Ακούστε ένα καινούριο… παλιό τραγούδι των Therapy?

Therapy?

Η χρονιά που πέρασε ήταν αυτή στην οποία οι Therapy? συμπλήρωσαν τριάντα χρόνια πορείας. Ο εορτασμός μέσω ενός “greatest hits” άλμπουμ μάλλον φάνηκε κοινότυπος στους τρεις Βορειοϊρλανδούς. Έτσι, αποφάσισαν να εκδώσουν ένα… “greatest hits” άλμπουμ, αλλά διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ονομάζεται ‘Greatest Hits (The Abbey Road Session)‘.

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Είναι γεγονός ότι οι Therapy? έλαμψαν στα 90s. Έλαμψαν ηχητικά και εμπορικά. Αργότερα, η εμπορική υποχώρησή τους κάλυψε τη συνέχιση της ηχητικής λάμψης τους. Οι εποχές άλλαξαν και η διαρκώς αυξανόμενη αξία του συγκροτήματος συνέχισε να αναγνωρίζεται μονάχα σε στενό κύκλο. Ο πυρήνας των φανατικών οπαδών δεν έπαψε ποτέ (ευτυχώς) να υπάρχει. Είναι, όμως, αναμφισβήτητο, ότι τα τραγούδια που καθιέρωσαν τους Therapy? ακούστηκαν κατά τη δεκαετία του ’90.

Αυτά τα τραγούδια αποφάσισε να τιμήσει το group, παίζοντάς τα ξανά. Με διαφορετικό drummer ως μηχανή και αρκετά παραπάνω χρόνια στην πλάτη, τα μέλη των Therapy? επανεκτέλεσαν τραγούδια από τα άλμπουμ ‘Nurse‘, ‘Troublegum‘, ‘Infernal Love‘ και ‘Semi-Detached‘. Τίμησαν, δηλαδή, όλες εκείνες τις γνώριμες στα αυτιά μας συνθέσεις που τους έκαναν μεγάλους. Και μπορεί να μην έγιναν μεγάλοι με τη συνηθισμένη έννοια του όρου, αλλά είναι σίγουρα μεγαλύτεροι από πολλούς άλλους μεγάλους. Για την ακρίβεια, είναι από τους αληθινούς μεγαλύτερους…

Τα 90s είναι ήδη πολύ μακριά. Ο ιδρυτής Andy Cairns, όμως, ισχυρίζεται πως τα τραγούδια εκείνου του καιρού διατηρούν ακόμα τη φρεσκάδα τους. Δεν έχει άδικο. Τίποτα δεν είναι πιο φρέσκο από το επίκαιρο, διότι τίποτα δεν έχει λυθεί από τότε. Το ‘Die Laughing’, που παρατίθεται, είναι μια απόδειξη…

Θα ήταν ουτοπικό, αλλά και άδικο να περιμένει κανείς από τις τωρινές εκτελέσεις να δημιουργήσουν τα αισθήματα της μακρινής εκείνης εποχής. Η νεανική ενεργητικότητα, ιδιαίτερα όταν τροφοδοτείται με ποικίλες ουσίες, είναι αναντικατάστατη. Παράλληλα, όσο εκπληκτικός και ικανότατος κι αν είναι ο Neil Cooper στα drums, το χέρι του Fyfe Ewing δεν έχει όμοιό του. Ήταν το απόλυτο ταίριασμα στους Therapy? εκείνης της εποχής. Ήταν αυτό που διαμόρφωσε τον ήχο τους. Τελικά, το ‘Greatest Hits (The Abbey Road Session)‘ αποτελεί άλλη μια αξιοπρεπέστατη κατάθεση του τεράστιου αυτού group, που πατάει γερά τόσο στο σήμερα, όσο και στο χθες.

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X