Clutch: «Όλα για εμάς είναι απλά Rock n’ Roll»

Οι Clutch, από το Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ένα απο τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού (και όχι μόνο). Λίγο καιρό πριν από το ξεκίνημα της ευρωπαϊκής περιοδείας τους και της στάσης τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 24 και 25 Ιουνίου αντίστοιχα, ο ντράμερ τους, Jean Paul Gaster, μίλησε στο SawBiz.gr, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του συγκροτήματος.  

Αν και περίπου 25 χρόνια  ως συγκρότημα, (σχεδόν) κανείς δεν έχει εκδιωχθεί, από την ομάδα. Πως είναι αυτό δυνατόν;

Πολύ σωστά. Είμαστε τέσσερις από τα αυθεντικά μέλη. Κάποτε είχαμε και έναν πληκτρά (Mike Schauer), για δύο χρόνια. Ωστόσο, εκδιώχθηκε.

Όσον αφορά την κυκλοφορία νέου υλικού,  λίγα είναι εκείνα τα συγκροτήματα που μπορούν να είναι τόσο δραστήρια για τόσο καιρό.  Πως τα καταφέρνετε;

Δεν μας αρέσει να καθόμαστε για πολύ καιρό. Όταν δεν είμαστε στο δρόμο, γράφουμε γενικώς, νέο υλικό. Στις ημέρες μας, δεν μπορούμε να «τεμπελιάζουμε» ιδιαίτερα.

Αν και κατάγεστε από το Maryland, ένα μέρος κοντά στην ανατολική ακτή, κάποιος που δεν σας έχει ξανακούσει, θα πίστευε λόγο της μουσικής σας, πως έρχεστε από το νότο. Ποια είναι η εξήγηση σας σε αυτό;

Είμαστε ένα συγκρότημα που μεγάλωσε ακούγοντας κλασσικό hard rock, punk rock, blues, reggae, jazz και go-go. Ακουγόμαστε με τον τρόπο που ακουγόμαστε, λόγο της μουσικής που μας αρέσει και όχι τόσο, λόγο του τόπου της καταγωγής μας.

Σου λείπει το Maryland, όσο είστε σε περιοδεία;

Βεβαίως, μου λείπει η γυναίκα μου, το κρεβάτι μου και το σπίτι μου. Είναι μέρος της συναυλίας, όμως. Αυτή είναι η καλύτερη δουλειά στον κόσμο.

clutch - earth rockerΠως νιώθετε που το ‘Earth Rocker’ έχει πάρει υψηλή θέση στα chart του Billboard και που έχει χαρακτηριστεί από πολλά περιοδικά, ως το «Άλμπουμ της χρονιάς για το 2013»; Σας νοιάζουν τόσο, όλες αυτές οι διακρίσεις;

Αν και είναι ευχάριστο να γνωρίζεις πως ο κόσμος εκτιμάει τη μουσική μας, είχαμε περάσει αρκετά χρόνια, χωρίς αυτή του είδους την αναγνώριση. Δεν είναι και τόσο σημαντικό για εμάς, να λαμβάνουμε αυτές τις διακρίσεις.

Φαίνεται πως οι Έλληνες, δεν χορταίνουν να σας βλέπουν να παίζετε ζωντανά. Πες μας τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο από τις συναυλίες σας στην Ελλάδα, αλλά και αυτό δεν σας αρέσει και τόσο.

Μου αρέσει ο ενθουσιασμός που υπάρχει στις συναυλίες μας στην Ελλάδα. Ο κόσμος είναι πολύ ζωντανός και η ενέργεια είναι πολύ υψηλή, τόσο για τον κόσμο, όσο και για το συγκρότημα. Δεν υπάρχει κάτι που να απεχθάνομαι στις συναυλίες μας στην Ελλάδα. Ωστόσο μερικές φορές, κάνει πολύ ζέστη. Η ενυδάτωση, είναι η λύση του προβλήματος.

Πολλά είναι τα συγκροτήματα που πρόσφατα, αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να ιδρύσουν τη δική του δισκογραφική εταιρεία. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ιδρύσετε την Weathermaker Music?

Όταν τελείωσε το συμβόλαιο μας με την τελευταία μας εταιρεία, ξέραμε πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος να καταφέρουμε να υπογράψουμε καμία συμφωνία με καμία άλλη δισκογραφική εταιρεία. Το κλίμα έχει αλλάξει και είδαμε την ευκαιρία που είχαμε μπροστά μας. Ήταν η καλύτερη απόφαση που πήραμε ποτέ, ως συγκρότημα.

Θα μπορούσες να μας ονομάσεις κάποιο από τα νέα συγκροτήματα που σας αρέσει αυτό τον καιρό;

Είχαμε παίξει πέρυσι με ένα πολύ καλό συγκρότημα, τους Planet Of Zeus. Ήτανε φοβεροί!

Clutch

Πολύς κόσμος αναφέρει πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία από τους Led Zeppelin, που είναι αναγνωρίσιμα στη μουσική σας. Συμφωνείς με αυτό; Ονόμασε μας και μερικά άλλα συγκροτήματα που σας έχουν επηρεάσει.

Οι Led Zeppelin ήρθαν σε εμένα λίγο αργότερα. Πρώτα ήταν οι Black Sabbath, οι ZZ Top και οι Cream. Λίγο μετά ήρθαν και οι Bad Brains, οι Prong και οι Fugazi.

Οι Clutch πρωτοεμφανίστηκαν στην εποχή που άνθιζε η Grunge. Θα αναγνώριζες το συγκρότημα ως ένα grunge σχήμα τότε;

Όχι. Ήμασταν ένα hardcore σχήμα κατά την εποχή εκείνη. Το Grunge ήταν ένας όρος, που επινοήθηκε για να υποδεχθούν στα ραδιοφωνικά κύματα, συγκροτήματα όπως οι Pearl Jam και οι Nirvana. Είχαν χρησιμοποιήσει επίσης όρους όπως, post punk, post hardcore και alternative, προκειμένου να πουλήσουν μουσική. Όλα αυτά για εμένα, είναι απλώς Rock n’ Roll.

Εκτός από εσάς, άλλο ένα συγκρότημα που έχει ένθερμο πυρήνα οπαδών στην Ελλάδα, είναι και οι Therapy?. Πως είχε προκύψει η συνεργασία του Neil (Fallon) και του Tim (Sult), με τους Therapy?, πριν από 13 χρόνια περίπου;

Είχαμε κάνει μια μακροσκελή, περιοδεία μαζί τους , πριν από πολλά χρόνια. Ήμασταν πολύ τυχεροί που είχαμε μαζί μας, ένα τόσο καλό συγκρότημα που μας πήγε σε τόσα πολλά, όμορφα μέρη. Αλληλοεκτιμούσαμε πολύ τη μουσική και την παρέα που κάναμε μαζί. Λίγο αργότερα, οι δρόμοι μας χωρίστηκαν μετά το Σηάτλ. Αυτοί ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις του νέου τους δίσκου, ενώ εμείς περιοδεύαμε με τους COC. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Jean_Paul_Gaster_ClutchΠως αντιμετωπίζεις την κούραση που σας φέρνει μια περιοδεία;

Το να είσαι σε μια περιοδεία, μπορεί να είναι ζόρικο, αλλά δεν είναι περισσότερο εξουθενωτικό, όσο θα ήταν μια «κανονική δουλειά». Είμαι πολύ τυχερός που παίζω τύμπανα, για να ζήσω. Δεν το θεωρώ ως δεδομένο. Εξασκούμαι κάθε μέρα… Θα ξεκινήσω πάλι να εξασκούμαι, μόλις τελειώσω με την παρούσα συνέντευξη!

Πως πάνε τα πράγματα με την υγεία του Neil; Θα έχει την κατάλληλη πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, όσο θα περιοδεύετε;

Ναι. Ο Neil επέστρεψε και τραγουδάει καλύτερα από ποτέ! Από όσα γνωρίζω, πλέον δεν χρειάζεται να επισκέπτεται γιατρούς.

Τι θα θέλατε να πείτε στους οπαδούς σας στην Ελλάδα που σας περιμένουν για τις συναυλίες σας στις 24 και 25 Ιουνίου αντίστοιχα;

Ανυπομονούμε πολύ για αυτό το ταξίδι. Θα παίξουμε πολλά τραγούδια από το ‘Earth Rocker’ και ίσως και κάποιο νέο υλικό. Επίσης ανυπομονώ να γευτώ ξανά, όλο αυτό το φοβερό ελληνικό φαγητό! Τα λέμε σύντομα!

Επιμέλεια: Φαίδων Κυτρίδης

Κατηγορία
Κοινοποίηση

COMMENTS

X