Death Disco Open Air Day 2: The Sisters of Mercy, She Past Away, Actors, Data Fragments, 23/7/2023

The Sisters of Mercy Death Disco Open Air 2023

Η δεύτερη μέρα του Death Disco Open Air Festival κύλησε πανέμορφα. Όλα τα συγκροτήματα που παραβρέθηκαν έθεσαν το δικό τους λιθαράκι στην ευχάριστη έκβαση του εγχειρήματος. Με αρχή, τους δικούς μας, Data Fragments.

Δε μετρούν πολλά χρόνια πορείας, αλλά μάλλον δεν επιλέχθηκαν τυχαία ως opening act της συγκεκριμένης μέρας. Ανέλαβαν την προθέρμανση του κοινού, υπό τις πλέον δυσμενείς συνθήκες. Όταν ένα συγκρότημα καλείται να προλογίσει ένα πεντάωρο, που κλείνει με το βαρύ όνομα των The Sisters Of Mercy, σε θερμοκρασίες που περιστρέφονται γύρω από τους 40 βαθμούς, το έργο μόνο εύκολο δεν είναι. Κατά τη γνώμη μου, τα κατάφεραν περίφημα. Χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα για τη μουσική τους, πράγμα για το οποίο ντρέπομαι, εντυπωσιάστηκα από τη συνοχή τους, την αρτιότητά τους και το feeling τους. Η συντροφιά τους για μισή ώρα είναι η καλύτερη εισαγωγή ενός dark απογεύματος.

Οι Καναδοί Actors ανεβάζουν τον πήχη κατά ένα ακόμα επίπεδο.

Πρόκειται για μια αληθινή live μπάντα, με όγκο και ενεργητικότητα που θα ζήλευαν πολλά μεγαλύτερα ονόματα. Δεν είμαι υπερβολικός αν ισχυριστώ πως από την πρώτη τους νότα κερδίζουν το παιχνίδι. Με 80s καταβολές και 90s ήχο, ξεκινούν εκρηκτικά με το “Love U More”. O κόσμος ανταποκρίνεται θερμά. O Jason Corbett βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το κοινό, δείχνοντας πως δεν του αρκούν οι στενές αρμοδιότητες ενός frontman. Το set του συγκροτήματος μοιράζεται ανάμεσα στα album “It Will Come to You” και “Acts of Worship” και ολοκληρώνεται με το τραγούδι “Face Meets Glass”. Είναι ολοφάνερο πως οι Actors έχουν ακόμα πολλά να καταθέσουν στην ευρύτερη dark και alternative σκηνή, γεγονός το οποίο απομένει να δούμε στο μέλλον.

Ο ήλιος έχει πέσει, το κλίμα γίνεται ακόμα καλύτερο και η ανυπομονησία για τους She Past Away δυναμώνει.

Έχοντας ήδη ξεπεράσει τη μιάμιση δεκαετία ζωής, το Τουρκικό συγκρότημα δικαίως έχει κατακτήσει σοβαρή θέση στη σκοτεινή μουσική. Δικαίως τοποθετείται δίπλα σε μεγαθήρια του είδους και είναι θέμα χρόνου να το αποδείξει μπροστά μας. Είναι γεγονός πως απ’ το χρονικό αυτό σημείο κι έπειτα, η συναυλία αποκτάει ένα σημαντικό ποσοστό έτοιμων ήχων, που ακούγονται ως background. Το gothic ηχητικό φόντο που στήνει ο Doruk Östürkcan με τα πλήκτρα του και τα samples του πλαισιώνει ιδανικά τη βαθιά φωνή του Volkan Caner. Όλοι μαγνητιζόμαστε από τις ικανότητες του group, και νιώθουμε τυχεροί που καταφέραμε να τους απολαύσουμε. Οι φίλοι τους θα θυμούνται το live, που ποτέ δεν έγινε, λόγω lockdown… Περιττό να ειπωθεί πως η προσήλωση κορυφώνεται στο πεντάλεπτο του εκπληκτικού “Kasvetli Kutlama”, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του διμελούς συγκροτήματος.

Μετά από μια ώρα επί σκηνής, οι She Past Away αποχωρούν. Στον ευγενικό τους χαιρετισμό συνδράμουν και τα λίγα ελληνικά που ξέρουν. Καθόλου παράξενο, αφού στο παρελθόν η επαφή τους με την Αθήνα ήταν έντονη.

Μισή ώρα μετά, η μπάντα που ώθησε τη dark σκηνή περισσότερο από κάθε άλλη, είναι μπροστά μας: The Sisters Of Mercy.

O Ravey Davey, γνωστός και μη εξαιρετέος χειριστής του Doktor Avalanche, ξεκινάει τη δουλειά του. Η φιγούρα του Andrew Eldritch περιφέρεται στη σκηνή, εξαπολύοντας ρίγη δέους. Συνοδεύουν ο Ben Christo και ο Dylan Smith, με τις κιθάρες τους. Το σκηνικό έχει στηθεί κι η εμφάνιση ξεκινάει. Στο πρώτο εικοσάλεπτο, οι Sisters επιλέγουν να εκτελέσουν σύγχρονες συνθέσεις τους, με εξαίρεση τα αγαπημένα “Ribbons” και “Alice”.

Ειδικά στο δεύτερο από τα προαναφερθέντα, η συγκίνηση είναι τεράστια, φανερώνοντας πόσο είχε ανάγκη ο κόσμος μια τέτοια συναυλία. Ανάλογη συγκίνηση πλανάται στην ατμόσφαιρα στο άκουσμα του “Dominion / Mother Russia”. Ο εμβληματικός ρυθμός γεμίζει το χώρο της Τεχνόπολης και φέρνει αναμνήσεις της δεκαετίας του ’80. Όμοια πράττει και το “Marian”, από το μακρινό ντεμπούτο του συγκροτήματος. Είναι αυτονόητο πως από εδώ και στο εξής τα πράγματα έχουν ανάψει, παρά το γεγονός ότι ο ήχος, κατά την εμφάνιση των Sisters, θα μπορούσε ίσως να είναι λίγο καλύτερος.

Παλιότερα και νεότερα τραγούδια εναλλάσσονται, με τα “More” και “I Was Wrong” να δεσπόζουν. Η έναρξη του “Lucretia” στέλνει κύματα ενθουσιασμού, μαζί με το μήνυμα πως το τέλος του live πλησιάζει. Αυτό συμβαίνει λίγο αργότερα, με το κλασικό “This Corrosion”, ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των βετεράνων. Η θερμή υπόκλιση των τεσσάρων μελών του group ολοκληρώνει, όχι μόνο την εμφάνιση των Sisters of Mercy, αλλά και ένα ολόκληρο διήμερο υποδειγματικής οργάνωσης. Ελπίζουμε σε συνέχεια, στο μέλλον.

The Sisters of Mercy Setlist:

Don’t Drive On Ice
Ribbons
Crash and Burn
I Will Call You
Alice
Giving Ground
But Genevieve
Dominion / Mother Russia
Marian
More
Instrumental 86
Doctor Jeep
Eyes of Caligula
I Was Wrong
On the Beach
When I’m On Fire
Lucretia My Reflection
Temple of Love
This Corrosion

Ανταπόκριση: Φαίδωνας Κυτρίδης
Φωτογραφίες: Ευαγγελία Σαμαρτζή, Μαρίλια Φωτοπούλου

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση
X