Έφυγε από τη ζωή ο τεράστιος Mark Lanegan

alt

Για κάποιο περίεργο λόγο, ο χαμός του Mark Lanegan προκαλεί στο μυαλό πλήθους ανθρώπων το ίδιο δέος και την ίδια θλίψη που προκάλεσε ο χαμός μεγαθηρίων, όπως του David Bowie, του Charlie Watts ή του Lemmy.

Δεν υπάρχουν λόγια…

Είναι χρονοβόρο να ασχοληθεί κανείς με το έργο του Lanegan. Για κάποιο περίεργο λόγο (δεύτερη φορά), αυτός ο καριόλης κατάφερε να συνεργαστεί με μερικά (πολλά) από τα πιο εμβληματικά ονόματα της σύγχρονης μουσικής. Παράλληλα μ’ αυτό, έχτισε μια solo καριέρα που λίγοι έχουν καταφέρει. Πιο πριν, υπήρξε μέλος ενός από τα πιο δημιουργικά και ταυτόχρονα υποτιμημένα συγκροτήματα της εναλλακτικής σκηνής.

Είναι αργά, είμαι κουρασμένος, αύριο πρωί τρέχω με ένα μάτσο μαλακίες και, το βασικότερο, είμαι βαθύτατα (βαθύτατα λέμε!) ξενερωμένος από το δυσάρεστο νέο. Δε θα κάτσω να ασχοληθώ καν με όλα όσα κατάφερε ο Lanegan στη μουσική ιστορία του. Τι να βάλω σε τάξη; Στην τελική, τα ξέρετε. Οι Screaming Trees, οι Queens Of The Stone Age, o Moby, ο Greg Dulli, οι Unkle, η Isobel Campbell, οι Soulsavers, o Duke Garwood, οι μισοί Guns N’ Roses, o Kurt Cobain, οι Mad Season, οι Manic Street Preachers και ποιος ξέρει τι άλλο ξεχνάω, αποτελούν κεφάλαια της ζωής του Mark Lanegan. Μιας ζωής που τελείωσε πρόωρα, στα 57 χρόνια.

Οι καταχρήσεις ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του. Ξεκίνησαν πολύ νωρίς και σφράγισαν με άσχημο τρόπο το σώμα του τραγουδιστή. Μετά, ήρθε η covid να χαρίσει ένα επίσης γερό χτύπημα στην ήδη διαβρωμένη ύπαρξή του. Αν και δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες του θανάτου του, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως όλα τα παραπάνω συνηγόρησαν διαβολικά.

Θα μείνει η δουλειά του με το πρώτο του συγκρότημα, που από τα μέσα των 80s μέχρι τα μέσα των 90s έριξε πολύ τσιμέντο στα πέδιλα της grunge.

Θα μείνει η προσωπική δισκογραφία του, να μας θυμίζει πανέμορφα μουσικά χρόνια, με πανέμορφες στιγμές. Μια ντουζίνα άλμπουμ δεν είναι και λίγα…

Θα μείνει η ανάμνηση των ζωντανών εμφανίσεών του, είτε με την προσωπική του μπάντα, είτε με την Isobel, είτε με τον Dulli.

Θα μείνει ένα παράπονο, γιατί σίγουρα είχε κι άλλα να προσφέρει…

R.I.P., Mark

Επιμέλεια: Φαίδωνας Κυτρίδης

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X