Έφυγε από κοντά μας ο Ginger Baker, drummer των Cream

ginger baker

Ένα από τα τρία μέλη των Cream έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία ογδόντα ετών. Ο Ginger Baker, σημαντική προσωπικότητα της κλασικής rock και της fusion jazz, αντιμετώπιζε προβλήματα χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, που σχετίζονταν με τα καρδιακά προβλήματα που εμφανίστηκαν αργότερα. Στα μέσα της δεκαετίας, μια κρίσιμη επέμβαση στην καρδιά του αποτέλεσε την αφετηρία περαιτέρω περιπετειών, οι οποίες τελικά οδήγησαν στο θάνατό του.

Ο Ginger Baker, με την ιδιαίτερη τεχνική του, επηρέασε πλήθος σύγχρονών του μουσικών, όπως ο Ian Paice, o Dave Lombardo, O Nick Mason, o Tommy Aldridge, o Bill Bruford και ο John Bohnam, όλοι τους δεινοί drummer.

Συμμετείχε σε όλα τα άλμπουμ των θρυλικών Cream, αλλά και στο μοναδικό άλμπουμ των Blind Faith. Το προσωπικό του group ήταν οι Air Force, με τους οποίους κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ, το 1970. Κατά το μεγαλύτερο μέρος των 70s, o Baker διέμενε στη Νιγηρία, όπου είχε ιδρύσει στούντιο. Εκεί τελειοποίησε την κλίση του προς την αφρικανική μουσική, σε συνεργασία με τον Fela Kuti. Μετά το τέλος του αφρικανικού εγχειρήματος και ενώ η δεκαετία του ’80 είχε φτάσει, αποτέλεσε μέλος των Hawkwind για ένα χρόνο. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλά μεγάλα ονόματα της μουσικής, όπως ο Gary Moore, o Bill Laswell και ο John Lydon.

Μελανή πινελιά στη ζωή του Baker ήταν η εξάρτησή του από την ηρωίνη, την οποία πολέμησε σθεναρά. Περισσότερα για τούτη την κακή συνήθεια, αλλά και για πολλά άλλα, αναφέρει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, ‘Hellraiser’, που εκδόθηκε πριν από μια δεκαετία.

R.I.P. Ginger…

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X