Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της jazz, McCoy Tyner

Alfred McCoy Tyner

Ο θρύλος της jazz και μάγος του πιάνου, Alfred McCoy Tyner, έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια. Θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς jazz πιανίστες του 20ού αιώνα και το στίγμα του θα μείνει για πάντα ανεξίτηλο.

Η αξία του McCoy Tyner φάνηκε νωρίς, όταν επιστρατεύτηκε στη μπάντα του άλλου θρύλου της jazz, John Coltrane. Ο τελευταίος επηρεάστηκε πολύ από το μουσικό κόσμο του Tyner και έφτιαξε μαζί του μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο διαχρονικά αριστουργήματα της jazz. Τέτοια είναι τα ‘A Love Supreme‘, ‘My Favorite Things‘, ‘Olé‘, ‘Impressions‘, αλλά και το παρανοϊκό ‘Live at Birdland‘.

Μετά το 1965, ο Tyner αποχώρησε από το group του Coltrane και ακολούθησε solo καριέρα. Τα εξαιρετικά άλμπουμ συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή. Ακόμα και με τον ερχομό της νέας χιλιετίας, όταν πια η ηλικία του είχε προχωρήσει, ο Tyner έμοιαζε ανεξάντλητος. Μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ του είναι τα ‘Tender Moments‘, ‘Expansions‘, ‘Extensions‘, ‘Sahara‘, ‘Echoes of a Friend‘, ‘Enlightenment‘, ‘Trident‘, ‘Horizon‘, ‘Uptown/Downtown‘, ‘New York Reunion‘, ‘The Turning Point‘.

Λεπτομέρειες σχετικά με το θάνατό του δεν έχουν δωθεί ακόμα στη δημοσιότητα. Το σίγουρο είναι πως ένας ακόμα γίγαντας της jazz δεν είναι πια μαζί μας.

R.I.P., Alfred

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X