1991 PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 26 Δεκέμβριος 2016 00:12

1991

Έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα από το 1991. Απίστευτο, αλλά ισχύει. Κουβέντες για το 1991 έχουν γίνει πάρα πολλές, με αφορμή τα τρία άλμπουμ της ευρύτερης rock που μεσουράνησαν τότε. Τη μερίδα του λέοντος έλαβαν το ομώνυμο των Metallica (δηλαδή αυτό που επιμένουμε να αποκαλούμε 'black album'), το 'Nevermind' των Nirvana και το (τα) 'Use Your Illusion' των GN'R. Θα μπορούσε, λοιπόν, να γίνει λίγη κουβέντα για 22 άλλες δισκογραφικές δουλειές, οι οποίες επισκιάστηκαν, λιγότερο ή περισσότερο, από την παραπάνω τριάδα. Ενδεχομένως να είχαν καλύτερη τύχη αν το μουσικό τοπίο ήταν διαφορετικό...

Screaming Trees – Uncle Anesthesia [29 Ιανουαρίου]

uncle_anesthesiaΜπορεί να μην είναι το καλύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος, είναι όμως ένα από τα καλύτερα. Έδρασε ως πρόλογος για το πλέον αγαπητό άλμπουμ ('Sweet Oblivion') που κυκλοφόρησαν οι Screaming Trees, ένα χρόνο αργότερα. Η αλήθεια είναι πως, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες (πόσο μάλλον υπό τις τότε παρούσες), το άλμπουμ αυτό δε θα κατάφερνε πολλά περισσότερα από αυτά που κατάφερε. Είναι η κατάρα των Screaming Trees που φταίει γι' αυτό... Η συνεισφορά του Chris Cornell στην παραγωγή είναι στοιχείο που εκτιμήθηκε καιρό μετά.

Dinosaur Jr – Green Mind [19 Φεβρουαρίου]

dinosaur_green_mindΜάλλον είναι κι αυτό ένα άλμπουμ που δε θα γινόταν ποτέ μεγάλο και τρανό. Σίγουρα, όμως, έπρεπε να του δωθεί μεγαλύτερη σημασία. Και μπορεί να είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος (ή, πιο σωστά, του J Mascis) χωρίς την ουσιαστική συνεισφορά του Lou Barlow, αλλά η αξία του είναι τεράστια.

Butthole Surfers – Pioughd [20 Φεβρουαρίου]

butthole_pioughdΜε το άλμπουμ αυτό, οι Butthole Surfers υποδέχτηκαν τα 90s, δηλαδή τη δεκαετία όπου δέχτηκαν την περισσότερη αρνητική κριτική. Έχοντας πρόσφατα μεταπηδήσει σε ονομαστή δισκογραφική εταιρία, αντιμετώπισαν το χλευασμό αρκετών οπαδών τους. Αν σε αυτό προστεθεί και η αλλαγή στον ήχο τους, τότε είναι απόλυτα κατανοητή η στάση του κοινού. Αλλά όχι και δικαιολογημένη. Το άλμπουμ αυτό είναι ένα ακόμα καλό άλμπουμ των Surfers, το οποίο έπεσε θύμα των γενικότερων περιστάσεων.

Motörhead – 1916 [26 Φεβρουαρίου]

motorhead_1916Κι όμως, είναι μια από τις καλύτερες δουλειές των Motörhead! Αναφορικά με το υψηλό επίπεδό του, ελάχιστα έχουν ειπωθεί για το συγκεκριμένο άλμπουμ, το οποίο περιέχει διαμάντια, όπως τα 'The One To Sing The Blues', 'Love Me Forever', 'Going To Brazil', 'Make My Day', 'R.A.M.O.N.E.S.' και 'No Voices In The Sky'. Δεν αποκλείεται να τα 'χε πάει καλύτερα, αν οι μουσικές συνθήκες το επέτρεπαν. Παρηγορεί το γεγονός ότι στην καρδιά των μεταλλάδων (και ιδιαίτερα αυτών που υιοθετούν μια πιο rock 'n' roll μουσική προσέγγιση), παραμένει ένα άλμπουμ για ατελείωτο κοπάνημα.

Slint – Spiderland [2 Απριλίου]

slint_spiderlandΤο δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ των Slint είναι ένας 40λεπτος ηχητικός εφιάλτης που αξίζει βράβευση. Ο τύπος μουσικής που πρεσβεύει ήταν ελάχιστα δημοφιλής εκείνα τα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι παραγωγός του υπήρξε ο Steve Albini, το άλμπουμ δεν κατάφερε να ακουστεί όσο του αρμόζει. Πέρασαν χρόνια μέχρι να κατακτήσει μια από τις κορυφαίες θέσεις στο είδος του.

Sepultura – Arise [2 Απριλίου]

sepultura_ariseΣτα τέλη της δεκαετίας του '80, οι Sepultura έθεσαν τις βάσεις για την καταξίωσή τους. To άλμπουμ 'Beneath The Remains' κατάφερε να μετατρέψει το βραζιλιάνικο συγκρότημα σε ένα από τα μεγαλύτερα metal ονόματα της εποχής. Το 'Arise', αν και ακόμα καλύτερο, ακούστηκε λιγότερο απ' όσο του ταιριάζει. Ωστόσο, αγαπήθηκε τρελά από τους λάτρεις του group και κατέχει ακόμα μια υψηλότατη θέση στην καρδιά τους.

Temple Of The Dog [16 Απριλίου]

temple_of_the_dogΤο ομώνυμο και μοναδικό άλμπουμ των Temple Of The Dog αποτελεί ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα grunge άλμπουμ της εποχής εκείνης. Το project του Chris Cornell κατάφερε να δημιουργήσει ένα άλμπουμ που εκτιμήθηκε από πολλούς, όχι όμως από πάρα πολλούς. Το αστείο είναι πως κύριος ανταγωνιστής του, πέρα από τη γνωστή και μη εξαιρετέα τριάδα, είναι ένα άλμπουμ που έχουν συνθέσει τα ίδια τα μέλη του group...

Primus – Sailing The Seas Of Cheese [14 Μαΐου]

primus_sailing_seasΠρόκειται για το δεύτερο άλμπουμ του θεόμουρλου συγκροτήματος, αλλά το πρώτο που έλαβε αρκετά την προσοχή του κόσμου. Και πάλι, όμως, δεν ήταν αρκετή. Παρά τις “γενναίες” προσπάθειες της δισκογραφικής εταιρίας που το είχε αναλάβει, το φοβερό αυτό άλμπουμ παρέμεινε σε σχετική αφάνεια. Βέβαια, έθεσε τα θεμέλια για την επιτυχία του επόμενου, 'Pork Soda'.

Smashing Pumpkins – Gish [28 Μαΐου]

pumpkins_gishΕίναι το άλμπουμ που σχεδόν όλοι ανακάλυψαν μετά την απίστευτη επιτυχία του επόμενου άλμπουμ, 'Siamese Dream'. Τι ελπίδα είχε να γίνει διάσημο το 1991; Μάλλον καμία, όταν είχε να συναγωνιστεί μεγαθήρια του μουσικού στερεώματος. Εκτός αυτού, είναι ντεμπούτο, ο ήχος του είναι αρκετά ακατέργαστος και η παραγωγή του μέτρια. Είναι, όμως, ένα αρκετά αγνό δείγμα της μουσικής των Pumpkins, που “πήρε την εκδίκησή του” αρκετά αργότερα.

Monster Magnet – Spine Of God [1 Ιουλίου]

Monster_Magnet_-_Spine_of_GodΟι Monster Magnet κατάφεραν μια γερή δαγκωνιά σε ένα ζωτικό όργανο του κορμιού των 70s και αφού το μάσησαν καλά, το έφτυσαν στις αρχές της δεκαετίας του '90, ανακατεύοντάς το με μπόλικο αλκοόλ και μπόλικο οξύ. Αλλά ο πολύς κόσμος δεν ήταν έτοιμος. Είχε αλλού στραμμένα τα αυτιά του και χρειάστηκε χρόνος για να καταλάβει τι έχασε. Το πηχιαίο αυτό άλμπουμ είχε ήδη καταδικαστεί στην αργοπορία της υστεροφημίας...

Alice Cooper – Hey Stoopid [2 Ιουλίου]

Alice_Cooper-Hey_StoopidΚανείς δε μπορεί να ισχυριστεί πως το 'Hey Stoopid' δε σημείωσε επιτυχία. Ιδιαίτερα το ομώνυμο τραγούδι ακούστηκε υπερβολικά. Μέχρι εκεί όμως. Θα περίμενε κανείς από το συγκεκριμένο άλμπουμ να αγγίξει τη δόξα του προηγούμενου, 'Trash', αλλά τα πράγματα είχαν αλλάξει. Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής ήταν στραμμένο αλλού, με αποτέλεσμα να παραμείνει το άλμπουμ στη «φυλακή» της μετριότητας.

Therapy? – Babyteeth [15 Ιουλίου]

therapy_BabyteethΜα ποιοι θα έδιναν σημασία στους Therapy? εκείνη την εποχή; Δυστυχώς, ελάχιστοι. Πώς να ξέρει κανείς εκ των προτέρων το μεγαλείο του συγκροτήματος. Με ήχο που δανείζεται στοιχεία από metal, alternative και industrial, το 'Babyteeth' ήταν καταδικασμένο να αποδειχθεί ένα αρκετά αποτυχημένο ντεμπούτο, του οποίου το ασύλληπτο μέγεθος εκτιμήθηκε μόνο όταν το group γνώρισε τεράστια επιτυχία μέσω του 'Troublegum', δυόμιση χρόνια αργότερα.

Mudhoney – Every Good Boy Deserves Fudge [23 Ιουλίου]

every_good_boy_deserves_fudgeΊσως αποτελεί το καλύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος, αλλά οι Mudhoney πάντα έπαιζαν το ρόλο του outsider, που ποτέ δε θα κατάφερνε τη μεγάλη επιτυχία. Έτσι, ακόμα κι αυτό το αριστουργηματικό άλμπουμ δεν αποτέλεσε τομή τη χρονιά εκείνη. Χρειάστηκε να περάσει καιρός ώστε να αναγνωριστεί ως ένα από τα πληρέστερα grunge άλμπουμ.

Pearl Jam – Ten [27 Αυγούστου]

pearl_jam_tenΤο ντεμπούτο των Pearl Jam τα κατάφερε επαρκώς, ακόμα και με ισχυρότατο ανταγωνισμό γύρω του. Κι αυτό διότι ήταν πολύ καλό για να παραμείνει στην αφάνεια. Το επίπεδό του θα ταίριαζε σε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία. Η αναγνώριση τελικά ήρθε, αλλά είχε περάσει ήδη αρκετός καιρός από την έκδοσή του. Τουλάχιστον, έλαβε κάποια στιγμή την ευκαιρία να δείξει τι πραγματικά αξίζει.

Dire Straits – On Every Street [10 Σεπτεμβρίου]

Dire_Straits_-_On_Every_StreetΤην εποχή που εκδόθηκε το συγκεκριμένο άλμπουμ, οι Dire Straits ήταν ήδη μεγάλο όνομα. Μάλιστα, είχε περάσει μια εξαετία από το τελευταίο (τότε) άλμπουμ τους, γεγονός που εξηγούσε την ανυπομονησία του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις του σημείωσαν τεράστια επιτυχία, τα τραγούδια του άλμπουμ δεν ακούστηκαν πολύ. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν ήταν αρκετά καλά. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως ήταν εκτός εποχής. Και κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως η πλειοψηφία του κόσμου άκουγε διαφορετικούς ήχους...

Ozzy Osbourne – No More Tears [17 Σεπτεμβρίου]

ozzy_no_more_tearsΔέκα χρόνια πριν την κυκλοφορία του συγκεκριμένου άλμπουμ, ο Ozzy βρισκόταν, ως solo καλλιτέχνης, στο απόγειο της δημιουργικότητάς του. Ύστερα από μια δόση παρακμής, την οποία βίωσε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν για το θρυλικό frontman. Το 'No More Tears' ήταν το πρώτο άλμπουμ του Ozzy στη δύσκολη, για το metal, δεκαετία του '90. Αν και περιέχει ένα από τα πιο αγαπητά τραγούδια των μεταλλάδων (που δεν είναι άλλο από το ομώνυμο), στην ολότητά του δεν είναι τόσο αξιομνημόνευτο. Χωρίς, φυσικά, να είναι κακό. Δεδομένης, μάλιστα, της μουσικής κατάστασης της εποχής, δεν είναι να απορεί κανείς που ποτέ δεν απέκτησε ιδιαίτερη δόξα.

Kyuss – Wretch [23 Σεπτεμβρίου]

kyuss_wretchΟ ορισμός του stoner δόθηκε το 1991. Προφανώς, από τους Kyuss. Αλλά πώς είναι δυνατόν ένα νεοσύστατο συγκρότημα με ακατέργαστο ήχο και παραγωγή του τάφου να καταφέρει να ξεχωρίσει εκείνη τη δύσκολη χρονιά; Έτσι, το ντεμπούτο του μεγαλύτερου stoner συγκροτήματος όλων των εποχών παρέμεινε στο σκοτάδι. Ήταν αναμενόμενο. Δεν πειράζει, όμως. Τα επόμενα χρόνια, οι Kyuss απέκτησαν τη θέση που τους αξίζει στο μουσικό σύμπαν.

Red Hot Chili Peppers – Blood Sugar Sex Magik [24 Σεπτεμβρίου]

blood_sugarΣυγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα «αδικημένα» άλμπουμ του 1991, το συγκεκριμένο ίσως κατάφερε τα περισσότερα. Μα, με τέτοιο υλικό, πώς είναι δυνατό να περάσει απαρατήρητο; Με παραγωγή που σπάει κόκκαλα και συνθέσεις που πολλοί θα ζήλευαν, είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα άλμπουμ των 90s. Πριν 25 χρόνια, οι Peppers βρίσκονταν σε τρελά κέφια και σε τρελή έμπνευση. Μπορεί, λοιπόν, η δουλειά τους αυτή να μην κατάκτησε τις ορδές κοινού που κατέκτησαν άλλα άλμπουμ της χρονιάς εκείνης, αλλά εύκολα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τερμάτισε με σχετικά μικρή διαφορά από τα πρώτα.

Soundgarden – Badmotorfinger [8 Οκτωβρίου]

badmotorfingerΠατώντας με το ένα πόδι στο metal και με το άλλο στο grunge, το 'Badmotorfinger' μπερδεύει. Αφού, λοιπόν, τότε ο κόσμος δεν είχε ξεδιαλύνει ακόμα την ακριβή έννοια του grunge, ήταν φυσιολογικό να “χαθεί” αυτό το άλμπουμ. Οι μεταλλάδες το απέρριπταν ως πολύ ελαφρύ και αποπροσανατόλιστο. Οι οπαδοί της πιο ήπιας rock το θεωρούσαν πολύ βαρύ και ακατέργαστο. Ίσως του δίνονταν περισσότερες ευκαιρίες, αν οι κεραίες του κόσμου δεν ήταν επικεντρωμένες σε άλλα άλμπουμ της χρονιάς.

Pixies – Trompe Le Monde [8 Οκτωβρίου]

trompe_le_mondeΑυτό που για πολύ καιρό θεωρούσαμε ως τελευταίο άλμπουμ των Pixies, εκδόθηκε σε μια ζόρικη εποχή. Μπορεί τότε οι Pixies να ήταν μια καθιερωμένη δύναμη στο χώρο του εναλλακτικού rock, αλλά η θύελλα που ξέσπασε με αφορμή άλλα, πιο πετυχημένα άλμπουμ, στέρησε από το 'Trompe Le Monde' τη δόξα που του άξιζε. Ευτυχώς, τα επόμενα χρόνια κατέκτησε την πρέπουσα θέση, αποτελώντας, ακόμα και σήμερα, ένα άλμπουμ-σταθμό.

Ugly Kid Joe – As Ugly As They Wanna Be [15 Οκτωβρίου]

ugly_kid_joe_as_uglyΚαι κάπου στα μέσα Οκτώβρη εκείνης της χρονιάς σκάει αυτό το ΕΡ! Grunge δεν το λες. Metal δεν το λες. Alternative πάλι δεν το λες. Ξεκολλώντας από πάνω του κάθε ετικέτα, πρόταξε το χαβαλέ και το φτιαχτό ποζεριλίκι. Με δεδομένο (τότε) το μικρό χρονικό διάστημα ύπαρξης του συγκροτήματος, δεν είναι παράλογο που λίγοι έδωσαν βάση στην κυκλοφορία αυτή, αν και το τραγούδι 'Everything About You' κατάφερε να κερδίσει πολλούς μουσικόφιλους, ακόμα κι αν στο νου τους τα σκήπτρα κατείχαν άλλα συγκροτήματα.

My Bloody Valentine – Loveless [5 Nοεμβρίου]

my_bloody_valentine_lovelessΑναφορικά με το πόσο αριστουργηματικό είναι, η σημασία που του δόθηκε τη χρονιά που κυκλοφόρησε είναι μικρή. Ευτυχώς, τα επόμενα χρόνια, ο μουσικός κόσμος κατάλαβε πως το συγκεκριμένο άλμπουμ αποτελεί μια από τις καλύτερες δισκογραφικές δουλειές στο είδος του. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι σε κλειστούς κύκλους οπαδών της εναλλακτικής σκηνής, το 'Loveless' αποτελούσε από τότε μια μεγάλη αγάπη.

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας