Underjoyed: «Αν θέλεις να κάνεις πράγματα σε αυτόν το χώρο πρέπει να είσαι αρκετά ενεργός και να δίνεις συνέχεια τροφή στον κόσμο αλλιώς κι αυτός θα σε ξεχάσει»

Οι Underjoyed είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα, νέα σχήματα της ελληνικής alternative σκηνής. Με αφορμή και την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ με τίτλο ‘Dirt Grey Colour’, η Αθηνά απάντησε στις ερωτήσεις του SawBiz.gr για τα επικείμενα σχέδια του συγκροτήματος!

Τι ήταν εκείνο που πίσω στο 2010, σας έπεισε να σχηματίσετε group;

Εγώ και ο Greg αρχίσαμε να παίζουμε μόνοι μας ακουστικά κομμάτια κιθάρα -φωνή και είδαμε σε κάποιο σημείο ότι έχουμε χημεία μεταξύ μας οπότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια μπάντα. Αρχικά και για περίπου ένα χρόνο παίζαμε grunge και punk ώσπου μια μέρα μου έστειλε να ακούσω το bad trip ένα καινούριο τότε κομμάτι που είχε γράψει με καθαρή blues γραμμή. Μου άρεσε, έβαλα φωνητικά και σιγά σιγά αρχίσαμε να βαδίζουμε σε μια πιο ροκ κατεύθυνση.

Πολλοί σχολιάζουν ότι στη μουσική σας διακρίνονται στοιχεία που ξεκινούν από τα 70s και φτάνουν μέχρι την εποχή μας. Έχετε όλα τα μέλη του συγκροτήματος τέτοιο εύρος στα μουσικά σας γούστα;

τα;

H αλήθεια είναι αυτή. Νομίζω πως και οι 4 είμαστε της αντίληψης πως η μουσική είναι διαχρονική και αυτό την κάνει να μας  επιτρέπει να ακούμε τραγούδια του 70΄s , 80’s & 90’s που μας ενθουσιάζουν ακόμα και σήμερα. Αυτό το “mix” ήχων και διαφορετικών ειδών «rock»θα έλεγε κανείς που έχουμε σαν μουσικά ακούσματα είναι και αυτό που αντανακλάει όταν φτάνει να δημιουργήσουμε ένα τραγούδι και νομίζω αυτό πηγάζει και από τις 4 μεριές.

Underjoyed_-_Dirt_Grey_ColourΠώς νιώθετε τώρα που έχετε καταφέρει να κυκλοφορήσετε για πρώτη φορά full-length album;

Είναι κάτι που το θέλαμε πολύ και μας πήρε καιρό για να το κατορθώσουμε. Το Dirt grey colour βασίζεται κυρίως σε κομμάτια που είχαν γραφτεί πριν αρκετό καιρό και απλά δεν είχαμε καταφέρει να τα συγκεντρώσουμε όλα μαζί σε έναν δίσκο και με την ίδια lo fi παραγωγή. Τώρα που επιτέλους έγινε αυτό τον προωθούμε όπως μπορούμε και παράλληλα προβάρουμε καινούρια κομμάτια.

Διασκεδάζετε όταν φτιάχνετε κλιπάκια για τα τραγούδια σας ή το θεωρείτε αναγκαίο κακό για την προώθηση της δουλειάς σας;

Φυσικά και διασκεδάζουμε αλλιώς δε θα παίζαμε μαζί .Αυτός είναι και ο σκοπός που πρέπει να έχει κάποιος μια μπάντα, που ούτως ή άλλως δε γίνεται για βιοποριστικούς σκοπούς στη δική μας περίπτωση τουλάχιστον. Πρέπει να γουστάρει τη μουσική που φτιάχνει και να διασκεδάζει με ότι την ακολουθεί!

Θα μπορούσατε να ονομάσετε δυο ή τρία συγκροτήματα που και οι τέσσερις σας να θεωρείτε ιδιαίτερα αγαπημένα;

Led Zeppelin,The Doors,Queens of the Stone Age

525620_411547888938710_934374034_nΕίστε αυτοδίδακτοι μουσικοί ή έχετε παρακολουθήσει μαθήματα στο παρελθόν;

Ο Greg και o Mike είναι αυτοδίδακτοι. Εγώ έχω παρακολουθήσει 3 χρόνια μαθήματα φωνητικής και ο Κώστας έκανε κάποια χρόνια μαθήματα ντραμς.

Πώς καταφέρνετε να συμβιβάσετε την έντονη ενασχόλησή σας με τη μουσική με τις ανάγκες βιοπορισμού που είναι λογικό να έχετε;

Προσπαθούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εκεί που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν. Δεν γίνεται αλλιώς, Αν θέλεις να κάνεις πράγματα σε αυτόν το χώρο πρέπει να είσαι αρκετά ενεργός και να δίνεις συνέχεια τροφή στον κόσμο αλλιώς κι αυτός θα σε ξεχάσει. Οπότε προχωράμε με υποχωρήσεις, συζητήσεις και προσπαθούμε να μη χάνουμε το στόχο μας ,να γουστάρουμε με τη μουσική και να περνάμε καλά!

Παραδόξως, στην Ελλάδα της στενότητας, δεν είναι λίγα τα συγκροτήματα που ξεπηδούν και κάνουν σημαντικά βήματα προόδου. Θα θεωρούσατε το δικό σας ένα από αυτά;

Θεωρώ ότι έχουμε προοπτικές να κάνουμε πολλά πράγματα στο μέλλον. Είμαστε μια μπάντα που κάνει αργά και σταθερά βήματα και θέλω να πιστεύω ανοδικά. Ο “dirt grey colour” δίσκος μαζί με τα συνεχόμενα live που κλείνουμε είναι τα βήματα που κάνουμε για να εξελιχθούμε, να δεθούμε σαν μπάντα και να γίνουμε ακόμα καλύτεροι στο μέλλον.

Σε ποια πόλη της Ελλάδας έχετε δώσει την πιο αξέχαστη συναυλία σας και τι ήταν αυτό που την έκανε τόσο αξέχαστη;

Θυμάμαι στην Πάτρα είχαμε κλείσει πριν 2 χρόνια ένα live και την προηγούμενη ακριβώς μέρα είχα πάθει ένα σοβαρό κάταγμα στο πόδι μου και όλοι είχαμε ξενερώσει πόσο μάλλον εγώ που η ψυχολογία μου είχε πέσει αρκετά λόγω του ότι πάνω στη σκηνή δεν μπορώ να κάτσω “ήσυχη”. Το αντίθετο βέβαια συνέβη όταν είδαμε ότι το μαγαζί ήταν φίσκα και ο κόσμος ήταν παραπάνω από θετικός στην εμφάνισή μας! Εκεί πάνω γίνεται κάτι μαγικό και ξεχνάς ότι αρνητικό σου έχει συμβεί. Ήταν ένα live που δε θα ξεχάσουμε εύκολα.

Αν και είναι κάπως νωρίς για κάτι τέτοιο, υπάρχει στα σκαριά υλικό που επεξεργάζεστε για μια μελλοντική δουλειά;

Ισχύει ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο γιατί προς το παρόν δίνουμε βάση στον δίσκο που βγάλαμε τώρα! Όμως όταν μαζευόμαστε στούντιο για πρόβα δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα, νέες ιδέες ‘η διασκευές για να μη μένουμε στάσιμοι παίζοντας τα ίδια.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο αποδείχθηκε το self-releasing του “Dirt grey colour”;

Πολλές φορές δεν είναι δύσκολο πρακτικά κάτι αλλά θεωρητικά το πώς το έχεις στο μυαλό σου και αν θα δεις το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Απλά βλέπεις τί θέλεις, τί έχεις και βρίσκεις τρόπους για να το καταφέρεις. Στην περίπτωσή μας θέλαμε να γράψουμε τα κομμάτια μας και να τα προωθήσουμε με αυτόν τον τρόπο μόνοι μας. Και αυτό κάνουμε. Στα live μας θα δεις πάγκους με τα cd μας ‘η αν μας ζητήσεις από το internet να στο στείλουμε θα συνεννοηθούμε για το πώς θα γίνει. Τόσο απλά!

525139_411546518938847_1882265426_nΠόσο δεκτικοί ή επιφυλακτικοί είναι απέναντί σας οι κάτοχοι συναυλιακών χώρων, όταν το θέμα φτάνει στη διοργάνωση ενός live;

Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ούτε το ένα αλλά ούτε και το άλλο μόνα τους αλλά είναι ένας συνδυασμός και έτσι συναντάμε συνήθως μια ενδιάμεση συμπεριφορά από τους ιδιοκτήτες των συναυλιακών χώρων. Λογικό είναι στην αρχή να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μπάντα που δεν γνωρίζουν με αρκετή επιφύλαξη στην αρχή αλλά μέσα από την παρουσίαση της δουλειάς μας στο σύνολο της (cd, album, video από live συναυλίες) τελικά είναι πολλοί αυτοί που γίνονται πιο δεκτικοί – παρά το κάπως ιδιαίτερο στυλ της μουσικής μας ή του γεγονότος ότι είναι κάτι που τα «αυτιά» του ελληνικού κόσμου δεν έχουν συνηθίσει σε μεγάλο βαθμό ακόμα. Πολλοί είναι και αυτοί που ενθουσιάζονται ίσως από τα πρώτα ακούσματα του δίσκου αλλά όπως είπαμε υπάρχει πάντα και η αντίθετη πλευρά.

Τι έχει το πρόγραμμα από live εμφανίσεις;

Προς το παρόν έχουμε στις 8 Νοέμβρη live μαζί με τους Narcosis στο Bat City όπως και το live στις 11 Νοέμβρη σtο X Battery Stage που ανοίγουμε τους Barb Wire Dolls στην τελευταία τους περιοδεία, μαζί με Trendy Hooligans και The Wigs.Θα’ναι πολύ σωστά live μην το χάσετε!

Επιμέλεια ερωτήσεων: Φαίδων Κυτρίδης

Κατηγορία
Κοινοποίηση

COMMENTS

X