Universe217: Change (Ván Records 2016)

universe 217 - changeΟι UNIVERSE217 είναι μια από τις καλύτερες μπάντες της ελληνικής metal σκηνής και απαρτίζεται τη δεδομένη στιγμή από τους Τάνια – φωνητικά, Μάνο – κιθάρες, Νίκο – μπάσο/ synths και Μάνο – drums. Από το 2007, η μπάντα έχει κυκλοφορήσει 3 LPs, 2 EPs καθώς και 2 split-7’’ singles γνωρίζοντας καθολική αποδοχή από τα εγχώρια αλλά και τα ξένα μουσικά μέσα. Η σκηνική τους παρουσία κάτι παραπάνω από εμφατική όλα αυτά τα χρόνια ανοίγοντας μπάντες όπως οι Anathema, OM, Saint Vitus, Wovenhand και Neurosis τους έδωσε μια πρόσθετη ώθηση στη μέχρι τώρα πορεία τους.

Το 2014, οι Universe217 προσχώρησαν στο δυναμικό της VÁN RECORDS, ξεκίνησαν με την κυκλοφορία ενός ακουστικού EP με τον τίτλο “Ease” και ακολούθησε η επανακυκλοφορία του προτελευταίου τους “Never”. Το γεγονός αυτό τους άνοιξε τα φτερά και εκτός Ελλάδας κυρίως με τη συμμετοχή τους στο “Acherontic Arts Festival” το Μάιο του 2015 στο Oberhausen της Γερμανίας που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

Το τέταρτο τους LP έχει τον τίτλο “Change” και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 18 Μαρτίου σε CD και LP από τη VÁN RECORDS σε όλη την Ευρώπη. Στο μουσικό αυτό εγχείρημα, αποδεικνύουν ότι η μουσική τους δεν έχει στεγανά και δεν μπορείς να την περιορίσεις σε είδη όπως doom, post rock/metal, dron ή psych, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο και δημιουργικό μουσικό φάσμα εκτός ορίων και standards. Η δυναμική και ξεχωριστή βαρύτονη φωνή της τραγουδίστριας τους, τους κάνει να ξεχωρίζουν από κάθε άλλη μπάντα του είδους και δημιουργεί το δικό τους ευδιάκριτο μουσικό στυλ.

Το άλμπουμ ανοίγει με το “Undone” με ένα στομφώδη τρόπο και τα φωνητικά της Τάνιας να του δίνουν μια επιπρόσθετη μεγαλοπρέπεια ενώ το δεύτερο “Counting Hours” μπαίνει με ένα μπάσο που παραπέμπει σε κορυφαίες doom μπάντες για να εξελιχτεί σε ένα από τα πιο «πιασάρικα» τραγούδια του άλμπουμ. Ακολουθεί η μπαλάντα “Here Comes” στην οποία αναδεικνύουν τη λυρικότητα των συνθέσεων τους με ένα πανέμορφο γύρισμα στο τελευταίο λεπτό και το “Rest Here” που σε καμιά περίπτωση δε σε αφήνει να χαλαρώσεις και να ξαποστάσεις στο άκουσμα του εν αντιθέσει με τον τίτλο του.

Στο επτάλεπτο “Burn” ακούμε μια σχεδόν ακουστική μπαλάντα στο πρώτο μισό που μεταμορφώνεται σε ένα post metal τραγούδι προς το τέλος του, το “Call” έχει αρκετά gothic στοιχεία ειδικά στο τελείωμα του ενώ το ομώνυμο τραγούδι στα κάτι παραπάνω από 12 λεπτά του κρύβει τις εναλλαγές στη μελωδία και το ρυθμό που οφείλει κάθε αντίστοιχης διάρκειας ροκ τραγούδι ώστε να μη σε κάνει να βαριέσαι σε κανένα σημείο του.

Κείμενο: Θωμάς Παπάς

Κατηγορία
TAGS
Κοινοποίηση

COMMENTS

X