολύ για την έναρξη τους «κυρίως πιάτου» της βραδιάς. Σχεδόν 20 λεπτά μετά την αποχώρηση των Abélard, το show ξεκίνησε κατά τις 20:35. Το εξαμελές σχήμα, κατέβηκε από τον κεντρικό πύργο υπό τους ήχους του “Music For The Royal Fireworks” του Frideric Hadel. Έπειτα και αφού υποκλίθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό, ο Schneider ξεκίνησε με τα τύμπανα του να παίζει το “Ramm4”. Μέχρι να τελειώσει το intro, το πρώτο πυροτεχνικό «μπαμ» έκανε την εμφάνιση του. Η μαγική βραδιά είχε μόλις ξεκινήσει.

Tα “Links 2-3-4”, “Keine Lust”, “Sehnsucht”, “Asche Zu Asche” και το επικό “Mein Herz Brennt”, ήταν τα τραγούδια που πήραν σκυτάλη. Στη συνέχεια έρχεται η τεράστια καρότσα στη σκηνή για την ερμηνεία του “Puppe”, από το «άτιτλο» album του 2019. Με την εξέλιξη του δρώμενου, χιλιάδες μαύρα και λευκά κομφετί γέμισαν την arena του σταδίου, ενώ το καρότσι έπαιρνε και αυτό με τη σειρά του φωτιά.

Ακολούθησαν τα “Wiener Blut” και “Zeit” για να ανέβει λίγο αργότερα ο Richard Z. Kruspe στον ανελκυστήρα. Εκεί από ψηλά προλόγισε με το remix του σε ρόλο DJ το “Deutschland”. Αμέσως μετά ερμηνεύτηκε από όλο το συγκρότημα το αυθεντικό κομμάτι. Μέσα από το ίδιο album, ακολούθησε το “Radio” και στη συνέχεια o Flake μπήκε στο τεράστιο καζάνι που στήθηκε στη σκηνή. Είχε έρθει η ώρα του “Mein Teil” μέσα από το “Reise Reise”. Εκεί ο Till Lindeman με στολή χασάπη, ξεκίνησε να «καίει» με τις φωτιές του τον κιμπορντίστα.

Σειρά πήρε μεγαλύτερη επιτυχία τους, το “Du Hast”.

Κατά τη διάρκεια εκείνου του κομματιού, τα πυροτεχνήματα όπως αναμενόταν, έφτασαν στο αποκορύφωμα τους. Το κοινό σίγουρα απόλαυσε εκείνη τη στιγμή, καθώς όλοι τραγουδούσαν ρυθμικά. Το κύριο μέρος της συναυλίας έκανε επίλογο με το εξίσου επικό, “Sonne” από το Mutter” του 2002.

Τα φώτα της σκηνής προσωρινά έσβησαν και η οθόνη προέτρεψε το κοινό να ανάψει τα φλας των κινητών τηλεφώνων. Με τις Abélard οι Rammstein έκαναν την εμφάνιση τους, στη μικρή εξέδρα στο κέντρο της αρένας. Μαζί ερμήνευσαν μια πιανιστική εκδοχή του “Engel”. Όταν την ολοκλήρωσαν, επέστρεψαν στην κυρίως σκηνή με φουσκωτές βάρκες, για τη συνέχεια της βραδιάς.

Από εκεί, ερμήνευσαν το “Ausländerκαι το “Du Riechst So Gut” για να επαναφέρουν το μοτίβο στο γνώριμο, έντονο περιβάλλον του. Το “Pussy” που ακολούθησε στη συνέχεια, συνοδεύτηκε με το κλασικό, γνωστό κανόνι, να εκσφενδονίζει αφρούς προς το κοινό! Τελευταίο τραγούδι για το πρώτο encore ήταν το “Ich Will” με τον Till να προτρέπει το κοινό στα ελληνικά για «χέρια ψηλά».

Κάπως έτσι, είχε φτάσει η στιγμή του δεύτερου encore.

Οι Rammstein επέστρεψαν λίγο μετά ξανά στη σκηνή και ερμήνευσαν το ομώνυμο τραγούδι, μέσα από το ντεμπούτο τους. Ο Till είχε φορέσει στην πλάτη ένα ειδικό πυροτεχνικό σκεύασμα που έφτυνε φωτιές στις συλλαβές “Ramm-Stein”.

Ο επίλογος της μαγικής αυτής βραδιάς ήρθε με το “Adieu”, από το τελευταίο τους album, “Zeit”. Η γερμανική εξάδα υποκλίθηκε μπροστά στο κοινό και αποχώρησε με τον ίδιο τρόπο που έκανε την άφιξη του. Ανεβαίνοντας με τον ανελκυστήρα, ψηλά στο πύρινο πύργο.

Αυτό ήταν. Η μαγική αυτή βραδιά έφτασε στο τέλος της, αφήνοντας μεγάλο μέρος του κοινού ευχαριστημένο και συγκινημένο. Μέσα σε δύο ώρες οι Γερμανοί, απέδειξαν την αξία τους και τους ισχυρισμούς όσων υποστήριζαν πως ξέρουν πως να αποδίδουν ένα φανταστικό show. Και ενώ ζούμε στην εποχή που όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτυπωθούν ψηφιακά, είναι άλλο πράγμα τελικά να το βλέπεις να συμβαίνει μπροστά σου. Μπορώ να καταλάβω απολύτως όσους γνωστούς και φίλους προγραμματίζουν τις άδειες τους για ταξίδι στο εξωτερικό, με κριτήριο ότι εκεί θα παίξουν οι Rammstein.

Με την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής συναυλιακής σεζόν, ο πήχης ανέβηκε ήδη πολύ ψηλά. Απλούστατα, ήταν ένα βράδυ που θα το θυμόμαστε για πάντα, όσοι ήμασταν παρόντες!

“Adieu, Goodbye, Auf Wiederseh’n, Στο Επανιδείν…”

Rammstein Setlist:

Ramm 4

Links 2-3-4

Keine Lust

Sehnsucht

Asche Zu Asche

Mein Herz Brennt

Puppe

Wiener Blut

Zeit

Deutschland

Radio

Mein Teil

Du hast

Sonne

Encore 1:

Engel (μαζί με Abélard)

Ausländer

Du Riechst So Gut

Pussy

Ich will

Encore 2:

Rammstein

Adieu

Ανταπόκριση: Πέτρος Μελίδης

Φωτογραφίες: Olaf Heine, Jens Koch

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση
X