Glenn Hughes @ Floyd Live Music Stage, Αθήνα 24/05/2024

Glenn Hughes Αθήνα 2024 report
Φωτογραφία: Cristina Alossi

Όταν είναι Παρασκευή βράδυ και στο πρόγραμμα υπάρχει η συναυλία ενός γερόλυκου της rock, τίποτα δε μπορεί να πάει στραβά. Ο Glenn Hughes ήρθε για να το επιβεβαιώσει.

Εμφανίζεται επί σκηνής στις 10.30 και αποθεώνεται.

Νιώθει κανείς ενθουσιασμό, αλλά και δέος, όταν αντικρίζει μπροστά του μια τόσο παλιά rock προσωπικότητα. Εξάλλου και ο ίδιος θα πει αργότερα ότι αισθάνεται ευλογημένος που στην προχωρημένη ηλικία του μπορεί ακόμα να κάνει αυτό που κάνει. Πόσο άλλωστε, τη στιγμή που τόσοι της γενιάς του έχουν αποσυρθεί ή εξαφανιστεί ή αποδημήσει… Βλέποντας τον μπροστά μου, αυτόματα ανατρέχω κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Τότε μου δώρισαν το πρώτο βινύλιο των Deep Purple, που κράτησα ποτέ στα χέρια μου. Και τι σύμπτωση, ήταν το Stormbringer

Δευτερόλεπτα μετά, ο ομώνυμος θρυλικός hard rock ύμνος αρχίζει να ακούγεται και το κοινό αρχίζει να παραληρεί. Πού να ‘ξερα τότε, στα πολύ πρώιμα νιάτα μου, πως τρεισήμισι δεκαετίες μετά θα άκουγα ζωντανά το αξεπέραστο αυτό τραγούδι, από το στόμα εκείνου του ονόματος που διάβαζα στο οπισθόφυλλο του album: Glenn Hughes! Έχει ενέργεια και στήσιμο, που πολύ περισσότερο παραπέμπει σε άτομο είκοσι χρόνια νεότερο. Αρχίζει εύκολα να μαγεύει τον κόσμο που συγκεντρώθηκε μπροστά του.

Είναι θερμός, ενθουσιώδης και διαρκώς αναφέρει πόσο χαρούμενος είναι που ήρθε πάλι στην Ελλάδα. Ο μπασίστας και front-man της μπάντας προχωράει και σε άλλα τραγούδια, προερχόμενα από εκείνα τα δύο αγαπημένα album του 1974. Με το “Might Just Take Your Life” τελειώνει η πρώτη μπύρα και με το “Sail Away” εγκαινιάζεται η δεύτερη. Μόλις τα δύο αυτά λατρεμένα τραγούδια τελειώνουν, αρχίζει η μακροσκελής περιπέτεια του “You Fool No One”. Κατά τη διάρκειά της, οι αυτοσχεδιασμοί δεν έχουν τέλος.

Η τετραμελής μπάντα ενσωματώνει στον κύριο κορμό του τραγουδιού ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί.

Κάπου ένας blues ρυθμός, κάπου ένας funk ρυθμός, αλλού το riff του “High Ball Shooter”, όλα μετατρέπουν το “You Fool No One” στην πιο πλουραλιστική μορφή που έχουμε ακούσει ποτέ. Ανάμεσα σε όλα αυτά, ο drummer Ash Sheehan πραγματοποιεί ένα από τα πιο πρωτότυπα solo που έχουν ποτέ ακουστεί σε σύγχρονη συναυλία. Είναι η ώρα που οι υπόλοιποι τρεις μουσικοί παίρνουν μια ανάσα, για να επιστρέψουν λίγο αργότερα και να τελειώσουν το τραγούδι. Αυτό, όμως, αποτελεί απλώς αφορμή για να αρχίσει άλλη μια αυτοσχεδιαστική περιπέτεια, που ακούει στο όνομα “Mistreated”. Σε αυτή, ο Glenn παίρνει τα ηνία και αποδεικνύει πως παρά τα χρόνια του, η φωνή του και οι δυνάμεις του είναι αξιοζήλευτες. Η ολοκλήρωση του “Mistreated” φέρνει την τέταρτη μπύρα, μα και υλικό από το 1975.

Είναι η ώρα που δικαίως αποτίνεται φόρος τιμής σε εκείνο το παραγκωνισμένο album, που τιτλοφορείται “Come Taste the Band” και στο οποίο την κιθάρα κρατούσε ο ανυπέρβλητος Tommy Bolin.

Με τις πρώτες κιόλας νότες του “GettingTighter”, το κοινό παίρνει για τα καλά τα πάνω του. Το rock μοτίβο του τραγουδιού και η groove τεχνοτροπία του Hughes αρκούν για να ξεσηκώσουν το venue. Αλλά η μεγάλη έκπληξη και η μεγάλη συγκίνηση έρχεται λίγα λεπτά αργότερα, όταν πραγματικότητα γίνεται το “You Keep On Moving”. Ομολογώ πως αυτό δεν το είχα σκεφτεί καν! Δυσκολεύομαι να πιστέψω πόσο τυχερός είμαι, έχοντας την ευκαιρία να ακούσω από τον ίδιο τον Glenn Hughes ένα από τα πέντε, κατά τη γνώμη μου, καλύτερα τραγούδια των Deep Purple.

Ύστερα, το group αποχωρεί. Αλλά η αποχώρηση είναι (προφανώς) προσωρινή. Όλοι ξέρουμε τι λείπει από το set. Όλοι ξέρουμε πως στο encore το Floyd θα πάρει… φωτιά. Το απαιτεί και ο τίτλος: Burn! Τι να λέμε…

Αν είχα ευχέρεια να γράψω περισσότερα για τη συγκεκριμένη συναυλία, ίσως και να γέμιζα σελίδες. Αν ανέλυα όλα όσα έγιναν επί σκηνής, όλα όσα είδα στο κοινό και όλα όσα ένιωσα ως θεατής και ακροατής, αυτό το report θα ολοκληρωνόταν σε ένα μήνα.

Πάντα τέτοια!

Glenn Hughes setlist:

Stormbringer
Might Just Take Your Life
Sail Away
You Fool No One / Guitar Solo / Blues / High Ball Shooter / You Fool No One / Drum Solo / You Fool No One
Mistreated
Gettin’ Tighter
You Keep On Moving

Encore:
Burn

Ανταπόκριση: Φαίδωνας Κυτρίδης

Φωτογραφίες: Cristina Alossi

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση
X