Editors: EBM (PIAS Recordings 2022)

Editors - EBM

Οι Editors επέστρεψαν πρόσφατα με τον πολυαναμενόμενο τίτλο “EBM”, σε συνέχεια του “Violence” του 2018. Η PIAS Recordings έθεσε ως ημερομηνία κυκλοφορίας την 23η Σεπτεμβρίου 2022.

Με καταγωγή από την Αγγλία, οι Editors έχουν κάνει καριέρα από την πλήρη τους μεταμόρφωση σε κάθε δίσκο.

Το ντεμπούτο άλμπουμ τους το 2005, “The Back Room”, ήταν ένα από τα επικρατέστερα άλμπουμ για το βραβείο Mercury. Στη συνέχεια, ακολούθησε η δημιουργία του γεμάτου επιτυχίες άλλα σε τελείως διαφορετικό στυλ “Αn end has a start” το 2007. Αυτού του είδους οι μεταμορφώσεις στο μουσικό ύφος του συγκροτήματος έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι τους. Συνέχισαν λοιπόν με το “In This Light and On This Evening” του 2009. Αμέσως μετά, ακολούθησαν το “The Weight of Your Love” του 2013, το “In Dream” του 2015 και το “Violence” το 2018.

Αντίστοιχα, η συλλογή των 9 τραγουδιών της έβδομης ολοκληρωμένης δουλειάς του συγκροτήματος, είναι τόσο εκλεκτική όσο και οι προηγούμενες. Οι επιρροές τους κυμαίνονται από The Cure έως Nine Inch Nails.

Αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να ήταν τίποτα άλλο παρά δουλειά των Editors.

Εμποτίζοντας το Darkwave με ποικίλα Synthpop και Alt-Rock στοιχεία προσπαθούν να δημιουργήσουν μουσική μαγεία. Το EBM,τηρεί όλες τις υποσχέσεις που ενυπάρχουν στον τίτλο του. Ανοίγοντας με το “Heart Attack”, μια γροθιά ηλεκτρονικού ήχου που σε παρασύρει στην πίστα και σε οδηγεί περίτεχνα στο υπέροχο χάος του “Picturesque”, πριν σε ταξιδέψει στο “Karma Climb” που με το σκοτεινό του ύφος προκαλεί νοσταλγία της δεκαετίας του ’80.

Ξεκινώντας δυνατά με έναν απίστευτο ήχο, το “Kiss” είναι ένα κομμάτι που ξεχωρίζει. Καθώς εξελίσσεται, ο Smith προσεγγίζει το κομμάτι από τις υψηλότερες νότες του φωνητικού του εύρους πριν πέσει χαμηλά, τόσο ρυθμικά κι απόλυτα αρμονικά. Τελειώνοντας με πιάνο, προχωράμε στο ατμοσφαιρικό “Silence”, όπου τα flutterby synths μας προσφέρουν μια πραγματικά ήρεμη στιγμή. Όμως ο ρυθμός δεκαπλασιάζεται για το “Strawberry Lemonade”, το οποίο μας παρασύρει με τα ονειρικά κρουστά του.

Ακολουθεί το σκληρό, ξεχωριστό “Vibe”. Με τον αθάνατο ρυθμό να συνεχίζεται, αφηνόμαστε στο “Educate”, ένα παθιασμένο κομμάτι που θίγει κοινωνικά ζητήματα. Κι έτσι φτάνουμε στο “Strange Intimacy”. Το ζοφερό κλείσιμο του άλμπουμ ξεχειλίζει από ρυθμό για 90 δευτερόλεπτα πριν ακουστούν τα φωνητικά. Ένα χαρακτηριστικό ροκ κομμάτι όπου η απροσδόκητη μελωδία των πλήκτρων σε όλο το ρεφρέν του ,το κάνει μοναδικό επισκιάζοντας τυχόν παρατεταμένες γκρίζες διαθέσεις.

Το “EBM” καταφέρνει να κάνει τον κύκλο του. Έχει προσκαλέσει τους ακροατές να μεταφέρουν το χορευτικό πάρτι στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα. Με πιο απλά λόγια, μπορείς να ακούς αυτό το άλμπουμ ξανά και ξανά, καθώς το τελευταίο κομμάτι σε οδηγεί πάλι στο πρώτο. Αυτά τα εννέα κομμάτια είναι αρκετά για να σε συντροφεύσουν και να σε παρασύρουν σε πολλές ολονυχτίες.

Το “EBM” είναι μια περήφανη προσθήκη στο ήδη εντυπωσιακό υλικό των Editors, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι τo ταλέντο τους είναι πραγματικά ανεξάντλητο.

10/10

Κείμενο: Ματιλένα Μαντζιώρου

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X