Firewind: Firewind (AFM Records 2020)

Firewind - Firewind

Μπορεί η συνέπεια να μην είναι κάτι που χαρακτηρίζει τους Firewind (τουλάχιστον δισκογραφικά), αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι στην 22ετή πορεία τους (Θεέ μου πως περνούν τα χρόνια) έχουν βγάλει κακές ή έστω πολύ μέτριες δουλειές. Ο Gus G και η παρέα τους (με τις όποιες κατά καιρούς αλλαγές) παραμένουν πιστοί στον power metal ήχο και αυτό ακριβώς αποδεικνύουν με την τελευταία ομώνυμη δισκογραφική δουλειά τους.

To ‘Firewind’ είναι ένα άλμπουμ που εκφράζει το συγκρότημα 100%.

Ένα άλμπουμ με τον Gus G να επιδίδεται στα γνωστά περίτεχνα και πομπώδη σόλο του, oι Petros Christo και Jo Nunez να αποτελούν ένα στιβαρό rhythm section που ξέρεις ότι θα κάνει τη δουλειά επαγγελματικά και ένας Herbie Langhans που καλύπτει επάξια τη θέση του lead singer δίνοντας το δικό του στίγμα σε κάθε τραγούδι.

Με το καλημέρα (λέγε με ”Welcome to the Empire”) οι Firewind κάνουν ξεκάθαρο ότι έχουμε να περιμένουμε κάτι σίγουρα ενδιαφέρον.

Ακουστικές κιθάρες, φορτωμένα synths και ένα χαρακτηριστικό Gus G solo δίνει το στίγμα. Το Devour που ακολουθεί είναι ο θρίαμβος των τυμπάνων και του μπάσου, με την μπάντα να συνεχίζει σε ένα εξαιρετικό ρυθμό και τον ακροατή να νιώθει πως έχει ακόμη πολλά να ακούσει.Το “Rising Fire” εξαιρετικό και όσο πρέπει δυναμικό, αλλά τα “Break Away” και “Orbitual Sunrise” που ακολουθούν, χωρίς να είναι άσχημα περνούν μάλλον αδιάφορα.

Συνέχεια με “Longing to Know You” και άρχισα να ψιλο-απογοητεύομαι για να πω την αλήθεια.Με τον ερχομό όμως των “Perfect Strangers” και “Overdrive” η τάξη αποκαθίσταται και μια καλή δόση 80s feeling βάζει τον ακροατή ξανά στο παιχνίδι. “All my Life” και “Space Cowboy” για τη συνέχεια και ο ήχος γίνεται hard rock (από αυτό που ο γράφων γουστάρει τρελά) μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Και εκεί που έχεις ήδη φτιαχτεί άσχημα, σκάει και το “Kill the Pain” που κλείνει το άλμπουμ και με αυτό σκοτώνεται και η όποια αμφιβολία για την ποιότητα αυτής της δουλειάς. Μιλάμε για ένα εξαιρετικό τραγούδι, το οποίο ίσως είναι το πιο “in your face” που έχει βγάλει η μπάντα ποτέ της. Στην κατάλληλη ώρα ο κατάλληλος ήχος για να στείλει να ακούσεις το άλμπουμ από την αρχή με διαφορετική οπτική αυτή τη φορά και με διάθεση για καθαρή απόλαυση χωρίς αμφιβολίες.

Δεν γνωρίζω αν με την επιλογή του τίτλου ‘Firewind’, οι Firewind κάνουν μια δήλωση ότι είναι παρόντες σε αυτό που θέλει το power metal σήμερα. Σίγουρα, το άλμπουμ αυτό αποτελεί δήλωση ότι έχουν ακόμη πολλά να προσφέρουν και ότι δημιουργικά υπάρχει δρόμος ακόμη για το peak. Δεν μιλάμε για το άλμπουμ της χρονιάς, αλλά σίγουρα έχουμε να κάνουμε με ένα άλμπουμ που δεν θα απογοητεύσει κανέναν.

 

Κείμενο: Γιώργος Παρδάλης

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X